Η εγκληματικότητα στο Χαϊδάρι: Κλοπές σε σπίτια – αυτοκίνητα, παραβατικότητα προσφύγων
Συγκριτικά στατιστικά στοιχεία
Σταδιακά μειώθηκαν οι κλοπές στο Χαϊδάρι τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με τοπική αστυνομική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα μας, σε όλη τη διάρκεια του 2019 οι κλοπές στα όρια του Δήμου μας ξεπέρασαν τις 600. Όμως την αμέσως επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2020, παρουσιάστηκε μείωση κατά 8%.
Όσο αφορά το 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις και με βάση την αναγωγή που προκύπτει από τις καταγγελίες και μηνύσεις του πρώτου τετραμήνου, που υποβλήθηκαν στο Τμήμα Ασφάλειας (από 1/1 έως 30/4), υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να υπάρξει η όχι ευκαταφρόνητη μείωση της τάξης του 15%, σε σύγκριση με το 2020.
Όσο για το οικονομικό εύρος των κλοπών και το είδος της λείας, διαφέρουν κατά περίπτωση: Από τα θύματα έχουν αφαιρεθεί από σημαντικά χρηματικά ποσά και τιμαλφή, έως ρούχα, παπούτσια και αντικείμενα ευτελούς αξίας.
Τι γίνεται με τις κλοπές αυτοκινήτων
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την περυσινή χρονιά από το Χαϊδάρι κλάπηκαν περίπου 150 αυτοκίνητα. Ορισμένα από αυτά εντοπίστηκαν και επιστράφηκαν στους ιδιοκτήτες τους, στην αρχική τους κατάσταση ή έχοντας υποστεί από τους κακοποιούς σοβαρές υλικές ζημιές. Με βάση την αναγωγή των καταγγελιών του πρώτου τετραμήνου σε όλο το τρέχον έτος, εκτιμάται πως μέχρι τις 31/12/21 θα υπάρχει μείωση σε κλοπές αυτοκινήτων επίσης κατά 15%, περίπου.
Ο κορωνοϊός “έβαλε το χέρι του”
Όπως υποστήριξε ο συνομιλητής μας, οι μειώσεις δεν οφείλονται μόνο στις στοχευμένες δράσεις των αστυνομικών υπηρεσιών της περιοχής μας, αλλά και στην επιβολή του lockdown πέρυσι και φέτος, λόγω του κορωνοϊού. «Οι κακοποιοί δύσκολα θα βάλουν μπροστά κάποιο σχέδιο, γνωρίζοντας πως ο κόσμος μένει στο σπίτι», μας είπε χαρακτηριστικά.
Παραβατικότητα προσφύγων
Με αφορμή το επικείμενο κλείσιμο της Δομής Σκαραμαγκά το “Χαϊδάρι Σήμερα” έθεσε ερώτημα για αποκλίνουσα συμπεριφορά κάποιων φιλοξενουμένων. «Η παραβατική τους συμπεριφορά στον αστικό ιστό της πόλης είναι σχεδόν μηδενική. Αντίθετα σε βάρος κάποιων προσφύγων σχηματίστηκαν κατά καιρούς δικογραφίες για σοβαρά ποινικά αδικήματα, που διαπράχθηκαν μέσα στη Δομή ή στο κέντρο της Αθήνας. Όπως για απόπειρες ανθρωποκτονίας, ληστείες, απαγωγές, σωματικές βλάβες, κλοπές και άλλες παραβάσεις άρθρων του κώδικα ποινικής δικονομίας», υποστήριξαν.