LIFESTYLEANIMALS

Η ακουστική ικανότητα του σκύλου

 Γνωρίζω καλύτερα τον φίλο μου

γράφει ο Σταύρος Γεωργουλόπουλος 

Ο Σ. Γεωργουλόπουλος είναι απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας. Κατά την υπηρεσία του, η κύρια ενασχόλησή του ήταν επάνω στο κομμάτι της αναπαραγωγής – διαφρόντισης και εκπαίδευσης των μικρών μας τετράποδων φίλων. Θα μας μιλήσει, λοιπόν, για… σκυλιά!

Συνεχίζοντας τη μελέτη των ικανοτήτων των σκύλων μας πρέπει να παρατηρήσουμε και να γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα για τη λειτουργία των αυτιών τους.

Η ακουστική ικανότητα του σκύλου 

Πολλές φορές ο τετράποδος φίλος μας δείχνει τα συναισθήματα του ανάλογα με την μορφή που παίρνουν τα αυτιά του. Βλέπουμε ότι τα αυτιά του σκύλου μας είναι διασκεδαστικά, αλλά συνάμα εξυπηρετούν ένα σημαντικό σκοπό. Θα παρατηρήσουμε τον μικρό μας φίλο (σκύλο) να αντιδρά σε κάποιο ηχητικό ερέθισμα που σε εμάς δεν γίνεται αντιληπτό. Ο τετράποδος φίλος μας έχει αναπτυγμένη την ακοή του και μπορεί να συλλάβει ήχους από τεράστιες αποστάσεις. Η αντίδρασή του είναι άμεση και ποικίλει ανάλογα με το ερέθισμα που παίρνει από την πηγή εκπομπής του εκάστοτε ήχου.

Το μέγεθος των αυτιών του τον καθιστά ικανό να εντοπίσει και να εξιχνιάσει την πηγή των ήχων. Το ένα αυτί χρησιμοποιείται για να εντοπίσει την πηγή ερεθίσματος ενώ το άλλο μετράει την ένταση του παραγόμενου ήχου. Επίσης τα αυτιά μπορούν να στραφούν ανάλογα, έτσι ώστε να συγκρατήσουν ήχους από δυο διαφορετικές πηγές. Το σχήμα των πτερυγίων των αυτιών είναι διαφορετικό από ράτσα σε ράτσα. Θα δούμε ότι στα Γερμανικά Ποιμενικά τα αυτιά έχουν σχήμα τριγωνικό και είναι όρθια, ενώ στα Πόιντερ τα αυτιά είναι κολλημένα στην βάση του κρανίου. Αυτή η ποικιλομορφία των αυτιών είναι ένα χαρακτηριστικό της κάθε ράτσας, αλλά μας δείχνει και τον ρόλο της ακουστικότητας. Ο Γερμανικός ποιμενικός διαθέτει πιο αναπτυγμένη ακοή λόγω του ότι το αυτί του είναι σαν χωνί και είναι δέκτης πολλών ακουστικών ερεθισμάτων. Πολλές φορές θα έχετε παρατηρήσει τον τετράποδο φίλο μας να πετάγεται ξαφνικά γαυγίζοντας, ενώ λίγο πιο πριν βρισκόταν σε πλήρη ηρεμία. Ο λόγος άγνωστος. Η αντίδρασή του όμως σωστή, καθώς σε λίγα λεπτά κάποιος θα σας χτυπάει την πόρτα.

Καταλαβαίνουμε ότι η ακοή των σκύλων είναι σαφώς ανώτερη από αυτή του ανθρώπου καθώς λαμβάνουν υπέρηχους που εμείς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι υψηλοί ήχοι μπορεί να ενοχλήσουν η ακόμα και να προκαλέσουν πόνο στον σκύλο μας. Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν να του φωνάζουμε γιατί τον φέρνουμε σε μια όχι και τόσο ευχάριστη θέση.

Ας δείχνουμε κατανόηση και αγάπη στον τετράποδο φίλο μας, γιατί όπως παρατηρούμε η ακουστική ικανότητα του σκύλου είναι τόσο μεγάλη που στο μέλλον θα μας φανεί πολύ ευεργετική.

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειαστείτε και με μεγάλη χαρά θα απαντήσω σε απορίες που μπορεί να έχετε. Το email μου είναι dogtrainer.stravros@gmail.com

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button