ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η ανάγκη και ο τρόπος αναδιάρθρωσης του Δήμου Χαϊδαρίου

Σε αφορμή το άρθρου μας “Μπορεί αυτός ο Δήμος να παράγει έργο για την πόλη;“, ο κ. Δημήτρης Σταυρίδης, Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου, παρεμβαίνει ανοίγοντας τον διάλογο: Πώς μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά ένας σωστός Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας”. Ζητάει από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου να ενεργοποιήσει την Ομάδα Εργασίας για την τροποποίηση του ΟΕΥ.

Ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας κάθε Δήμου (ΟΕΥ) αποτυπώνει με σαφήνεια τη διάρθρωση των Υπηρεσιών του, καθώς και τις θέσεις και τις ειδικότητες του προσωπικού που προβλέπεται να υπηρετεί σε αυτές. Καθορίζει τον αριθμό και τις αρμοδιότητες των Διευθύνσεων και των Τμημάτων των Υπηρεσιών. Ορίζει τα προσόντα (τίτλοι σπουδών κλπ.) που απαιτούνται από τους υπαλλήλους για την κάλυψη των θέσεων Προϊσταμένων Τμημάτων και Διευθύνσεων.

Ένας καλά σχεδιασμένος Οργανισμός, σύγχρονος και προσανατολισμένος στις πραγματικές ανάγκες του δήμου (βασισμένος τόσο στο υπηρεσιακό δυναμικό που υπηρετεί σήμερα, όσο και σε αυτό που λείπει, αλλά είναι εντελώς αναγκαίο για τη στελέχωση των Υπηρεσιών) δεν είναι απλώς ένα κείμενο δίπλα σε όλα τα άλλα.

Είναι το εργαλείο στα χέρια της Δημοτικής Αρχής, μέσω του οποίου (αν το χρησιμοποιήσει σωστά) θα μπορέσει να υλοποιήσει όλα αυτά, για τα οποία οι δημότες την εξέλεξαν. Να κρατήσει την πόλη καθαρή και πράσινη, να συντηρήσει και να βελτιώσει τις υποδομές. Να λειτουργήσει τους Παιδικούς Σταθμούς, τα Αθλητικά Κέντρα και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες. Να υποστηρίξει τον Πολιτισμό και την Παιδεία. Να διεκπεραιώσει το Τεχνικό Πρόγραμμά της και το Πρόγραμμα Δράσης, να πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες Επενδύσεις. Να σχεδιάσει, να οργανώσει, να προβλέψει, να εποπτεύσει, να συντονίσει. Και τόσα άλλα ακόμη!

Ο ισχύων Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου μας (ΟΕΥ) δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ υπ’ αρ. 608/15-03-2013, τεύχος Β’ και αποτελεί τροποποίηση προηγούμενου ΟΕΥ (απόφαση υπ’ αρ. 125/2012 του Δημ. Συμβουλίου του Δήμου).

Ο Οργανισμός αυτός για πολλούς λόγους είναι ξεπερασμένος και όχι λειτουργικός.

Δεν αποτυπώνει τις πολύ σημαντικές αλλαγές των τελευταίων ετών, όπως η όλο και συνεχιζόμενη μεταφορά στους ΟΤΑ νέων αρμοδιοτήτων, αλλά και η κατάργηση από αυτούς ολόκληρων Υπηρεσιών (βλέπε δημοτική αστυνομία).

Παρουσιάζει επικάλυψη σε διαφορετικές Οργανικές Μονάδες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις προκύπτει υπηρεσιακό κενό. Η ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφόρων Υπηρεσιών είναι αναγκαία. Χρειάζεται αλλού συγχώνευση Οργανικών Μονάδων και αλλού διάσπαση και δημιουργία νέων δομών.

Η αντιστοίχιση των Προϊσταμένων Διευθύνσεων & Τμημάτων με τις υπάρχουσες στο Δήμο Ειδικότητες – Κλάδους του υπηρετούντος Προσωπικού είναι προβληματική. Προβλέπονται στον ΟΕΥ κλάδοι και ειδικότητες που δεν υπάρχουν στο υπηρετούν προσωπικό, ενώ υπάρχουν κλάδοι και ειδικότητες που δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε θέσεις Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων, επειδή απλώς ο ΟΕΥ δεν τις έχει προβλέψει.

Τέλος η αλλαγή στο μέγεθος και στη σύνθεση του υπηρετούντος προσωπικού (λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων και λόγω της αδυναμίας αντικατάστασης του), αλλά και η απαίτηση ειδικοτήτων που παλαιότερα δεν ήταν αναγκαίες και δεν προβλέπονταν στα οργανογράμματα, επιβάλλουν την τροποποίησή του, ώστε ο Δήμος να αποκτήσει τελικά έναν ΟΕΥ σύγχρονο και προσανατολισμένο στις πραγματικές ανάγκες των δημοτών και της πόλης.

Για όλα αυτά εδώ και χρόνια τόσο υπηρεσιακοί παράγοντες, όσο και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου μας, επιμόνως ζητούν από τη διοίκηση του Δήμου τη σύσταση Επιτροπής για την επεξεργασία Σχεδίου ενός νέου ΟΕΥ.

Στο αίτημα μας αυτό η προηγούμενη διοίκηση αδράνησε, εφάρμοσε παρελκυστικές τακτικές και δεν έκανε τίποτε, παρά τις περί του αντιθέτου καθησυχαστικές της διαβεβαιώσεις.

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου προχώρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε σύσταση Ομάδας Εργασίας για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, από εκπροσώπους της διοίκησης, από υπηρεσιακούς παράγοντες και από εκπρόσωπο των εργαζομένων.

Μέχρι τώρα η Ομάδα αυτή δεν έχει συνεδριάσει.

Μένει λοιπόν η σημερινή διοίκηση του Δήμου να αποδείξει στην πράξη πως έχει την βούληση να τη λειτουργήσει και να τη στηρίξει στο έργο της, ώστε συγκροτημένα και αποτελεσματικά να καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Χαϊδάρι 02 – 12 – 2019

 

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button