ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Βγαίνει στο φως ένα χιλιόμετρο της αρχαίας Ιεράς Οδού στο Χαϊδάρι!

Αναδεικνύεται ένα χιλιόμετρο της αρχαίας Ιεράς Οδού. Μια πολυσήμαντη δράση, που στοχεύει στην  ανάπτυξη της περιοχής μας με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της παίρνει το δρόμο της υλοποίησης.

Πρόκειται για την ανάδειξη της Αρχαίας Ιεράς Οδού μέσα στα όρια του Διομήδειου Κήπου, που προωθείται με πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), της Περιφέρειας Αττικής και του Διομήδειου Κήπου. (Στις φωτογραφίες εικονίζονται επιφανειακά κατάλοιπα της αρχαίας Ιεράς Οδού μέσα στον Κήπο).

Η παρέμβαση έχει σαφές ιστορικό – αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό περιεχόμενο και αποβλέπει στην ενίσχυση του εσωτερικού και διεθνούς τουρισμού. Έτσι ο πιο αξιόλογος προορισμός της πόλης μας, ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους του οποίου οι υπεύθυνοι βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση βελτιώσεων, αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο και γίνεται ένας από τους πιο θελκτικούς προορισμούς του Λεκανοπεδίου, με την ανάδειξη και του πολιτιστικού αποθέματος που μένει κρυμμένο λίγα εκατοστά κάτω από το χώμα.

Η δράση αυτή αποσκοπεί:
1. Στην ανάδειξη της Ιστορικότητας της Ιεράς Οδού σε όλη τη διάρκεια της Ελληνικής Ιστορίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
2. Στην ανάδειξη και Προβολή του Βοτανικού Κήπου σαν χώρο διάσωσης και προστασίας της Αττικής Χλωρίδας και μελέτης της Ελληνικής και Παγκόσμιας Χλωρίδας.

Η πρωτοβουλία του ΑΣΔΑ εντάσσεται στο στόχο της ανάδειξης του συνόλου του άξονα της Ιεράς Οδού, από τον Κεραμεικό μέχρι την Ελευσίνα, που αποτελεί αίτημα όλων των φορέων της περιοχής και πρόβλεψη του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας. Το πιο αξιόλογο κομμάτι του πανάρχαιου δρόμου έχει αποκαλυφθεί στον Σκαραμαγκά και ένα άλλο στον Σταθμό Μετρό Αιγάλεω. Η προσπάθεια να ενοποιηθούν κατά το δυνατό αυτά τα τμήματα και να αποκαλυφθούν και άλλα κατά μήκος της αδόμητης περιοχής της κοιλάδας του Δαφνιού (θυμίζουμε εδώ τον κίνδυνο που δημιουργεί το σχέδιο του Δήμου Χαϊδαρίου για κατασκευή αγωγού αποχέτευσης πάνω στο ίχνος της αρχαίας Ιεράς Οδού) πρέπει να αποτελέσει στόχο της κυβέρνησης. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι η Ελευσίνα έχει ανακηρυχτεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Βγαίνει στο φως ένα χιλιόμετρο της αρχαίας Ιεράς Οδού στο Χαϊδάρι! 2

Το αντικείμενο της δράσης περιλαμβάνει την εκτέλεση μικρών μελετών συνολικού προεκτιμώμενου κόστους 100.600 ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Αττικής. Συγκεκριμένα οι μελέτες περιλαμβάνουν:
1. Εργασία αρχαιολογικής – ιστορικής αναγνώριση και τεκμηρίωσης της περιοχής που ανήκει στο Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους.
2. Εργασία καθαρισμού χώρων επιφανειακών καταλοίπων για τη διενέργεια τοπογραφικών αποτυπώσεων.
3. Τοπογραφικές αποτυπώσεις της διαδρομής και χώρων, στους οποίους θα διαπιστωθεί η ύπαρξη ευρημάτων από την παραπάνω αναγνώριση, προεκτιμώμενης δαπάνης 18.600,00 €.
4. Ειδική Αρχιτεκτονική μελέτη διαμόρφωσης διαδρομής περιήγησης με άξονες τον πολιτισμό και το περιβάλλον.
5. Κτιριακές μελέτες για την κατασκευή Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, με προσανατολισμό στα ιστορικά φυτά που αναφέρονται στην Αρχαία Ελληνική μυθολογία, στην Παλαιά όσο και στην Καινή Διαθήκη.

Με βάση τις παραπάνω εργασίες-μελέτες θα διαμορφωθεί διαδρομή περιπάτου σύμφωνα με τους όρους της δασικής νομοθεσίας στο πλαίσιο της εγκεκριμένης διαχειριστικής μελέτης του Κήπου, θα διαμορφωθούν σημεία στάσης στις θέσεις των καταλοίπων, μνημείων και ιστορικών θέσεων με ενημερωτικές πινακίδες και θα κατασκευαστεί στο χώρο του Βοτανικού Κήπου ξύλινο κτίριο επιφάνειας 120 μ2, για τη δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Βγαίνει στο φως ένα χιλιόμετρο της αρχαίας Ιεράς Οδού στο Χαϊδάρι! 4
Λαξευμένος βράχος σε αρχαίο μικρό λατομείο “αρουραίου λίθου” (υλικού θεμελίωσης κτηρίων) δίπλα στο ίχνος της Ιεράς Οδού, μέσα στο Κήπο.

Πέρα από το κόστος των μελετών, το κόστος των εργασιών προϋπολογίζεται σε 300.000 ευρώ περίπου για την αποκάλυψη περίπου ενός χιλιομέτρου του αρχαίου δρόμου και την κατασκευή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να αρχίσει μέσα στο 2018.

Όπως αναφέραμε, φορέας υλοποίησης είναι ο ΑΣΔΑ, ενώ την Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την ανάδειξη του ίχνους της αρχαίας Ιεράς Οδού θα συνυπογράψουν η Περιφέρεια Αττικής ως χρηματοδότης, το Υπουργείο Πολιτισμού με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων για την επιστημονική έρευνα και εποπτεία, και το κοινωφελές Ίδρυμα «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους» ως κύριος της έκτασης.

Μετά τη βόλτα σου στην υπέροχη φύση…

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x