ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
Μπορεί αυτός ο Δήμος να παράγει έργο για την πόλη;
Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει την κατάσταση των οικονομικών του Δήμου η δημοτική αρχή Ντηνιακού, για ανικανότητα μιλάει η απελθούσα διοίκηση Σελέκου. Για κίνδυνο “λουκέτου” προειδοποιεί η “Εφημερίδα των Συντακτών”, κυρίως λόγω αύξησης του προσωπικού, “στημένο δημοσίευμα” το αποκαλεί η Λαϊκή Συσπείρωση και καταγγέλλει σχέδιο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου.
Μια “λεπτομέρεια”: Ακούσαμε πολλά, διαβάσαμε άλλα τόσα, ωστόσο πουθενά δεν βρήκαμε τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων του Δήμου.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανάγνωση των οικονομικών στοιχείων από την οπτική γωνία του καθενός του επιτρέπει βγάλει τα συμπεράσματα που επιθυμεί. Ωστόσο το έντυπο “Χαϊδάρι Σήμερα” έβαλε μια άλλη διάσταση του προβλήματος, που σχετίζεται όχι μόνο με την οικονομική διάσταση του προβλήματος του Δήμου, αλλά και την παραγωγική. Σχέση ποιότητας και τιμής θα το λέγαμε αλλιώς ή value for money, επί το ελληνικότερον…
Πιο συγκεκριμένα, πιστεύουμε ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι μονοδιάστατα το υπεράριθμο – πλεονάζον προσωπικό, παρότι φυσικά αυτό επηρεάζει άμεσα τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου, αφού αυξάνει τις ανελαστικές δαπάνες. Μια πολύ σημαντική όψη του όλου προβλήματος είναι ότι το προσωπικό αυτό είναι ανορθολογικά κατανεμημένο: Οι διοικητικοί υπάλληλοι περισσεύουν, ενώ λείπουν πλήρως οι επιστημονικές ειδικότητες!
“Τη δεκαετία του ’80 στους 150 εργαζόμενους είχαμε καμιά 10αριά πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες”, μας λέει έμπειρο στέλεχος του δήμου που ρωτήσαμε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. “Τώρα στους 600 εργαζόμενους υπάρχει μόνο ένας μηχανικός κι αυτός απουσιάζει με μακροχρόνια άδεια. Για να μη μιλήσουμε για αναγκαίες για ένα σύγχρονο Δήμο ειδικότητες σε ικανούς αριθμούς, όπως ειδικοί στις νέες τεχνολογίες, συγκοινωνιολόγοι, γεωπόνοι, κοινωνικοί επιστήμονες, περιβαλλοντολόγοι, νομικοί, οικονομολόγοι κλπ.
Με βάση τα παραπάνω αποθαρρυντικά στοιχεία, είναι να απορεί κανείς πώς σχεδιάζεται το μέλλον της πόλης, ποιος θα κάνει τις μελέτες, ποιος θα καθοδηγήσει το προσωπικό, ποιος θα ελέγξει το παραγόμενο έργο κοκ. Κι άλλες φορές έχουμε γράψει ότι ο δημοτικός μηχανισμός υστερεί σε παραγωγικότητα, γεγονός που αδικεί όσους εργαζόμενους αγωνίζονται να εκπληρώσουν την αποστολή τους, αλλά βλάπτει και την ποιότητα ζωής στην πόλη. Είναι αυτό ακριβώς το κλίμα απογοήτευσης που συναντάει κανείς, εδώ και πολλά χρόνια, στις συζητήσεις των κατοίκων αυτής της πόλης, αλλά και στα σχόλιά τους καθημερινά στις ηλεκτρονικές μας σελίδες. Με άλλα λόγια, η επιτυχία ή η αποτυχία στο δημοτικό έργο δεν αφορά αποκλειστικά τις δημοτικές αρχές. Απλώς αυτές εισπράττουν την πολιτική επιβράβευση ή πληρώνουν το πολιτικό κόστος.
Δεν αρνούμαστε, φυσικά, ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό, αφού η ποιοτική – παραγωγική αναβάθμιση του Δήμου είναι έργο των αιρετών διοικήσεων και του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό αναρωτηθήκαμε στο πρωτοσέλιδο του φύλλου Νοεμβρίου: “Η ορθολογική στελέχωση – οργάνωση του Δήμου απαιτεί συναίνεση. Μπορεί να υπάρξει;”.
Τολμούμε εδώ την απάντηση: Όχι, συναίνεση για έναν ορθολογικό σχεδιασμό – στελέχωση του Δήμου Χαϊδαρίου δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν τη θέλει τη συναίνεση το πολιτικό μας σύστημα. Ούτε το κεντρικό -ακόμα και σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα- ούτε το τοπικό -στο κομβικό σημείο που βρισκόμαστε τώρα στο Χαϊδάρι.
Ελπίζουμε να διαψευστούμε…
Μενέλαος Χρόνης