ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η ολική απαλλαγή των καταστημάτων από δημοτικά τέλη “βάζει φωτιά” στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ακόμα και διά περιφοράς αποδείχτηκε “καυτή” η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απαλλαγή των καταστημάτων από δημοτικά τέλη! Η διοίκηση του Δήμου βρίσκεται για μια ακόμη φορά ενώπιον του ενδεχομένου να κληθεί να εφαρμόσει άλλη πολιτική από τη δική της, που ανατράπηκε από την ενωμένη -για την περίσταση- αντιπολίτευση. Η οποία μάλιστα σχεδιάζει στο επόμενο ΔΣ να φέρει προς ψήφιση ολική απαλλαγή των καταστημάτων από δημοτικές επιβαρύνσεις μέχρι τέλος του χρόνου! “Κλειδί” αποτέλεσε η στάση των Πολιτών σε Δράση, που στο συγκεκριμένο θέμα έστρεψαν τα νώτα στην παράταξη της διοίκησης. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, από την πλευρά του, επικαλείται ένα πολύ μεγάλο κόστος για το ταμείο του Δήμου.

Η πρόταση της δημοτικής αρχής για απαλλαγή των καταστημάτων από δημοτικά τέλη και τέλη κοινόχρηστων χώρων για ένα τρίμηνο, την έφερε -όχι για πρώτη φορά- στα άκρα με το σύνολο της αντιπολίτευσης. Η διαφορά δεν είχε να κάνει με το περιεχόμενο των προτεινόμενων απαλλαγών, αλλά με το χρονικό διάστημα της εφαρμογής τους. Συγκεκριμένα η διοίκηση πρότεινε η απαλλαγή να ισχύσει για τρεις μήνες, αρχομένης από 11 Μαρτίου 2020, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιπρότεινε να ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, όπως πρότειναν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Επαγγελματίες προς Δήμο Χαϊδαρίου: Στηρίξτε τα μαγαζιά της πόλης

Να σημειωθεί πως η υπό συζήτηση ευνοϊκή ρύθμιση δεν συμπεριλαμβάνει τα νοικοκυριά, αλλά μόνο εκείνα τα καταστήματα που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, ύστερα από τις κυβερνητικές αποφάσεις που εκδόθηκαν λόγω της πανδημίας. Η πρόταση της αντιπολίτευσης περιλάμβανε, για το ίδιο εννεάμηνο διάστημα, την απαλλαγή από τα τροφεία των παιδικών σταθμών, καθώς επίσης και των συνδρομών στα τμήματα αθλητισμού και πολιτισμού του Δήμου.

Τι ειπώθηκε στην «κλειστή» συνεδρίαση

Κατά την δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 28ης Απριλίου, ο πρόεδρος του Σώματος, Παναγιώτης Τσατσαρώνης, υποστήριξε πως δεν μπορεί να συζητηθεί η αντιπρόταση της αντιπολίτευσης και ότι με την κατάθεσή της χαρακτηρίζεται ως καταψήφιση της προτάσεως της διοίκησης. Για αυτό το λόγο, το αποτέλεσμα καταχωρήθηκε με 19 ΟΧΙ από το σύνολο της αντιπολίτευσης και 14 ΝΑΙ από την παράταξη Ντηνιακού. Έτσι προς το παρόν δεν υπάρχει απόφαση για απαλλαγή στα δημοτικά τέλη. Το θέμα θα επανέλεθει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κύκλοι της διοίκησης υποστήριξαν πως σε περίπτωση που περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση της αντιπολίτευσης για ένα τόσο μεγάλο διάστημα, περίπου εννιά μήνες, η απόφαση θα ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Παράλληλα η δημοτική αρχή επιφυλάχτηκε πως το χρονικό διάστημα των τριών μηνών που η ίδια προτείνει, θα επεκταθεί ανάλογα με τις συγκυρίες και τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στην επόμενη περίοδο σε σχέση με το κορωνοϊό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Τσατσαρώνης, δεσμεύτηκε προς τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων πως η πρότασή τους μπορεί να τεθεί προς συζήτηση στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Σώματος, που αναμένεται να γίνει με τηλεδιάσκεψη.

Σελέκος: «Πήγαν να περάσουν τη δική τους πρόταση, αλλά δεν τους βγήκε»

Σε επικοινωνία που είχε το «Χαϊδάρι Σήμερα» με τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Μιχάλη Σελέκο, μας ανέφερε πως το σκεπτικό της παράταξής του έχει να κάνει με την προάσπιση των συμφερόντων όλων εκείνων των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού. Για αυτό το λόγο ζητούσαν από μέρες η επίμαχη συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη ή δια ζώσης, τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας, προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Σελέκο, η σημερινή διοίκηση του Δήμου επέλεξε τη λύση της δια περιφοράς συνεδρίασης για να αποφύγει το διάλογο.

Ουσιαστικά σύσσωμη η αντιπολίτευση έκανε δεκτό το αίτημα του Συλλόγου Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, με το σκεπτικό πως τα καταστήματα δεν θα καταφέρουν να δουλέψουν πλήρως στο επόμενο διάστημα που θα ανοίξουν. Η πρότασή τους όμως δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του Σώματος, που ισχυρίστηκε πως δεν προβλέπονται αντιπροτάσεις σε αυτή τη διαδικασία. Η πραγματικότητα όμως είναι πως η δημοτική αρχή ήθελε να περάσει τη δική της πρόταση, κάτι όμως που δεν της βγήκε, υποστήριξε ο κ. Σελέκος. Κλείνοντας, μας είπε πως θα επιδιώξει στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, με οποιονδήποτε τρόπο, να δοθεί ο λόγος σε δημότες και καταστηματάρχες, αφού το οικονομικό πρόβλημα θα συνεχιστεί για μήνες.

Σπηλιόπουλος: «Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των καταστηματαρχών»

Από την πλευρά του ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος, ο οποίος στην ουσία διαμορφώνει τις εκάστοτε πλειοψηφίες στο Δημοτικό Συμβούλιο με την ευέλικτη στάση που κρατάει ανά θέμα (οι Πολίτες σε Δράση έχουν τρεις δημοτικούς συμβούλους) μιλώντας στο «Χαϊδάρι Σήμερα» τόνισε το γεγονός, πως σύσσωμη η αντιπολίτευση προτείνει να μην πληρώσουν τα καταστήματα που ανέστειλαν τη λειτουργία τους τα δημοτικά τέλη μέχρι τέλος του έτους, συμμεριζόμενη τα αιτήματά τους. Μάλιστα, όπως μας εξομολογήθηκε, ενώ η παράταξή του είχε μια πρόταση ψηφίσματος γι’ αυτό το σοβαρό θέμα, δεν την κατέθεσε προκειμένου να διευκολύνει τη διαμόρφωση μιας ενιαίας στάσης της αντιπολίτευσης.

Αργυρόπουλος: «1.500.000 ευρώ το κόστος της πρότασης της αντιπολίτευσης»

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Αργυρόπουλος, απαντώντας σε ερώτημά μας, εκτίμησε πως οι απώλειες εσόδων για το Δήμο θα είναι 570.000 ευρώ *, αν η απαλλαγή των τελών ισχύσει για τρεις μήνες και περισσότερο από 1.500.000 ευρώ για εννέα μήνες. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών, ο Δήμος μπορεί να ζητήσει σύμφωνα με το νόμο προκαταβολικά τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) από το Υπουργείο Εσωτερικών, χρήματα που θα επιστρέψει σε δόσεις, υπό μορφή δανεισμού.

Παράλληλα με την υπερίσχυση μιας οποιασδήποτε από τις δύο παραπάνω αποφάσεις, θα κληθούν οι επιχειρηματίες που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους, να υποβάλουν τις ανάλογες αιτήσεις στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου.

Επίσης η δημοτική αρχή αναμένει τις εξελίξεις και τις δυνατότητες της για μείωση των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, αφού σύμφωνα με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων μαζικής εστίασης θα πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις.

Ακόμα ο αντιδήμαρχος παρατήρησε πως μέχρι στιγμής σε κανέναν όμορο Δήμο δεν λήφθηκε απόφαση απαλλαγής των παραπάνω τελών, για περισσότερους από τρεις μήνες, καθώς στηρίζονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 2030, που μιλάει για τήρηση των μέτρων όσο διαρκούν οι περιορισμοί.  

Και μία πρόταση: Να προβληθεί διαδικτυακά στο “Χαϊδάρι Σήμερα” η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου -αρκεί να γίνει με τηλεσύσκεψη- ώστε να την παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι δημότες. Η δημοκρατία και η συμμετοχή του πολίτη ου μενετή! Έχει κανένας αντίρρηση;

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Τάκης Σπίνουλας: Εστιάζει σε μονοψήφιο ΦΠΑ για να σωθεί η εστίαση!

*

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΕΣΟΔΩΝ (ΚΑΤ’ ΕΚΤΙΜΗΣΗ) ΑΝΑ ΚΑΕ ΑΠΟ 01/03/2020 ΕΩΣ 31/05/2020
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΣΟΔΟΥ    
ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ  33.000,00  
ΤΕΛΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ & ΠΑΡΕΜΠ/ΝΤΩΝ  15.000,00  
ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  47.000,00  
ΤΡΟΦΕΙΑ ΠΑΙΔ. ΣΤΑΘΜΩΝ 28.500,00  
ΤΕΛΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ Κ. ΧΩΡΩΝ 27.000,00  
ΤΕΛΗ ΚΑΘ/ΤΑΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΦ. 421.000,00  
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 571.500,00  
     

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button