ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Γεράνεια Όρη: Τεράστια καταστροφή σε παρθένο δάσος – Κάηκαν σπίτια

Δεύτερη νύχτα αγωνίας έζησε η Δυτική Αττική , αφού η φωτιά που εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το πρωί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, έχει κάψει πάνω από 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης και έχει οδηγήσει σε εκκένωση οικισμών στα Μέγαρα, ενώ έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και αρκετά σπίτια. Συνεχώς υπάρχουν αναζωπυρώσεις.

Ολονύχτια ήταν η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν συνολικά 12 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα που συνδράμουν από αέρος για την κατάσβεση της φωτιάς.

Η πυρκαγιά είχε “σύμμαχο” τους θυελλώδεις ανέμους που έφτασαν τη νύχτα ακόμη και τα 8 μποφόρ δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Τα μέτωπα πολλαπλασιάζονταν και οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς με παράγοντες της περιοχής να τονίζουν ότι παρά τις ισχυρές πυροσβεστικές μονάδες όχι μόνο ήταν αδύνατο η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο, αλλά ακόμα και να γίνει η οποιαδήποτε πρόβλεψη για την κατεύθυνση που θα ακολουθούσε.

Το πρωί της Παρασκευής η η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στα Γεράνεια Όρη φαίνεται βελτιωμένη σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Αυτήν την ώρα, οι μεγάλες εστίες της πυρκαγιάς είναι στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Αιγερούσες και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι, ενώ παραμένει μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς. Οι εστίες της παραμένουν πολλές και ενεργές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις αντιμετωπίζουν δραστικά. Όσον αφορά στους ανέμους, το πρωί της Παρασκευής κόπασαν και είναι πλέον γύρω στα 4 μποφόρ.

Τη βελτιωμένη εικόνα επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, αντιπύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, ο οποίος ανέφερε ότι παρόλο που η έκταση της πυρκαγιάς είναι μεγάλη, δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, αλλά διάσπαρτες εστίες κυρίως στο Αλεποχώρι, στον ορεινό όγκο των Γερνανείων και στο Χάνι.

«Σε όλη την ευρύτερη περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν πραγματική μάχη με αποτέλεσμα να μην έχουμε πουθενά ενεργό ενιαίο μέτωπο που να απασχολεί ή να απειλεί κάποια περιοχή. Είναι μια πολύ βελτιωμένη εικόνα που ευελπιστούμε ότι θα διατηρηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας με τη συμβολή των ενάεριων μέσων και με δεδομένο ότι έχουμε πτώση της έντασης των ανέμων από τις 4.30 το πρωί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαθρακογιάννης.

Γεράνεια Όρη: Τεράστια καταστροφή σε παρθένο δάσος - Κάηκαν σπίτια 3
Από το korinthostv.

Στην περιοχή επιχειρούν πλέον 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Ολυμπος”, 12 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, καθώς και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Νύχτα αγωνίας στα Μέγαρα

Νύχτα τρόμου έζησαν χθες τα Μέγαρα βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά την πόλη. Το 112 ήχησε στα κινητά όλων όσων βρίσκονταν στην περιοχή, ειδοποιώντας τους να εκκενώσουν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.

Όλες οι δυνάμεις επικεντρώθηκαν στην προσπάθεια καταρχάς να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες και καταστροφή σπιτιών, αν και κάποια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, και σε δεύτερο επίπεδο να αποτρέψουν τη δημιουργία ενιαίου μεγάλου μετώπου από τη ένωση των πολλών διάσπαρτων εστιών.

Μιλώντας στο MEGA, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Κωνσταντίνος Φυλακτός, είπε πως η φωτιά έφτασε 500 μέτρα από τη θάλασσα, που βρέθηκε σε έναν από τους οικισμούς που εκκενώθηκαν στο Αλεποχώρι.

«Κατέβηκα από την πλευρά του Αγίου Ιωάννη Μακρινού, εκεί υπάρχει ένα μέτωπο περίπου 10 χλμ, το οποίο έχει πλησιάσει την πόλη των Μεγάρων περίπου στα 6 με 7 χλμ.» επισήμανε ο κ. Φυλακτός δίνοντας εικόνα για το εφιαλτικό βράδυ που είχαν μπροστά τους οι κάτοικοι της περιοχής.

«Προσπαθούμε, όλες οι δυνάμεις τώρα επιχειρούν ώστε να γλυτώσει τα χειρότερα η πόλη των Μεγάρων» αλλά τίποτε δεν είναι αυτή τη στιγμή δεδομένο λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν, με τις φλόγες να πηδάνε στα 300 μέτρα, κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

Λίγο μετά τις 03:00 η ισχύς των ανέμων μειώθηκε ελαφρώς διευκολύνοντας κάπως το έργο των πυροσβεστών να κρατήσουν σε μια σταθερή κατάσταση τη φωτιά περιμένοντας με το πρώτο φως της ημέρα το μάννα εξ ουρανού, δηλαδή να πέσουν στη μάχη τα εναέρια μέσα.h

Γεράνεια Όρη: Τεράστια καταστροφή σε παρθένο δάσος - Κάηκαν σπίτια 5

Μέχρι αυτή τη στιγμή οι οικισμοί δεν κινδυνεύουν άμεσα, αλλά, λόγω των προβλέψεων για ραγδαία ενίσχυση των ανέμων, η Πολιτική Προστασία έστειλε και πάλι μήνυμα νωρίτερα μέσω του «112», συστήνοντας την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.

Στην περιοχή παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι 265 πυροσβέστες οι οποίοι κατέβαλαν υπεράνθρωπες ώστε να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή, αλλά και να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ζημιά.

Εκκενώθηκαν 13 οικισμοί και 3 μοναστήρια

Συγκεκριμένα, έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί: Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά, Αλεποχώρι, Αιγειρούσες και Ντουράκο στην περιοχή του Αλεποχωρίου, Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκενέα στα Γεράνεια, Λιακωτό και οι Ιερές Μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού, Αγίας Παρασκευής και Αγίου Ιερόθεου. Η τελευταία ενεργοποίηση του «112», το βράδυ της Πέμπτης, κάλεσε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, όπως απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα.

Ειδικά σε Χάνι Δερβένι, Πευκενέα και γύρω από την Ιερά Μονή Αγίου Ιερόθεου είναι οι πλέον επίφοβες εστίες της πυρκαγιάς στις οποίες επικεντρώνονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να μην φύγει η φωτιά προς τα Μέγαρα. Αν βεβαίως παραμείνει αυτή η εικόνα και δεν υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις, το πρωί θα είναι πολύ κρίσιμο.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο «112» λέγοντας πως ενεργοποιήθηκε όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο, ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να βρίσκονται σε εγρήγορση γιατί θα είναι ένα δύσκολο βράδυ και τόνισε ότι θα δοθεί μάχη για να προασπίσουν οι Αρχές την ανθρώπινη ζωή και να περιορίσουν την περαιτέρω εξάπλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Γεράνεια Όρη: Τεράστια καταστροφή σε παρθένο δάσος - Κάηκαν σπίτια 7

Από την πλευρά τους οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής σημειώνουν ότι οι κάτοικοι της περιοχής στο σύνολό τους από το χθες το βράδυ έως σήμερα παραμένουν εξαιρετικά συνεργάσιμοι στις οδηγίες των Αρχών και ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τους.

Αναφορικά με τις διακοπές στην κυκλοφορία των οχημάτων αυτές έχουν ως εξής: Στην διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχίνο, στο ύψος του 21ου χλμ. της επαρχιακής οδού Μεγάρων-Αλεποχωρίου προς Αλεποχώρι, στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι, στην οδού Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα, στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου, στην περιοχή Πευκευνέας, στην οδό Χανίων από το ύψος Αγίου Ιερόθεου στο ρεύμα προς Χάνι, στην περιοχή Κρύα Βρύση, στην οδό Μοράβα από το Εθνικό Στάδιο Μεγάρων προς περιοχή Καβελάρι. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι.

Πώς ξέσπασε η φωτιά

Όπως όλα δείχνουν, από τις μαρτυρίες, την έρευνα των αντρών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και τις δηλώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, η φωτιά ξέσπασε από καύση γεωργικών υπολειμμάτων και κλαδιών σε ελαιώνα, στην περιοχή του Σχίνου, στις 21:45 το βράδυ της Τετάρτης, καταστρέφοντας έως τώρα 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης, σπίτια και έθεσε σε κίνδυνο εκατοντάδες κατοίκους που χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, νωρίτερα το απόγευμα γινόταν καύση κλαδιών και όπως φαίνεται από τον αέρα η φωτιά φούντωσε και εξαπλώθηκε σε ελάχιστο χρόνο. Η έρευνα συνεχίζεται για την ταυτοποίηση του δράστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο των αξιωματικών της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που διερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς, έχουν μαρτυρίες για τον συγκεκριμένο ελαιώνα ότι γινόταν νωρίτερα καύση γεωργικών υπολειμμάτων και φαίνεται από τον αέρα η φωτιά φούντωσε και εξαπλώθηκε σε ελάχιστο χρόνο. Η έρευνα συνεχίζεται για την ταυτοποίηση του δράστη.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button