ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Καφέ κάδοι” στο Χαϊδάρι: Άλμα για την καθαριότητα, τεράστιο οικονομικό όφελος όσο επεκτείνονται – “Θηλιά” τα κοινά σκουπίδια

Οι “καφέ κάδοι” αποτελούν μια πολύ σημαντική μετάβαση στον κόσμο της “κυκλικής οικονομίας”, που ενεργοποιείται σταδιακά και στην πόλη μας. Πολύ κρίσιμη παράμετρο αποτελεί και το γεγονός ότι όσο αναπτύσσεται το πρόγραμμα προκύπτει εντυπωσιακό οικονομικό όφελος για τον Δήμο, άρα και για τους δημότες.

Σύμφωνα λοιπόν, με ανακοίνωση της διοίκησης του Δήμου, αυξάνονται συνεχώς τα σημεία συλλογής των οργανικών αποβλήτων (καφέ κάδοι) στον Δήμο Χαϊδαρίου. Τονίζεται ότι “η χωριστή διαλογή των οργανικών αποβλήτων έχει μεγάλη σημασία για την προστασία του περιβάλλοντος και για την πρόοδο της πόλης μας. Χάρη σε αυτήν μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγει στον ΧΥΤΑ Φυλής, εξοικονομούμε πόρους για τον Δήμο και παράγουμε ωφέλιμο φυσικό λίπασμα”.

Καφέ κάδοι έχουν τοποθετηθεί από τον περασμένο Οκτώβριο στα Νοσοκομεία της περιοχής μας. Ακολούθησε η ανάπτυξή τους σε σημεία με καταστήματα στην οδό Στρ. Καραϊσκάκη και στην Πλατεία Φλέμινγκ (Κουνέλια), και τώρα επεκτείνονται σε καταστήματα πώλησης ειδών μαναβικής, που έχουν πολλά σχετικά απόβλητα.

“Με το κλειδί”, εξαιρετική επίδοση

"Καφέ κάδοι" στο Χαϊδάρι: Άλμα για την καθαριότητα, τεράστιο οικονομικό όφελος όσο επεκτείνονται - "Θηλιά" τα κοινά σκουπίδια 1

Όπως είπε στην εφημερίδα μας η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Μόρφη Σάββα, επιλέχθηκε από τον Δήμο μας η σταδιακή και προσεκτική ανάπτυξη των κάδων, ώστε να προηγείται η ενημέρωση όσων συμμετέχουν. Έτσι από τον Σεπτέμβριο έγινε εντατική προσπάθεια ενημέρωσης των πρώτων εμπλεκόμενων στη νέα μορφή ανακύκλωσης (Νοσοκομείο Αττικόν, μαγαζάτορες), και οι πρώτοι κάδοι δόθηκαν τον Οκτώβριο.

“Μείνατε ικανοποιημένη από την προσπάθεια;”, την ρωτήσαμε. Επικαλούμενη στοιχεία από το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ), μας απάντησε ότι τα απόβλητα που προσκομίζει το Χαϊδάρι έχουν 90% καθαρότητα, επίδοση εξαιρετική και δείγμα ότι η πορεία είναι σωστή.

Συμπλήρωσε ότι, εκτός από την προοδευτική ανάπτυξη, προκρίθηκε η λογική του ατομικού κάδου σε επιχειρήσεις μαναβικής κ.ά. Επίσης, όπου διατέθηκε κοινός κάδος σε ομάδα επιχειρήσεων εστίασης, αυτό έγινε “με κλειδί“, ώστε να είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Δηλαδή κάθε καταστηματάρχης έχει κλειδί για να ανοίγει τον κάδο, ώστε να αποφεύγεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη από άλλα άτομα.

Με τον ίδιο προσεκτικό τρόπο η ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων θα επεκταθεί στις γειτονιές, μας είπε η κ. Σάββα, αφού προηγηθεί ενημέρωση των δημοτών. Για παράδειγμα, σε μια πολυκατοικία που θα μπει καφέ κάδος, θα γίνει η σχετική συζήτηση με τους ενοίκους και θα δοθεί κλειδί σε όσους θελήσουν να συμμετάσχουν, ώστε και σε αυτή την περίπτωση να αποφευχθούν αστοχίες, που έχουν κόστος όταν εντοπίζονται στο εργοστάσιο προβληματικά φορτία, γιατί οδηγούνται σε ταφή ως σύμμεικτά με την αντίστοιχη επιβάρυνση (βλέπε πιο κάτω).

Η ανάπτυξη του προγράμματος συλλογής βιοαποβλήτων στο Στρατόπεδο και τις γειτονιές θα καταστεί δυνατή με την παραλαβή δεύτερου ειδικού απορριμματοφόρου, ώστε να μπορούν να γίνουν περισσότερα δρομολόγια.

Κάθε μέρα πλύσιμο

Το ειδικό όχημα του Δήμου για την αποκομιδή των βιοαποβλήτων πραγματοποιεί δρομολόγια καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Κάθε μέρα αδειάζει το φορτίο του στο ΕΜΑΚ της Φυλής, όπου κάθε φορά πλένεται και αποστειρώνεται, ώστε να είναι πάντα καθαρό, λέει η αντιδήμαρχος.

Εντυπωσιακό οικονομικό όφελος

Ο γενικός στόχος για την Αττική είναι το 40% των κοινών απορριμμάτων (σύμμεικτων) να καταλήγει στους καφέ κάδους. Αν το καταφέρουμε στο Χαϊδάρι, αυτό θα αποφέρει σημαντικό έσοδο στο ταμείο του Δήμου, αφού η εναπόθεση στο ΕΜΑΚ ενός τόνου βιοαποβλήτων έχει κόστος περίπου 11,39 ευρώ (τιμές 2021). Αντίθετα το κόστος ταφής των σύμμεικτων στη χωματερή είναι 56,95 ευρώ ο τόνος, δηλαδή διαφορά της τάξης των 45 ευρώ ανά τόνο! Ας σημειωθεί ότι το 2022 θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση στα σύμμεικτα, που θα κάνει επαχθή την διαχείρισή τους για κάθε Δήμο.

Τι πετάμε στον καφέ κάδο

Γενικά: Μπορούμε να τοποθετήσουμε στους καφέ κάδους όλα τα υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού. Φλούδες φρούτων και λαχανικών, τσόφλια αυγών και γενικά τα απορρίμματα της κουζίνας. Μικρά κλαδιά και φύλλα. Δεν είναι κατάλληλα για απόρριψη στους καφέ κάδους τα κόκκαλα και τα ωμά κρεατικά και ψάρια.

Πιο αναλυτικά:

Τι βάζουμε στους καφέ κάδους;

Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια
Κρέας – ψάρι – θαλασσινά (και τα κόκαλα)
Αυγά (και τα τσόφλια)
Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια
Δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κέικ, γλυκά
Υπολείμματα και φίλτρα από καφέ/τσάι
Γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρευστες κρέμες, γιαούρτι)
Ξηροί καρποί και περιβλήματα
Κουκούτσια ελιάς
Κλαδιά, φύλλα, χώμα, γκαζόν
Πριονίδι, ροκανίδι
Στάχτη καυσόξυλων
Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες, εφημερίδες (όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά)

Τι ΔΕΝ βάζουμε στους καφέ κάδους;

Γόπες τσιγάρων
Τροφές και περιττώματα ζώων
Πλαστικά, γυαλιά, μεταλλικά
Μπαταρίες
Γυαλιστερά χαρτιά (π.χ. περιοδικά)
Συσκευασίες κάθε είδους (μπαίνουν στον μπλε κάδο). Στους καφέ κάδους τοποθετούμε βιοαποδομήσιμες σακούλες, γιατί μετατρέπονται κι αυτές σε κομπόστ.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button