ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Γιατί ο Κυριάκος έρχεται δυτικά – Ποιοι βουλευτές της ΝΔ θα είναι υποψήφιοι στη δυτική Αθήνα

 

Με ευρύτατη πλειοψηφία άνω του ορίου των 200 ψήφων, που επιτρέπει την άμεση εφαρμογή της στις επόμενες εκλογές, υπερψήφισε η Βουλή την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών (Β’ Αθηνών και Περιφέρεια Αττικής). Υπέρ τάχθηκαν συνολικά 241 βουλευτές από την συμπολίτευση τη ΝΔ, τη ΔΗ.ΣΥ και το Ποτάμι. Κατά της κατάτμησης τάχθηκαν 31 βουλευτές από το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή και την Ένωση Κεντρώων.

Αγωνίες…

Οι βουλευτές των δύο μεγάλων περιφερειών που σπάνε αναπόφευκτα έχουν σοβαρό προβληματισμό για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται και στο οποίο θα πρέπει πλέον να δώσουν την μάχη των επόμενων εκλογών.

Στη Νέα Δημοκρατία ανάλαβε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει και να συζητήσει με τους βουλευτές της Β΄ Αθήνας την απόφαση να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, αλλά και να διασκεδάσει τις ανησυχίες τους. Η τροπολογία για ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών, που αναζωπύρωσε τα σενάρια για τριπλές κάλπες το Μάιο του 2019, δίνει αρκετό χρόνο στους νυν βουλευτές να σταθμίσουν τα δεδομένα και να επιλέξουν πού θα πολιτευθούν, ενώ οι νέοι (και ποιο άγνωστοι) υποψήφιοι διευκολύνονται από την κατάτμηση σε μικρότερες περιφέρειες. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι δεν ‘ηθελε να χαρίσει στον ΣΥΡΙΖΑ μία μεταρρύθμιση που εκείνος πρώτος πρότεινε. Τους επισήμανε εξάλλου ότι ακόμη και εάν δε συμφωνούσε η ΝΔ, η κατάτμηση θα εφαρμοζόταν από τις μεθεπόμενες εκλογές έτσι κι αλλιώς.

Καθώς οι περισσότεροι βουλευτές, αλλά και οι περισσότεροι νέοι υποψήφιοι προσανατολίζονται είτε στα βόρεια είτε στα νότια, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να δώσει το… καλό παράδειγμα αποκαλύπτοντας ότι σκέφτεται να είναι υποψήφιος στο “δύσκολο” δυτικό τομέα. Σε μία κίνηση που θα είναι και συμβολική της σημασίας που θέλει να δώσει η ΝΔ σε περιοχές και κοινωνικά στρώματα με χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και ως απάντηση στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγορεί ως “πορφυρογέννητο” – ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εξάλλου έχει πολλές φορές απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ πως έβγαινε πρώτος βουλευτής στη Β΄ Αθήνας και ήταν επίσης πρώτος σε περιοχές όπως το Αιγάλεω και το Περιστέρι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βόρειος Τομέας θα διαθέτει 15 έδρες, ο Νότιος Τομέας 18 και ο Δυτικός Τομέας 11 έδρες.

Οι νυν βουλευτές όμως προβληματίζονται για το σε ποιον από τους τρεις τομείς θα πολιτευθούν τελικά, καθώς μία λάθος επιλογή μπορεί να κοστίσει ακριβά. Η κοινωνική σύνθεση του βορείου, νοτίου και δυτικού τομέα, σε συνδυασμό με τους σταυρούς που έλαβε ο καθένας σε κάθε περιοχή, είναι παράγοντες που συνυπολογίζουν. Στον Δυτικό Τομέα θα δώσει τη μάχη ο Αγιοβαρβαριώτης Γεράσιμος Γιακουμάτος, που ήταν πάντα δυνατός στα δυτικά προάστια. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αν και δυνατός στα Νότια, μπορεί να επιλέξει το Δυτικό Τομέα, καθώς διαχρονικά εκλέγεται στις πρώτες θέσεις στα δυτικά.

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου

Στο μεταξύ, το θέμα της κατάτμησης της Β΄ Αθήνας συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου (3/7).

“Όλοι μιλάμε για υποεκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο, για επισκέπτες βουλευτές και ότι σε μία εκλογική περιφέρεια Δυτικής Αθήνας οι τοπικοί βουλευτές της θα έδιναν μεγαλύτερη έμφαση στα προβλήματά της παρά στην αχανή Β’ Αθήνας”, είπε ο Β. Ντηνιακός, ζητώντας στη συνέχεια να ληφθεί ομόφωνη θετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας.

Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος σχολίασε ότι “το κύριο είναι τι πολιτική ασκούν οι βουλευτές στις συγκεκριμένες περιφέρειες και όχι η η εντοπιότητα”. Το ΚΚΕ ήταν ανάμεσα στι πολιτικές δυνάμεις που καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου δεν πήρε θέση, αλλά η Βουλή αποφάσισε την τριχοτόμηση της Β΄Αθήνας με ευρύτατη πλειοψηφία.

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button