ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Έρευνα: Γιατί έγιναν τόσες ζημιές στο Χαϊδάρι;

Τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματά μας για τις επιπτώσεις του σεισμού στο Χαϊδάρι, όπως και οι αγωνιώδεις αναφορές των αναγνωστών μας στις ηλεκτρονικές μας σελίδες, από την πρώτη μέρα, για καταστροφές στα νοικοκυριά τους έχουν αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα που προκάλεσε στην πόλη το τράνταγμα του Εγκέλαδου της 19ης Ιουνίου.

Το αίτημα της διοίκησης του Δήμου προς την κυβέρνηση να κηρυχθεί το Χαϊδάρι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι η σωστή αποτύπωση των αναγκών 2.000 οικογενειών που έχουν ζημιές στα σπίτια τους, αλλά και των δεκάδων, μέχρι στιγμής, που είδαν το “κίτρινο” της επιτροπής ελέγχου στην πρόσοψή τους και ψάχνουν σπίτι για να στεγαστούν.

Το “Χαϊδάρι Σήμερα”, με την έρευνα που ακολουθεί πιο κάτω, κάνει μια πρώτη προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στο “γιατί τόσες πολλές ζημιές από έναν σεισμό της τάξης των 5,1 ρίχτερ, δηλαδή όχι ιδιαίτερα ισχυρό”. Ο προβληματισμός ενισχύεται από το γεγονός ότι στην Ελευσίνα, που βρισκόταν σε επαφή με το επίκεντρο του επιφανειακού σεισμού, δεν υπάρχει ούτε ένα σπίτι χαρακτηρισμένο ως μη κατοικήσιμο, όπως είπε στην εφημερίδα μας στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ελευσίνας! Λοιπόν, γιατί στο Χαϊδάρι έγιναν τόσο πολλές βλάβες στα κτήρια;

Το «Χαϊδάρι Σήμερα» μίλησε με στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και ιδιώτες μηχανικούς, αναζητώντας τις αιτίες των καταστροφών. Προφανώς πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα και οι συνομιλητές μας φώτισαν της αιτιώδεις συνάφειες που το προκάλεσαν. Τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας και ο τρόπος δόμησης, σε κάποιες περιπτώσεις, βρίσκονται στο προσκήνιο. Επίσης έρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη γεωλογικών μελετών με ευθύνη του κράτους.

«Δεν ήταν τυχαία τα σημεία των ζημιών στο Δάσος»

Κώστας Σταθάς, πολιτικός μηχανικός, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών: «Οι κυριότεροι λόγοι είναι η θέση του ρήγματος, το ύψος και η απόσταση από το Χαϊδάρι. Είναι δηλαδή σε ποια σημεία χτύπησε. Δεν είναι τυχαίο πως στο Δάσος ο εγκέλαδος δεν χτύπησε έντονα από την οδό 25ης Μαρτίου και κάτω, αλλά ούτε και από την οδό Ακροπόλεως και επάνω».

«Χρειάζεται να γίνουν γεωλογικές μελέτες και μελέτες σεισμικού κινδύνου»

Γιώτα Παναγιωτάκου, προϊσταμένη Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαϊδαρίου:

«Την απάντηση στο ερώτημά σας μπορεί να σας τη δώσει καλύτερα ένας εξειδικευμένος επιστήμονας, λ.χ. σεισμολόγος. Αυτό όμως που μπορώ να εικάσω είναι πως τα ίδια ρήγματα που ενεργοποιήθηκαν στο σεισμό του 1999, φαίνονται πως ενεργοποιήθηκαν και στον πρόσφατο σεισμό.

Γι’ αυτό και υπήρξαν τα προβλήματα στις συγκεκριμένες περιοχές της πόλης. Άποψή μου είναι πως χρειάζεται να γίνουν γεωλογικές μελέτες, μελέτες σεισμικού κινδύνου. Αυτό όμως δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του Δήμου, αλλά έχει να κάνει με γενικότερες αποφάσεις για κάποιες περιοχές της Αττικής, που θα πρέπει να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο.

Σε μια πόλη όμως που είναι σχηματισμένη, διαμορφωμένη είναι πάρα πολύ δύσκολη μια τέτοια διαδικασία και ιδιαίτερα δαπανηρή. Επειδή όμως μια ανθρώπινη ζωή κοστίζει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δαπάνη, σίγουρα θα άξιζε τον κόπο να γίνει. Μέχρι στιγμής οι έλεγχοι του ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις συναδέλφων μου από το Δήμο, έχουν δείξει πως κανένα ακίνητο στο Χαϊδάρι δεν είναι προς κατεδάφιση, ενώ περίπου 40 ακίνητα χαρακτηρίστηκαν ως μη κατοικήσιμα.

Τα τελευταία κατά το δεύτερο έλεγχο του υπουργείου θα χαρακτηριστούν ως κίτρινα ή κόκκινα. Η συμβολή των υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου αυτές τις μέρες είναι σημαντική. Οι συνάδελφοι μου κάνουν αγώνα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα θέματα της διενέργειας των αυτοψιών».

«Το ρήγμα που διασχίζει το Δάσος και χτυπάει διαχρονικά τη Μονή Δαφνίου»

Γιάννης Ιγγλέσης, αρχιτέκτων μηχανικός – πρώην αντιδήμαρχος: 

«Στο Χαϊδάρι υπάρχει ένα ρήγμα. Ξεκινάει από το Ποικίλο Όρος, διέρχεται μέσα από το Στρατόπεδο, διασχίζει το Δάσος, περνάει τη Λεωφόρο Αθηνών, ακολουθεί την Ιερά Οδό και τη ρεματιά και καταλήγει πίσω από τη Μονή Δαφνιού. Δηλαδή εκεί που είναι ο δίαυλος, μεταξύ Ποικίλου Όρους και Όρους Αιγάλεω. Αυτό είναι ένα γραμμικό ρήγμα που πάντα φανερώνει τις ευαισθησίες του.

Γι’ αυτό το λόγο η Μονή του Δαφνιού, διαχρονικά, και με μαρτυρίες από το 18ο αιώνα, υπήρξε θύμα των σεισμών. Εκείνες όμως τις εποχές δεν υπήρχε γειτονικά της μονής κάποιος οικισμός, σε αντίθεση με τα σύγχρονα χρόνια. Ειδικότερα το Δάσος πλήττεται επειδή το ρήγμα διέρχεται από τις οδούς Παλαμά, Αγίας Παρασκευής, Σατωβριάνδου. Έτσι μετά από κάθε σεισμική δόνηση που έχει επίκεντρο την Πάρνηθα, οι ζημιές γίνονται πάντα στο ίδιο σύμπλεγμα».

«Η δομική συμπεριφορά του κάθε ακινήτου, εξαρτάται από τον τρόπο κατασκευής του»

Βασίλης Καρατζαφέρης, διδάκτωρ πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση στα δομοστατικά, δημοτικός σύμβουλος:

«Από μια γενική εικόνα που έχω σε όσα σπίτια επισκέφτηκα ως πολιτικός μηχανικός διαπιστώνω πως σε πολλά από αυτά, ακόμα και αν δεν υπάρχουν αρκετές βλάβες του φέροντος οργανισμού, υπάρχουν σοβαρές υλικές ζημιές. Σε κάποια από αυτά υπάρχουν αρκετές ρωγμές και εγκυμονούν διαφόρους κινδύνους, λ.χ να πέσουν οι σοβάδες και πρέπει να επισκευαστούν άμεσα. Δεν πιστεύω όμως σε καμία περίπτωση, πως θα υπάρξει κόκκινο σπίτι στο Χαϊδάρι.

Οι περισσότερες ζημιές έγιναν, όπως συμβαίνει σε όλους τους σεισμούς, στους τοίχους και τις κολώνες. Γι΄ αυτό το λόγο θα πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτες να κοιτάξουν τα σπίτια τους με το μηχανικό τους. Όπως ακριβώς ο καθένας από εμάς έχει το γιατρό του, έτσι και κάθε σπίτι χρειάζεται το μηχανικό του. Τα σπίτια που επλήγησαν θα πρέπει να επισκευαστούν επιμελώς και όχι επιφανειακά, έτσι ώστε σε τυχόν επόμενο σεισμό, να συμπεριφερθούν καλύτερα και οι βλάβες να είναι μικρότερες.

Γιατί πάρα πολλές επισκευές από το σεισμό του 1999 δεν έγιναν σωστά και έχουμε βλάβες στα ίδια «ευαίσθητα» σημεία. Εκτός και αν κανείς τα έχει ενισχύσει και τα έχει αλλάξει ριζικά. Η δομική συμπεριφορά του κάθε ακινήτου, ανεξάρτητα από τα γενικά χαρακτηριστικά του κάθε σεισμού, εξαρτάται από τον τρόπο κατασκευής του και τους αντίστοιχους κανονισμούς που εφαρμόστηκαν σε αυτή.

Στο Δάσος π.χ. υπάρχουν κάποιες παλιές κατασκευές, μονοκατοικίες του 1950-1960, πάνω στις οποίες έγιναν προσθήκες ορόφων. Αυτές παρουσιάζουν μία ευαισθησία και οι ζημιές μετά από έναν σεισμό σημειώνονται κυρίως στο παλιό κτίσμα, στο ισόγειο. Αντίθετα ένα να καινούριο σπίτι στο Δάσος που κτίστηκε με τους συγχρόνους κανονισμούς, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα»

Πολύ σημαντικά στοιχεία μπορείτε να βρείτε εδώ: Αποκαλυπτική έρευνα: Σεισμικά ρήγματα στο Χαϊδάρι – χαλαρά εδάφη θεμελίωσης         

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x