ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

6ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου – IGS Landau: το “Χαϊδάρι” μας ενώνει!

Ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός φώτισε τη ζωή του 6ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου. Οι μαθητές του ανέβασαν το θεατρικό έργο Χαϊδάρι: 12 σκηνές σκλαβιάς και λευτεριάς, σε συνεργασία με παιδιά του γερμανικού σχολείου IGS Landau, που φιλοξενήθηκαν για μια εβδομάδα στην πόλη μας, σε σπίτια γονέων μαθητών του 6ου Γυμνασίου.

Οι υπέυθυνες της θεατρικής ομάδας μας έστειλαν το κείμενο που ακολουθεί:

Μία δημιουργική εβδομάδα έφτασε στο τέλος της! Από τις 8 έως τις 15 Μαΐου οι μαθητές της θεατρικής ομάδας του 6ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία φιλοξενώντας μαθητές του γερμανικού σχολείου IGS Landau.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να επικοινωνήσουν και να διασκεδάσουν, αλλά και να μάθουν, να ξεναγηθούν σε σπουδαία ιστορικά μνημεία της πόλης και της χώρας μας, να συνεργαστούν και τελικά να ανεβάσουν  από κοινού το θεατρικό δρώμενο “Χαϊδάρι”

6ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου – IGS Landau: το “Χαϊδάρι” μας ενώνει! 1

Η Δήμητρα, η Μελίνα,   ο Παύλος, η Χριστίνα, ο Παναγιώτης, η Κατερίνα, ο Άγγελος, η Έλενα, η Ιωάννα, η Σταματίνα, η Αργυρώ, ο Βαγγέλης και η Maya, o Paul, η Clara, η Amelie, η Lilly, η Sandra, η Jule, η Luzie, η Mara και ο Rico  έστειλαν ένα δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!

Η επιλογή του έργου δεν ήταν τυχαία. Βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Ρενάτο Μόρντο, του πρώτου σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής σκηνής που το καλοκαίρι του 1944 συνελήφθη και φυλακίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι. Μετά την απελευθέρωσή του έγραψε το θεατρικό έργο Χαϊδάρι: 12 σκηνές σκλαβιάς και λευτεριάς, στο οποίο αναπλάθει τις τραυματικές εμπειρίες της ζωής του στο στρατόπεδο. Ανέβηκε στις 28 Οκτωβρίου 1944 στο θέατρο Κοτοπούλη- Rex και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. 

Το έργο (στα γερμανικά) βρέθηκε πρόσφατα στο Μάιντς του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου, όπου πέθανε ο συγγραφέας. Επομένως, η συνεργασία του 6ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου, το οποίο αποτελούσε μέρος του στρατοπέδου, με το IGS Landau που ανήκει στο κρατίδιο της Ρηνανίας- Παλατινάτου έρχεται για να συνδέσει τον Ρενάτο Μόρντο με το έργο του “Χαιδάρι”.

6ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου – IGS Landau: το “Χαϊδάρι” μας ενώνει! 3

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κώστα Φωτεινάκη και την κ. Bettina Münch-Rosental  που έφεραν σε επαφή τους διευθυντές των σχολείων κ. Στυλιανό Μπάλλο και κ. Ralf Haug, στη στήριξη των οποίων οφείλεται αυτή η συνεργασία.

Ευχαριστούμε ακόμα τις ηθοποιούς κ. Μάγια Ανδρέου και κ. Βιβή Πέτση που προετοίμασαν τους μαθητές μας, τη συνάδελφο κ. Ελένη Μαριώλη που ανέλαβε τη διδασκαλία του χορού, τους συναδέλφους του 6ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου για την κατανόηση και τη βοήθειά τους, τους γονείς που φιλοξένησαν τους Γερμανούς μαθητές και τα μέλη του συλλόγου γονέων που ακούραστα βρίσκονταν δίπλα μας. 

6ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου – IGS Landau: το “Χαϊδάρι” μας ενώνει! 5

Τέλος, ευχαριστούμε τους Γερμανούς συναδέλφους κ. Ralf Haug, κ. Anna Wenzel και Barbara Kruch με τους οποίους συνεργαστήκαμε και ανταλλάξαμε ενδιαφέρουσες απόψεις. Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με συναισθήματα χαράς και  συγκίνησης και με την ελπίδα να ξαναβρεθούμε!

Οι υπεύθυνες της θεατρικής ομάδας
Μοθρωντού Μαίρη, υποδιευθύντρια
Δαλαβίκα Ελισάβετ, φιλόλογος
Μακροπούλου Δανάη, φιλόλογος

6ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου – IGS Landau: το “Χαϊδάρι” μας ενώνει! 7

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button