ΑΡΘΡΑ

Τέσσερις μύθοι για τις πυρκαγιές στα πευκοδάση

Ο Στέλιος Σούλιος έκανε το παρακάτω post στην ομάδα Δασική Υπηρεσία:

Με αφορμή την πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο και με την ευχή να ελεγχθεί το συντομότερο δυνατό οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια για τα δάση χαλεπίου πεύκης.

Η άποψη ότι τα δάση αυτά θα καούν κάποια στιγμή υποχρεωτικά, έχει τελεαλογικό χαρακτήρα και δεν έχει καμία σχέση με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση. Το 98% των δασικών πυρκαγιών έχουν αίτια τις ανθρώπινες δραστηριότητες σύμφωνα με όλες τις μελέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως τίποτα δεν γίνεται από μόνο του.

Ο επόμενος μύθος έχει σχέση με την άποψη ότι τα δάση χαλεπίου πεύκης αναγεννώνται μόνο μετά από πυρκαγιά. Φυσικά αναγεννώνται και χωρίς πυρκαγιά και για αυτό υπάρχουν σημαντικές και έγκριτες μελέτες. Αναγεννώνται και μετά από πυρκαγιά, υπό προϋποθέσεις όμως, γεγονός που καθιστά την χωρίς πυρκαγιά αναγέννησή τους την μόνη βέβαιη.

Ο τρίτος μύθος έχει σχέση με το ότι δια των πυρκαγιών τα δάση χαλεπίου πεύκης δυνάμενα να αναγεννηθούν επικρατούν τελικά στο οικοσύστημα εν ήδη μονοκαλλιέργειας υποβαθμίζοντας την βιοποικιλότητα. Είναι ο πλέον ανυπόστατος, καθόσον αντιθέτως με τις συνεχείς πυρκαγιές και την αναπόφευκτη οπισθοδρομική διαδοχή της βλάστησης είναι το πρώτο είδος που εξαφανίζεται και μάλιστα με την επικράτηση θαμνώδους βλάστησης μετά από διαδοχικές πυρκαγιές είναι αδύνατη η εκ νέου φυσική εγκατάστασή της.

Ο δια των συνεχών πυρκαγιών κίνδυνος ερημοποίησης των εδαφών σε πολλές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τονιστεί σε σημαντικές πρόσφατες μελέτες.

Τέλος (προς το παρόν) οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την επιστημονική αλήθεια σχετικά με την άποψη ότι οι κώνοι της χαλεπίου πεύκης χρειάζονται την πυρκαγιά για να ανοίξουν και έτσι μόνο απελευθερώνονται τα σπέρματα ώστε το είδος να αναγεννηθεί. Τα σπέρματα απελευθερώνονται σε θερμοκρασίες γύρω στους 30 έως 35 βαθμούς και ξεκινούν το ταξίδι τους χωρίς να απαιτείται πυρκαγιά.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button