ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Στη Βουλή η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Χαϊδάρι – Video

Στο επίκεντρο συζήτησης στη Βουλή με θέμα την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα βρέθηκε το Χαϊδάρι. Όπως πολλές φορές έχει αναδειχτεί στην εφημερίδα μας, η πόλη αντιμετωπίζει με ανησυχία τη γειτνίασή της με τη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της Ελλάδας, το Θριάσιο πεδίο. Οι οσμές που κάθε τόσο γίνονται έντονα αντιληπτές ανησυχούν τους κατοίκους, ενώ είναι διαθέσιμη και έκθεση του Ινστιτούτου Μελετών Περιβάλλοντος, που αναφέρεται στην επιβαρυντική λειτουργία της κοιλάδας του Δαφνιού, σαν δίαυλος της  ρύπανσης από τη βιομηχανική ζώνη προς το Λεκανοπέδιο.

Πώς φτάνει η ρύπανση στην Αθήνα; Αποκαλυπτική Έκθεση του Ινστιτούτου Μελετών Περιβάλλοντος

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν μετά από ερώτηση του βουλευτή της Δυτικής Αθήνας Κρίτωνα Αρσένη (Μέρα 25), στις 29 Νοεμβρίου 2019. Του απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης. Ο βουλευτής μετέφερε την ανησυχία των Χαϊδαριωτών για την ατμοσφαιρική ρύπανση και ζήτησε την εγκατάσταση μόνιμου σταθμού μέτρησης στην πόλη μας, ενώ ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία από μέτρηση του 2010, που δείχνουν ότι δεν ανιχνεύτηκε πρόβλημα σε αιωρούμενα σωματίδια και βαρέα μέταλλα. 

Στο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση.

Ο κ. Αρσένης, σημειώνει σε μήνυμά του στην εφημερίδα μας ότι “ο Υπουργός, αν και πρώην Βουλευτής της περιοχής, δεν μυρίζει τίποτα ύποπτο στο Χαϊδάρι… Το Χαϊδάρι γειτνιάζει με την μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της Ελλάδας, το Θριάσιο πεδίο. Έχουμε ήδη μια έκθεση από το 2010 του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που ζητά στα συμπεράσματα της να καταγραφεί και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Όμως, το Υπουργείο προτιμά να τοποθετεί τους μετρητές μακριά από την ρύπανση. Όπως στον Πειραιά, που ο μετρητής στην πλατεία Ιπποδαμείας, μακριά από το λιμάνι δεν καταγράφει τους τεράστιους ρύπους από τα κρουαζιερόπλοια, έτσι και στη Δυτική Αθήνα ο μετρητής στο Περιστέρι δεν καταγράφει την ρύπανση από εκεί που εισέρχεται, εκεί που είναι πιο επικίνδυνη: στο Χαϊδάρι. Θα επανέλθω ξανά και ξανά στο ζήτημα μέχρι ο παραλογισμός αυτός να σταματήσει.”

Σχετικά με την τοποθέτηση του φορητού σταθμού μέτρησης στο Χαϊδάρι το 2010, το “Χαϊδάρι Σήμερα” είχε τονίσει ότι ο χώρος που επιλέχθηκε δεν εήταν εύστοχος. Συγκεκριμένα, είχε επιλεγεί το Γήπεδο του Δάσους. Είχαμε σημειώσει τότε ότι το σημείο αυτό απέχει πολύ από την Εθνική Οδό που διασχίζει την πόλη, αλλά κυρίως βρίσκεται στην “πλάτη” του Ποικίλου και όχι στον δίαυλο του Δαφνιού, ο οποίος με βάση την προσομοίωση του καθηγητή Μιχάλη Πετράκη του Ινστιτούτου Μελετών Περιβάλλοντος, εισάγει τη ρύπανση στο Λεκανοπέδιο με τους δυτικούς ανέμους. Θεωρούμε, δηλαδή, πολύ πιθανό ότι η ρύπανση δεν μετρήθηκε στις σωστές διαστάσεις, πράγμα που αφορά όχι μόνο τις συνοικίες του Χαϊδαρίου που βρίσκονται πάνω στη διαδρομή των ρύπων, αλλά και τις περιοχές του λεκανοπεδίου που αναφέρει στην έκθεσή του ο κ. Πετράκης. 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button