ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Κάτω από τη Λεωφόρο Αθηνών…

Υπόγεια Αθήνα

Κάτω από τη Λεωφόρο Αθηνών

Κάτω από τη Λεωφόρο Αθηνών, παλιά τσιμεντένια δοκάρια, κατασκευής δεκαετίας ’50, που στηρίζουν το οδόστρωμα, και απευθείας κλεισμένες οπές στην οροφή, σε μια ταλαιπωρημένη κατασκευή πάνω στην οποία κινούνται καθημερινά χιλιάδες αυτοκίνητα: σκηνικό-προθάλαμος για τις παλαιότερες, λιθόκτιστες γαλαρίες, που κατασκευάστηκαν στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και αποτελούν το υπόγειο δίκτυο του Κυκλοβόρου, ο οποίος άλλοτε κατέληγε στον Κηφισό, ενώ σήμερα μεταφέρει τα λύματα του κέντρου της Αθήνας προς τους αγωγούς του ρέματος Προφήτη Δανιηλ.

Το υπόγειο αυτό δίκτυο κάτω από τη Λεωφόρο Αθηνών χρησιμοποιήθηκε για μυστικές μετακινήσεις κατά τα πολεμικά γεγονότα της δεκαετίας του ’40, όταν η κεντρική γαλαρία κατέληγε στην εκκλησία του Προφήτη Δανιήλ, από όπου λέγεται ότι ξεκίνησε και η επιχείρηση υπονόμευσης του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία (Δεκέμβριος 1944).

Πηγή: Π. Δευτεραίος, “Υπόγεια Αθήνα, τα μυστικά μιας άγνωστης πόλης” (iWrite, 2023) http://alterexploring.gr/

…………………………………………………………………………

Το άρθρο αναφέρεται στο τμήμα της Λεωφόρου Αθηνών από τον Κηφισό προς την Αθήνα. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Κυκλόβορος: Το άγνωστο ρέμα που απειλεί υπογείως τη Λ. Αθηνών

Κάτω από τη Λεωφόρο Αθηνών...
Κάτω από τη Λεωφόρο Αθηνών... 4
Κάτω από τη Λεωφόρο Αθηνών... 6

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button