ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΕΠΑΛ Αιγάλεω: Κακοποιημένος στο νοσοκομείο ο καθηγητής από το περιστατικό βίας

Τα διαδοχικά επεισόδια βίας μεταξύ μαθητών – καθηγητών στα σχολεία, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, έχουν θορυβήσει την ελληνική κοινωνία. Το πιο πρόσφατο από αυτά συνέβη σε ΕΠΑΛ του Αιγάλεω. Η Β ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας πήρε θέση για το περιστατικό.

Σε ανακοίνωσή της πληροφορεί ότι ο καθηγητής νοσηλεύεται χτυπημένος στο νοσοκομείο και μιλάει για ομάδες μαθητών που ακολουθούν κώδικες ακραίας συμπεριφοράς στα σχολεία. Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής νοσηλεύεται στο Τζάνειο Νοσοκομείο και έχει δύο αιματώματα στο κεφάλι, θλαστικά τραύματα στον κορμό και είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο συνάδελφος του εκπαιδευτικού και πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ, Θ. Κατσωνόπουλος, υποστήριξε πως ο φιλόλογος «χτυπήθηκε επί μια ώρα από ένα πλήθος περίπου 50 μαθητών. Αρχικά από 6-7 μαθητές που έπαιζαν μπάλα και έπειτα από πολλούς μαθητές μαζί. Υπήρξε χρήση ακραίας βίας, με χτυπήματα στο κεφάλι».

Επίσης η ΕΛΜΕ αναφέρεται στην ανησυχία των εκπαιδευτικών, που από τη μια έχουν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις στις τάξεις και από την άλλη αγωνιούν για τον τρόπο που η επίσημη Πολιτεία αντιμετωπίζει και χρησιμοποιεί αυτά τα φαινόμενα, στοχοποιώντας τους δασκάλους.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου των καθηγητών της περιοχής μας: 

Τα τελευταία γεγονότα σε ΕΠΑΛ της περιοχής μας προκλήθηκαν όταν ένας εκπαιδευτικός επιχείρησε να σταματήσει κάποια παιδιά που έπαιζαν μπάλα σε εσωτερικό χώρο σχολείου γεμάτο παράθυρα και είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθεί στο νοσοκομείο  σοβαρά  τραυματισμένος στο κεφάλι και στα πλευρά. Η κακοποίηση του συναδέλφου συνεχίστηκε όταν τηλεοπτικά κανάλια και άλλα ΜΜΕ μετέδιδαν τις δικές τους εκδοχές για αμοιβαία γρονθοκοπήματα και βίαιη συμπεριφορά από την πλευρά του.

Η  ανησυχία και η αγωνία των συναδέλφων εντείνεται κυρίως από τον τρόπο που η επίσημη πολιτεία αντιμετωπίζει και  χρησιμοποιεί αυτά τα φαινόμενα. Ο φακός του Yπουργείου εστιάζει στον κάθε εκπαιδευτικό και δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα ως ένα φαινόμενο με μεγάλες διαστάσεις, ενώ ταυτόχρονα αφήνει ακάλυπτους πολλούς εκπαιδευτικούς που προσπαθούν να ασκήσουν το διδακτικό και παιδαγωγικό τους έργο σε ιδιαίτερα δύσκολες και επισφαλείς συνθήκες. Με τη βοήθεια των ΜΜΕ ανατροφοδοτεί τον κοινωνικό αυτοματισμό καλλιεργώντας την αντιπαράθεση εκπαιδευτικών και μαθητών ή  εκπαιδευτικών και  γονιών, αντιπαράθεση  που διευκολύνει το κυβερνητικό έργο της διάλυσης του δημόσιου σχολείου.

Στη στημένη αυτή αντιπαράθεση βρίσκουν έδαφος κάποιες αντιλήψεις μαθητών που βλέπουν στον δάσκαλο την «εξουσία» και νομίζουν ότι κερδίζουν όταν τον κακοποιούν. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει αντίστροφες συμπεριφορές   βίας από την πλευρά του εκπαιδευτικού, που ακόμη και μετά από προκλήσεις πρέπει να  βρει τον τρόπο να σταθεί στο παιδαγωγικό του ύψος, να πείσει για τους κοινούς στόχους μαθητών και δασκάλων για μια ζωή με ίσα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά,  στο πολιτισμό.

Η ΕΛΜΕ θα διεκδικήσει ή και θα οργανώσει συζητήσεις ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητές με τη βοήθεια ειδικευμένου προσωπικού  τόσο για τα προβλήματα βίαιων συμπεριφορών στο σχολικό χώρο όσο και για την ενίσχυση των συναδέλφων, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η ΕΛΜΕ θα στηρίξει με κάθε τρόπο τον συνάδελφο, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο νοσοκομείo, θα στηρίξει τα δικαιώματά του στο χώρο εργασίας, αλλά κυρίως θα παλέψει ώστε  η εκπαιδευτική κοινότητα, παρά την αντίθετη προσπάθεια του Yπουργείου, να βρει τους  τρόπους να  εμπνεύσει όλα τα μέλη της στον κοινό αγώνα για ένα σχολείο δημιουργικό, δημοκρατικό, αλληλέγγυο, που θα γεμίζει εφόδια τα παιδιά για να γίνουν  ολοκληρωμένοι αγωνιστές του μέλλοντος.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Θοδωρής Κατσωνόπουλος μίλησε στην τηλεόραση του ALPHA:

        

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button