Φωνή αγωνίας από αθλούμενους: “Πράσινο και θολό το νερό στο Κολυμβητήριο”
Αθλητές της πισίνας έστειλαν στο “Χαϊδάρι Σήμερα” επιστολή στην οποία καταγράφουν σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα νερού του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Χαϊδαρίου. Πιο συγκεκριμένα, το νερό είναι πράσινο και θολό, με αιωρούμενα σωματίδια.
Αναλυτικά η επιστολή και οι υπογραφές:
Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες διαπιστώνεται η εξής θλιβερή κατάσταση της πισίνας του δημοτικού κολυμβητηρίου που έχει γίνει πλέον μόνιμη – αφού το προηγούμενο διάστημα, και συγκεκριμένα από την επανέναρξη της λειτουργίας του τον Σεπτέμβριο ήταν στα πλαίσια της εβδομαδιαίας κατάστασης που διαρκούσε μία με δύο μέρες. Αυτό δυστυχώς επιδεινώθηκε από τα μέσα του Οκτώβρη και πλέον, οποιοσδήποτε αθλούμενος περάσει έστω και έξω από την πισίνα του κολυμβητηρίου θα αντικρίσει το θέαμα. Μιλάμε, βέβαια, για την θολή, πράσινη εικόνα που έχει το νερό του κολυμβητηρίου καθημερινά και καθόλη την διάρκεια της ημέρας. Μια εικόνα που όποιος αθλούμενος μπαίνει γίνεται ακόμα πιο άμεσα αισθητή, αφού βρίσκεται σε ένα υδάτινο περιβάλλον με αιωρούμενα σωματίδια που είναι εμφανή ακόμη και με γυμνό μάτι και φυσικά ακόμη περισσότερο με τα γυαλιά κολύμβησης. Μια πισίνα που δυσχεραίνει λόγω αυτής της κατάστασης ακόμη και να διακρίνει κανείς ακόμη και στην ελάχιστη απόσταση των 2 μέτρων με οπτική επαφή για το τι βρίσκεται μπροστά του και όλο αυτό τις πρωινές ώρες παίρνει μια απόκοσμη πράσινη εικόνα που το κάνει ακόμα χειρότερο για όποιον/α θελήσει να αθληθεί.
Έτσι τις τελευταίες εβδομάδες ενώ έχουν υπάρξει αλλεπάλληλες οχλήσεις από τους αθλούμενους του Κολυμβητηρίου, οι υπεύθυνοι (που κάθε φορά εμφανίζεται και άλλος ως ο άμεσα υπεύθυνος) συνεχίζουν να επιδίδονται σε διάφορες δικαιολογίες για την κατάσταση αυτή. Από το, δεν υπάρχει κάποιος πρόβλημα και σε 2-3 μέρες θα λυθεί, μέχρι το ότι οι μετρήσεις είναι εντάξει και τα αποτελέσματα σωστά. Και εφόσον αναφερθήκαμε και στο θέμα για το κατά πόσο τελικά η ποιότητα του νερού είναι αυτή που θα πρέπει, ζητήθηκε να δούμε έναν εργαστηριακό έλεγχο που να αποδεικνύει πως η πισίνα είναι ασφαλής. (Σύμφωνα με την παρ.1 του αρθ.16 της (β) σχετικής το σύστημα ανακυκλοφορίας-καθαρισμού απολύμανσης του νερού θα λειτουργεί όλες τις ώρες χρησιμοποίησης της δεξαμενής και πέραν αυτών για τόσο χρόνο, όσος απαιτείται για την εξασφάλιση του νερού διαυγούς και κατάλληλου από μικροβιολογική άποψη).
Έτσι, έχουμε ένα έντυπο της 12/10/2022 που αναφέρει πως έγινε έλεγχος και με βάση την υγειονομική διάταξη όλα είναι εντάξει.( https://www.elinyae.gr/sites/default/files/2019-07/87-1973.1110630050456.pdf) Και όντως με βάση την αναχρονιστική αυτή διάταξη του 1973, τα πάντα βρίσκονται εντός των προβλεπόμενων ορίων. Βέβαια, αν κάποιος κοιτάξει κατά πρώτον την συγκεκριμένη διάταξη θα δει πως ακόμη και αυτή αναφέρει πως θα πρέπει:
1. να γίνονται καθημερινοί και τακτικοί έλεγχοι που θα πρέπει να αναρτώνται τα αποτελέσματα τους σε εμφανή σημείο,
2. η διαύγεια του νερού είναι μετρήσιμη και φυσικά πως θα πρέπει να γίνεται με βάση το κατά έκδοση ISO.
Όμως αν κάποιος κοιτάξει το έντυπο θα δει να αναφέρεται από το εργαστήριο πως το δείγμα και η το σημείο της λήξης έγινε από τον πελάτη και όχι από το εργαστήριο όπως είναι η πάγια τακτική αφού έχει το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, αλλά και την απουσία οποιασδήποτε υπογραφής είτε από τον υπεύθυνο του εργαστηρίου (που δεν μπορεί να την βάλει γιατί δεν έκανε αυτός την λήψη και το δείγμα δεν μπορεί να οριστεί ότι είναι από τη πισίνα) και φυσικά δεν υπάρχει ούτε και η υπογραφή του υπεύθυνου για την λειτουργία του κολυμβητηρίου.
Δυστυχώς, η αντιμετώπιση από την διεύθυνση του κολυμβητηρίου και κατ’ επέκταση του Δήμου και οι υπεκφυγές στα καθημερινά μας ερωτήματα για το τι πραγματικά συμβαίνει με την ποιότητα του νερού, οδηγούν καθημερινά όλο και περισσότερους να πάρουν την απόφαση να διακόψουν την άθληση. Σε ένα χώρο, όπως το κολυμβητήριο, που προάγει την ευεξία, την άθληση, και την ευζωία για αθλούμενους με πλείστα προβλήματα υγείας, αλλά και σε όσους αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον συγκεκριμένο τρόπο άθλησης και βρήκαν τον ιδανικό σύμμαχό τους για ένα καλύτερο ευζήν, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με μια αυθαίρετη προσέγγιση από την διοίκηση του Κολυμβητήριου και του Δήμου και απέναντι στο δίλλημα αν πρέπει να βάλουν την όποια προσωπική και υγιεινή ασφάλεια τους πάνω και πέρα από κάθε λογική για να πιστέψουν τα χωρίς τεκμηρίωση λόγια των «υπευθύνων».
Σταυρούλα Κωστολιά
Γιάννης Λολέας
Κατερίνα Μαυρουλέα
Άγγελος Πανουρίδης
Σοφία Σερδάρη