Η ΔΕΗ γίνεται και… τράπεζα
Στο χώρο της ηλεκτρονικής τραπεζικής εισέρχεται η ΔΕΗ μέσω της νέας θυγατρικής της ΔΕΗ e- Money Services. Η εταιρεία θα λειτουργεί ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος αναπτύσσοντας mobile app για καταθέσεις και πληρωμές.
Μετά την οπτική ίνα στις τηλεπικοινωνίες, την είσοδο στα Data Center και τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης αλλά και το μεγάλο άνοιγμα στις ΑΠΕ, η εταιρεία ανοίγει μια νέα αγορά προσδοκώντας νέα έσοδα από υπηρεσίες που δεν εντάσσονται στις core business της Επιχείρησης.
ΔΕΗ e-Money Services
Το νέο βήμα γίνεται στο χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών και στην ανάπτυξη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για τις οποίες άνοιξε ο δρόμος με την απόκτηση της Κωτσόβολος.
Στις 28 Σεπτεμβρίου δημοσιεύτηκε στο ΓΕΜΗ, η σύσταση της νέας θυγατρικής της. Η εταιρεία θα εδρεύει στο Μαρούσι και θα έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 42 εκατομμύρια.
Η e-Μοney services θα λειτουργεί ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος στα πρότυπα του payze του ΟΤΕ, με στόχο να εκμεταλλευτεί ένα ευρύ πελατολόγιο που στην Ελλάδα διαθέτει 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά και άλλα 3,1 εκ. στην Ρουμανία (μετά την εξαγορά της ENEL) καθώς και ένα ευρύ πελατολόγιο στο retail μέσω της Κωτσόβολος με την οποία η ΔΕΗ μπήκε στην χορήγηση δανείων.
Όπως αναφέρεται στο καταστατικό της, η νέα εταιρεία θα παρέχει υπηρεσίες που επιτρέπουν τις τοποθετήσεις μετρητών σε λογαριασμό πληρωμών καθώς και όλες τις δραστηριότητες που απαιτούνται για την τήρηση λογαριασμού πληρωμών. Επίσης θα παρέχει υπηρεσίες που επιτρέπουν την ανάληψη μετρητών καθώς και δραστηριότητες που απαιτούνται για την τήρηση λογαριασμού, εκτέλεση πράξεων πληρωμής με κάρτα, παγίων εντολών κ.α.
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας το οποίο συγκροτήθηκε με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ συγκροτούν ο Αλέξανδρος Πατεράκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ο οποίος αναλαμβάνει την θέση του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, ο Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης Οικονομικός Διευθυντής της ΔΕΗ, την θέση του Αντιπροέδρου και μέλος του ΔΣ η Κατερίνα Λύμουρα.
Και ανάπτυξη δικτύου οπτικής ίνας
Παράλληλα η ΔΕΗ FiberGrid προχωρά το κατασκευαστικό πλάνο γραμμών έως και το 2025 σύμφωνα με το οποίο οι οπτικές ίνες θα φτάσουν σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της ανάπτυξης και παροχή ενός πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι.
Με το δίκτυο Fiber to the Home της ΔΕΗ FiberGrid να έχει φτάσει ήδη σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής, σε μόλις 10 μήνες, η εταιρεία ανέθεσε με διαγωνιστική διαδικασία σε 12 αναδόχους την κατασκευή δικτύου Fiber to the Home σε επιπλέον περιοχές στην Αττική και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια, και Μεγαλόπολη. Οι περιοχές έχουν επιλεγεί με βάση μεταξύ άλλων την πληθυσμιακή κάλυψη και την έλλειψη υποδομών FTTH.
Κάλυψη 3 εκατ. νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Στόχος της ΔΕΗ FiberGrid είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025 στις παραπάνω περιοχές. Συνολικά, ο στόχος του ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας. Οι επενδύσεις για την περίοδο 2024-2026 θα ανέλθουν σε περίπου 680 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχιτεκτονική του δικτύου που κατασκευάζει η ΔΕΗ FiberGrid αντιστοιχεί μία οπτική ίνα ανά συνδρομητή μέχρι το σημείο συγκέντρωσης (καμπίνα) εξασφαλίζοντας την μελλοντική επεκτασιμότητα του δικτύου και δίνοντας στους παρόχους την δυνατότητα υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber).
Εμπορική διάθεση στη χονδρική εντός του 2024
Η ΔΕΗ FiberGrid σκοπεύει να διαθέσει μέσω χονδρικής το νέο δίκτυο με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορά στην διάθεση χονδρικής υπηρεσίας bitstream με ταχύτητες που μπορούν να φτάνουν έως και τα 10 Gbps. O δεύτερος είναι με την διάθεση υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber), με την οποία ο κάθε πάροχος μπορεί να προσφέρει στον τελικό πελάτη του ό,τι υπηρεσίες επιθυμεί.
Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ FiberGrid και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ψηφιακών και καινοτόμων υπηρεσιών ομίλου ΔΕΗ, κ. Αλέξανδρος Πατεράκης, «όραμά μας, είναι μια ψηφιακή κοινωνία, προσβάσιμη και ανοικτή σε όλους, που θα συμβάλει και θα επιταχύνει την κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Θέλουμε να προσφέρουμε στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ένα υπερσύγχρονο και σταθερό δίκτυο παθητικής και ενεργής πρόσβασης οπτικών ινών μέχρι τις κατοικίες, τις εταιρείες και τους δημόσιους οργανισμούς».
«Μέσω του δικτύου της ΔΕΗ FiberGrid δίνουμε τη δυνατότητα στους παρόχους του κλάδου να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους δικούς τους, τελικούς πελάτες και να συμβάλουμε στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας, για την Κοινωνία των Gigabit» σημείωσε, προσθέτοντας: «Εξάλλου, το gigabit society είναι προαπαιτούμενο και για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση: τα έξυπνα ενεργειακά σπίτια και επιχειρήσεις χρειάζονται μεγάλες ταχύτητες σύνδεσης και απόκριση σε σχεδόν πραγματικό χρόνο για να συνεργαστούν μεταξύ τους -αλλά και με το δίκτυο- οι ηλεκτρικές συσκευές, οι φορτιστές, τα φωτοβολταϊκά, οι μονάδες αποθήκευσης και οι μονάδες διαχείρισης του έξυπνου ενεργειακά σπιτιού».