“Γιατί δεν στηρίξαμε τον φετινό Προϋπολογισμό του Δήμου”
Η τοποθέτηση της Άλκηστης Βίτσα, δημοτικής συμβούλου των Πολιτών σε Δράση, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου για τον Προϋπολογισμό του Δήμου (21/12).
Ο προϋπολογισμός που έρχεται σήμερα προς ψήφιση στο δήμο μας, έρχεται μετά από την ψήφιση του κρατικού Προϋπολογισμού.
Ο Προϋπολογισμός που ψηφίστηκε στη Βουλή το ΣΚ που μας πέρασε περιλαμβάνει συνοπτικά:
- Περικοπή 1,7 δις κοινωνικών δαπανών
- Μείωση δαπανών για την Υγεία κατά 800 εκατ.
- Καμία μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα που θα σήμαινε εξοικονόμηση έως και 300 ευρώ ανά νοικοκυριό για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Παράλληλα η παρούσα κατάσταση για τα νοικοκυριά σήμερα και η οποία δεν προβλέπεται να βελτιωθεί μέσα στο 2022 έχει ως εξής:
- Ενεργειακή φτώχεια (εκτίναξη της τιμής φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου θέρμανης). Όπως ήδη ανακοινώσαμε, οι Πολίτες σε Δράση οργανώνουμε μία ανοικτή ημερίδα μας για την ενεργειακή φτώχεια μέσα στον Ιανουάριο.
- Οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης έχουν μειώσει κατά 10% την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
- Το 27,5 του πληθυσμού αντιμετωπίζει το φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
- Η αύξηση των ενοικίων σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τις δυνατότητες των μέσων εισοδημάτων μαζί με την έλλειψη διαθεσιμότητας χώρων στέγασης θα οδηγήσει άμεσα σε αύξηση της αστεγίας.
Και όλα τα παραπάνω εν μέσω του 5ου κύματος της πανδημίας και μετά από 2 χρόνια που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον ιό Covid, μέσα στα οποία οι περισσότερες επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές ή υπολειτούργησαν για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι εργαζόμενοι και οι μικροεπιχειρηματίες βρίσκονται ήδη σε οριακή οικονομική κατάσταση.
Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, η τοπική αυτοδιοίκηση, με ακόμα περισσότερο μειωμένους πόρους, με ΚΑΠ να προϋπολογίζονται χαμηλότεροι για το 2022, καλείται να σηκώσει το βάρος της εξυπηρέτησης των άμεσων αναγκών των πολιτών. Να στηρίξει τα τοπικά νοσοκομεία, να συμβάλει όσο δυνατόν περισσότερο στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, να μεριμνήσει μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας για όσους συμπολίτες μας το έχουν ανάγκη, να γίνει ο άμεσος διαχειριστής της κρίσης που ζούμε.
Να πάρει πρωτοβουλίες έξω από τα στενά όρια των δυνατοτήτων που της δίνονται. Πρόσφατα οργανώθηκε εκδήλωση της ΚΕΔΕ με θέμα: «Αναγκαιότητα της Στεγαστικής Πολιτικής και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», όπου οι δήμοι ζήτησαν να τους αποδοθούν όσα ακίνητα που δε θα δηλωθούν στο Κτηματολόγιο και θα περάσουν στο δημόσιο. Τα ακίνητα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση ατόμων και οικογενειών που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη στεγαστική επισφάλεια.
Αναρωτιόμαστε αν ο δήμος μας θα αναλάβει κάποια αντίστοιχη πρωτοβουλία. Εμείς έχουμε ήδη προτείνει τα ακίνητα που έχει αποκτήσει ο Δήμος να παραχωρηθούν σε συλλόγους που ασκούν πολιτιστικό και κοινωνικό έργο αλλά και σε συνεταιρισμούς, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις
Ο Προϋπολογισμός του Δήμου Χαϊδαρίου, οφείλει να είναι και αυτός ανάλογος των απαιτήσεων της χρονιάς που έρχεται.
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά φαίνεται να περιορίζεται στα στενά πλαίσια της διαχείρισης του Δήμου. Σε πολλά σημεία φαίνεται να επαναλαμβάνεται με τον περσινό και να στερείται οράματος και εξέλιξης. Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί κωδικοί που είχαν κατατεθεί στον περσινό προϋπολογισμό , απλά επαναλαμβάνονται στον φετινό με τα ίδια ποσά.
- Η Δημιουργία Πολυχώρου και υπόγειου χώρου στάθμευσης στο Κέντρο Χαϊδαρίου (βέβαια είναι γνωστό ότι οι ΠΣΔ αλλά και οι μελετητές ΣΒΑΚ διαφωνούν με την δημιουργία χώρων στάθμευσης, γιατί λειτουργούν σαν μαγνήτες ΙΧ).
- Η Αξιοποίηση του Ιστορικού Μνημείου Block 15,
είναι κωδικοί που παραμένουν για δεύτερο ή και για τρίτο χρόνο με το ποσό του 1,00 ευρώ.
- Η Μελέτη Αστικής Κινητικότητας (εμείς είμαστε θετικοί σε αυτό και αποτελεί πάγιο αίτημα μας), παραμένει επίσης με το ίδιο ακριβώς ποσό (3.882,29 ευρώ) και τον ίδιο ακριβώς κωδικό και στο νέο Προϋπολογισμό.
Ο κωδικός που αναφέρεται στην αισθητική και λειτουργική Αξιοποίηση της Ακτής Σκαραμαγκά με ποσό 1 ευρώ, είναι τουλάχιστον άκαιρος λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις της διεκδίκησης της Προβλήτας 4.
Ως Παράταξη, οι Πολίτες σε Δράση προσπαθούμε πάντα να συμβάλουμε με τρόπο δημιουργικό στη λήψη αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Με συνέπεια στο πρόγραμμα μας και στις θέσεις μας, με όπλο μας την απλή αναλογική, θέτουμε τεκμηριωμένες προτάσεις και υποβάλλουμε στο ΔΣ όποιο ζήτημα θεωρούμε σημαντικό για την Τοπική Κοινωνία.
Έχουμε πάρει την πρωτοβουλία και έχουμε καλέσει το ΔΣ να πάρει αποφάσεις σε πρωτεύοντα ζητήματα όπως η κατάσταση του Αττικού Νοσοκομείο, το Άνοιγμα του Λοιμωδών, οι μετακινήσεις εργαζομένων, οι Σχολικές Καθαρίστριες, η Διεκδίκηση της Ακτής Σκαραμαγκά. Έχουμε στηρίξει τις απαραίτητες εργασίες για το κτήριο της Βιβλιοθήκης, στο Βρεφονηπιακό Σταθμό της Βεργίνας. Έχουμε καταθέσει επανειλημμένα ψηφίσματα που αφορούν σε κεντρικά πολιτικά θέματα και έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία. Για εμάς η κεντρική πολιτική σκηνή και η Τοπική αυτοδιοίκηση είναι πράγματα αλληλένδετα. Έχουμε, επίσης, στηρίξει ψηφίσματα όπως αυτό για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.
Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να τονίσω την αναγκαιότητα διεκδίκησης του κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής σε συνδυασμό με την καταστρατήγηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων σε τοπικό επίπεδο. Θα πρέπει να γίνει ειδική συζήτηση στο άμεσο μέλλον για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς πιστεύουμε ότι το ΤΣΔΑ πρέπει να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Έχουμε καταθέσει επίσης προτάσεις για τον τομέα του Πολιτισμού. Στα όρια του δήμου μας έχουμε σημεία μοναδικής πολιτιστικής σημασίας όπως η Μονή Δαφνίου, το Παλατάκι, το κτήριο Γύζη, το Μπλοκ 15, το μνημείο Πλουμπίδη. Είναι πάγια η πρόταση μας για τη δημιουργία “Δρόμου Πολιτισμού”, και η ενσωμάτωση του στο έργο “Δρόμος Πολιτισμού: Ιερα Οδός-Αθήνα-Ελευσίνα” ιδιαίτερα με την ευκαιρία της ανάδειξης της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023. Θεωρούμε ότι το Πολιτιστικό Πρόγραμμα σε σχέση με γύρω δήμους(Αιγάλεω, Νίκαια,Πετρούπολη), ήταν περιορισμένο αυτή τη χρονιά ενώ υπάρχουν οι δυνατότητες να είναι πολύ πιο πλούσιο την επόμενη.
Στον τομέα του Αθλητισμού, εκκρεμεί ακόμα η ψήφιση ενός Νέου Κανονισμού Λειτουργίας Αθλητικών Χώρων. Έχει καθυστερήσει πολύ μία ουσιαστική συζήτηση για το θέμα. Συγχρόνως σημαντική είναι η συντήρηση και αναβάθμιση των χώρων αθλητισμού ώστε να είναι προσιτοί σε όλους τους πολίτες του δήμου ανεξαιρέτως.
Ο τομέας της Ενεργειακής Αναβάθμισης της πόλης είναι πλέον πιο σημαντικός από ποτέ. Έχουμε προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό ενεργειακής αναβάθμισης σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας(ΚΑΠΕ). Με αρχή την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημόσιων κτηρίων του δήμου και σε βάθος χρόνου ολόκληρου του ηλεκτροφωτισμού της πόλης. Είναι άλλο ένα μέτρο που θα ανακουφίσει τα ανταποδοτικά τέλη.
Ένα τεράστιο κομμάτι συζήτησης είναι ο τομέας της Αλληλεγγύης και της κοινωνικής πολιτικής. Οι νέες συγκυρίες, κάνουν την ανάγκη για στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε ανάγκη, πιο επιτακτική από κάθε άλλη φορά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές οικογένειες στο Χαϊδάρι που ζουν χωρίς ρεύμα, ή χωρίς τα απαραίτητα. Ενίσχυση της Κοινωνικής Υπηρεσίας με προσωπικό, καταγραφή των Οικογενειών που χρειάζονται βοήθεια, ενίσχυση της δομής “Βοήθεια στο Σπίτι”.
Σε ζητήματα εργαζομένων είμαστε πάντα και θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους και θα στηρίζουμε τα δικαιώματα τους. Με αυτό το γνώμονα ψηφίσαμε τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας και έχουμε στηρίξει τα αιτήματα εργαζομένων για στήριξη του ΔΣ. Είναι δεδομένο ότι κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει από τις υπηρεσίες του Δήμου. Αυτό που πρέπει όλοι να αντιληφθούμε είναι ότι οι εργαζόμενοι είναι το έμψυχο υλικό των υπηρεσιών του δήμου μας και πολλές φορές, το πρόσωπο του δήμου προς τους πολίτες.
Εντοπίζουμε επίσης κενά σε θετικές πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί από το Δήμο. Όπως η λειτουργία της επιτροπής ισότητας, η οποία ακόμα δεν μας έχει δώσει κάποιο δείγμα γραφής, δεν έχει πάρει καν κάποια θέση στα ζητήματα της επικαιρότητας.
Όπως επίσης το μνημόνιο συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δεν έχουμε δει κάποιο αποτέλεσμα της συνεργασίας με το ΓΠΑ και θα θέλαμε να δούμε άμεσα.
Επίσης δεν έχουμε εντοπίσει καμία οργανωμένη πρωτοβουλία για τη βελτίωση της ζωής των ΑΜΕΑ στην πόλη μας. Η κίνηση ενός ατόμου με κινητικά προβλήματα είναι ακόμα πολύ δύσκολη ακόμα και στα πιο κεντρικά σημεία του Χαϊδαρίου.
Τέλος θα ήθελα να τονίσω το εξής. Το έχουμε ξαναπεί. Για εμάς το ΔΣ είναι ένας θεσμός καταρχάς δημοκρατικός. Μέσω του ΔΣ, και όχι μέσω της οικονομικής επιτροπής, θα πρέπει να παίρνονται οι πιο σημαντικές αποφάσεις. Είναι μία δύσκολη χρονιά αυτή που έρχεται και θα πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να πρώτα απ’ όλους η Δημοτική αρχή, με τη σκέψη πάντα ότι οι αποφάσεις που παίρνονται εδώ μέσα επηρεάζουν τις ζωές των συμπολιτών μας.