Τι γυρεύουν τα 7 γιγάντια θαλάσσια γεωτρύπανα στον Κόλπο της Ελευσίνας;

Με το μέγεθος και τον αριθμό τους κυριαρχούν στον ορίζοντα του Κόλπου της Ελευσίνας. Από όποιο σημείο κι αν στρέψεις το βλέμμα στη θάλασσα, θα το τραβήξουν πάνω τους. Το ερώτημα που απασχολεί πολλούς ντόπιους και μη είναι τι γυρεύουν τα 7 γιγάντια θαλάσσια γεωτρύπανα στον Κόλπο της Ελευσίνας. Αρκετοί ανησυχούν ότι πρόκειται για μια ακόμη “φουρνιά” σκουριασμένων κουφαριών στην όμορφη θάλασσα, η οποία κάνει τεράστια προσπάθεια να αποτινάξει την πολύχρονη ρύπανση.
Η άποψη που επικρατεί -και οφείλεται και σε κάποια δημοσιεύματα- είναι πως πρόκειται για σκουριασμένα, παρατημένα σκαριά, σαν αυτά που εδώ και δεκαετίες ρυπαίνουν τη θάλασσα της περιοχής. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Τα συγκεκριμένα είναι πλοία παροπλισμένα, όχι παρατημένα. Είναι σε αναμονή ναύλου, δεν έχουν εγκαταλειφθεί.
Ας το πάρουμε από την αρχή. Ο μεγάλος αριθμός των πλοίων που “παρκάρουν” στον Κόλπο της Ελευσίνας μαρτυρά ότι αυτός είναι ό,τι πρέπει γι’ αυτή δουλειά. Από τη μια η γεωγραφική του θέση και από την άλλη το γεγονός ότι είναι κλειστός και ασφαλής, τον καθιστούν ιδανική ράδα για τα πλοία που μπαίνουν σε αναμονή εργασίας.

Τα αγκυροβόλια του Κόλπου της Ελευσίνας ανήκουν στον Οργανισμό Λιμένα Ελευσίνας και το Λιμεναρχείο. Γνωρίζουμε από διαδοχικά δημοσιεύματα τα τελευταία χρόνια ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΕ, Απόστολος Καμαρινάκης, κάνει μια μεγάλη προσπάθεια απομάκρυνσης των παλιών ρυπογόνων ναυαγίων και πράγματι πολλά από αυτά έχουν οδηγηθεί για διάλυση στην Τουρκία, ενώ ακολουθούν και άλλα (ενδεικτικά “Πλοιοκτήτες της συμφοράς”: Απομακρύνθηκε επικίνδυνο δεξαμενόπλοιο από τον Κόλπο της Ελευσίνας).
Τα θαλάσσια γεωτρύπανα, για να επανέλθουμε στο θέμα μας, δεν ανηκουν σε αυτη την κατηγορία. Σύμφωνα με όσα είπαν στο “Χαϊδάρι Σήμερα” εκπρόσωποι τόσο του ΟΛΕ όσο και του τοπικού Λιμεναρχείου είναι υγιή πλοία. Το ίδιο και ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο που την ίδια περίοδο αγκυροβολεί στην περιοχή. Η παραμονή τους στα αγκυροβόλια σημαίνει έσοδα για το Δημόσιο.
Τα σκάφη αυτά έχουν πιστοποιητικά αξιοπλοΐας και ελέγχονται κάθε χρόνο. Οι εταιρείες στις οποίες ανήκουν είναι υγιείς, είναι ασφαλισμένα και διαθέτουν φύλακες. Τα παραπάνω αποτελούν ασφαλιστικές δικλείδες ότι δεν θα μετατραπούν σε εγκαταλειμμένα, επικίνδυνα κουφάρια, όπως άλλα που επί δεκαετίες ρύπαιναν τη θάλασσα. Σύμφωνα με τον ΟΛΕ, από το 2020 έχει μηδενιστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης, χάρη στους ελέγχους.
Από την άλλη, είναι θέμα πολιτικής απόφασης να μειωθούν τα αγκυροβόλια παροπλισμένων πλοίων στον Κόλπο της Ελευσίνας -φυσικά αι για τα γεωτρύπανα-, για να ικανοποιηθεί το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για ανοιχτούς ορίζοντες και μείωση της πιθανότητας ρύπανσης από ατυχήματα.