ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η αβάσταχτη ελαφρότητα μιας δενδροφύτευσης

Ή πώς ένα περιβαλλοντικό event μπορεί να καταλήξει να προκαλέσει βλάβες στο περιβάλλον.

Αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα της δενδροφύτευσης που οργάνωσε ο Δήμος στο Πάρκο Εθελοντισμού στο Δάσος Χαϊδαρίου, διότι -δυστυχώς- επαληθεύτηκαν οι φόβοι μας ότι έτσι όπως στήθηκε η εκδήλωση ήταν πιθανό να γίνουν ζημιές. Και έγιναν.

Πέρα από το ζήτημα της επιδεικτικής έλλειψης σεβασμού του δημάρχου απέναντι στην προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής που μεταμόρφωσαν το μπαζωμένο νταμάρι σε πάρκο με δικό τους κόπο και έξοδα (βλέπε Ούτε σήμερα κατάλαβε ο δήμαρχος πού έκανε δενδροφύτευση! και Η ντροπή προσωποποιήθηκε σήμερα), υπάρχει και η υγεία του άλσους, η οποία διασαλεύτηκε και πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η όλη δράση διοργανώθηκε πρόχειρα, τσαπατούλικα και με ασυγχώρητη ελαφρότητα, με σκοπό, όπως αποδείχτηκε, να έρθουν κάποιοι επίσημοι να κάνουν γλυκανάλατες φωτογραφίσεις προεκλογικού χαρακτήρα ενώπιον κοινού. Δεν φταίνε βέβαια οι ίδιοι, για παράδειγμα ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, που θέλει να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης. Ούτε φυσικά και ο κόσμος που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση. Η ευθύνη της οργάνωσης ανήκει στον Δήμο Χαϊδαρίου, του οποίου βασικό σφάλμα ήταν ο ελάχιστος χρόνος που αφιερώθηκε στη δράση.

Εγκαίρως προειδοποίησαν οι εθελοντές του Πάρκου ότι το να φυτέψεις 200 δέντρα σε δύο λωρίδες μέσα σε φυτεμένη έκταση είναι παράλογο και επικίνδυνο. Δείτε για παράδειγμα τη φωτογραφία που μας έστειλε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Αλεξάκης, η οποία δείχνει δεντράκι φυτεμένο πάνω στη ρίζα ενός όμορφου γαλάζιου κέδρου! Ήρθαν και έσκαψαν τις ρίζες για να κάνουν δενδροφύτευση!!!

Η αβάσταχτη ελαφρότητα μιας δενδροφύτευσης 3
Ο Δ. Αλεξάκης σημειώνει: Ιδού το νεοφυτεμένο σε 40 πόντους δίπλα στο άλλο.

Επίσης, φύτεψαν δενδρύλλια σε αποστάσεις 1 έως 2 μέτρα μεταξύ τους, αλλά και από τα υπάρχοντα δέντρα, πράγμα που δεν στέκει με κανένα τρόπο. Έκαναν φυτεύσεις πάνω σε μονοπάτια που διανοίγονται στο πάρκο. Ακόμη, σε σημείο όπου είχε συμφωνηθεί με του κατοίκους να βάλουν θάμνους γιουνίπερους φύτεψαν υπέρπυκνα κέδρους, που όμως είναι δέντρα τα οποία μεγαλώνουν πολύ. Τους επισημάνθηκε η αστοχία αλλά επέμεναν ότι είναι θάμνοι… Επιπλέον, παρόλο που τους υποδείχτηκαν σημεία όπου υπήρχαν θέσεις κατάλληλες για φύτευση στη θέση άλλων δέντρων που έχουν ξεραθεί (με λειτουργούντα μπεκάκια ποτίσματος), δεν πήγαν εκεί, μάλλον γιατί η χορτοκοπή περιορίστηκε σε ένα μικρό χώρο του Πάρκου, αντί να κουρευτεί ολόκληρο από τον Δήμο με όση υπομονή χρειάζεται, ώστε να είναι προσβάσιμα και άλλα κατάλληλα για φύτευση σημεία.

Η αβάσταχτη ελαφρότητα μιας δενδροφύτευσης 5
Κυπαρίσσια φυτεμένα πάνω σε μονοπάτι. Ήταν τόσο πολλά τα δέντρα, που δεν είχαν πού να τα βάλουν.
Η αβάσταχτη ελαφρότητα μιας δενδροφύτευσης 7
Φύτευση πολλών κέδρων σε απόσταση 1Χ1.

Προέβησαν σε αυτές τις ενέργειες, παρόλο που τους είχαν υποδειχτεί σημεία όπου χωρούν νέες φυτεύσεις. Τα απέφυγαν όμως γιατί εκεί χρειάζεται εξυγίανση του εδάφους με απομάκρυνση οικοδομικών αποβλήτων και πρόσθεση χώματος. Δηλαδή χρειαζόταν δουλειά. Τελικά η εντυπωσιοθηρία επικράτησε της λογικής, οι φωτογραφίες των “ευαίσθητων περιβαλλοντικά” πολιτικών βγήκαν, αλλά άφησαν πίσω τους σοβαρά προβλήματα.

Η αβάσταχτη ελαφρότητα μιας δενδροφύτευσης 9
Κυπαρίσσι και δεντρολίβανο σε απόσταση αναπνοής από την ελιά. Και εδώ σκάφτηκαν ρίζες.

Η έμπειρη σε τέτοιες δράσεις We4All θα μπορούσε να παίξει δημιουργικότερο ρόλο. Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για τα αίτια της αστοχίας αυτής της δενδροφύτευσης από τη δική της πλευρά. Ωστόσο οι περίοικοι του χώρου είχαν προειδοποιήσει την We4All με τo παρακάτω σχόλιο στη σελίδα της στο fb:

Με έκπληξη διαβάσαμε ότι η οργάνωσή σας συμμετέχει αύριο Κυριακή 7/5 σε ένα «νταμάρι» στο Χαϊδάρι. Η έκπληξη συνίσταται στο ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για ήδη φυτεμένο πάρκο, το «Πάρκο Εθελοντισμού», με μεγάλα και μικρά δέντρα, θάμνους και λουλούδια. Χρειάζεται από την πλευρά σας ιδιαίτερη προσοχή για να μην προκαλέσετε ζημιές. Δυστυχώς έχετε ανοίξει υπερβολικά μεγάλο αριθμό από τρύπες, σε ελάχιστη απόσταση από τα υπάρχοντα δέντρα, και πάρα πολύ κοντά μεταξύ τους. Παρακαλούμε μην προβείτε σε ενέργειες που θα προκαλέσουν βλάβη. Επίσης μην φυτέψετε μόνο κυπαρίσσια, όπως λέχθηκε, διότι αυτό δεν ταιριάζει στο ήδη διαμορφωμένο τοπίο. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα δείξετε σεβασμό στο περιβάλλον, που έχει πάρει όψη με την πολύχρονη και πολύμοχθη εργασία πολιτών από την τοπική κοινωνία.   

Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν όλοι. Τα προβλήματα αυτά πρέπει να λυθούν. Πρέπει να γίνει αραίωση των φυτεύσεων και με προσοχή μερικά δενδρύλλια να μεταφερθούν σε σημεία όπου χωρούν. Αλλιώς και τα ίδια τα νέα φυτάρια αλλά και τα παλιότερα δέντρα δεν θα μεγαλώσουν σωστά, βλάπτοντας το Πάρκο.

Έστω κι έτσι λάθος που έγινε η δενδροφύτευση, πρέπει στο τέλος να μείνει κάτι καλό. Ελπίζουμε από την πλευρά της We4All να υπάρξει η καλή διάθεση για ορθολογική διαχείριση του Πάρκου Εθελοντισμού και της νέας δενδροφύτεσης.

Πρωτοβουλία Κατοίκων για το Πάρκο Εθελοντισμού

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button