Ο κ. Τάκης Σπίνουλας, πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος  Χαϊδαρίου, λέει στην εφημερίδα μας ότι οι προβλέψεις δεν είναι καθόλου ευοίωνες για τους καταστηματάρχες της μαζικής εστίασης μέχρι το τέλος της χρονιάς και μάλιστα προβλέπει λουκέτα από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Ζητάει χέρι βοήθειας από την Πολιτεία και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη μείωση του ΦΠΑ σε μονοψήφιο νούμερο.

Να τι μας είπε ο κ. Σπίνουλας:  

«Με το άνοιγμα των επιχειρήσεων, η δουλειά μας αναμένεται να είναι πολύ μειωμένη. Οι βασικοί λόγοι είναι πως ο κόσμος θα φοβάται να βγει έξω και δεν θα είναι σε καλή οικονομική κατάσταση. Παράλληλα έντονη θα είναι η ανησυχία πως από το Σεπτέμβρη τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα, με ενδεχόμενο νέο κλείσιμο των καταστημάτων. Με λίγα λόγια οι προβλέψεις δεν είναι καθόλου ευοίωνες για τους καταστηματάρχες της μαζικής εστίασης.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως οι επιχειρηματίες του κλάδου μας μέχρι σήμερα πληρώνουν κανονικά τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, ενώ με την άρση των μέτρων περισσότερα από τα μισά τετραγωνικά δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, λόγω της προβλεπόμενης απόστασης που θα τηρείται.

Με λίγα λόγια την κρίση από τον κορωνοϊό την πληρώνουν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οι επιχειρηματίες. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως στην πλειονότητά τους οφείλουν από δύο νοίκια, που στην Καραϊσκάκη είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Αν αρθούν τελικά τα μέτρα γύρω στα μέσα Μαΐου, το θέμα είναι πώς θα μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι να δουλεύουν οι επιχειρήσεις. Κατά τη γνώμη μου το καλοκαίρι που μας έρχεται είναι ήδη νεκρό, ενώ πρόβλημα θα έχουμε μέχρι το τέλος του 2020.

Γι’ αυτό το λόγο χρειαζόμαστε μια έντονη στήριξη από την Πολιτεία και τον Δήμο για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να μην αναγκαστούμε και προχωρήσουμε σε απολύσεις. Παράλληλα το Σεπτέμβρη θα κληθούμε να πληρώσουμε αναδρομικά τις φορολογικές και ασφαλιστικές μας οφειλές. Αυτό που πρέπει να κάνει άμεσα η κυβέρνηση, είναι να κατεβάσει το ΦΠΑ στην εστίαση σε μονοψήφιο αριθμό».