ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επένδυση μέσα στην επένδυση: Φωτοβολταϊκό πάρκο 25 MW στην Παραλία Ασπροπύργου

Η αμερικανική H.I.G. Capital Advisors βρίσκεται στην τετράδα των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στην (πραγματική) ελληνική οικονομία, έχοντας τοποθετήσει μέχρι σήμερα περισσότερα 1,5 δισ. ευρώ σε ξενοδοχεία και logistics. Aπασχολεί 5.000 εργαζόμενους και έχει δρομολογήσει νέες επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία. 

H επένδυση-έκπληξη στον Ασπρόπυργο αφορά ένα νέο φωτοβολταϊκό πάρκο δυναμικότητας 25 MW μέσα στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Χαλυβουργίας με σκοπό (αφού καλύψει τις δικές της ανάγκες και των πελατών της) να προχωρήσει και στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Η H.I.G. Capital Advisors διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 62 δισ. δολαρίων υπό την εποπτεία της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σε δημοσιογραφική εκδήλωση στη Ρόδο μίλησαν τα ηγετικά στελέχη της HIG στην Ελλάδα για τα σχέδια που είναι σε εξέλιξη. Στην Ελλάδα επιχειρεί μέσω της Inventio και έχει δύο επενδυτικούς κλάδους. Ο πρώτος είναι ο ξενοδοχειακός μέσω της Ella Resorts και ο δεύτερος είναι των logistics μέσω της Streem Global.

Όπως τονίστηκε, ο ρόλος της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα σημαντικός στα logistics καθώς είναι συντομότερος κατά 10 ημέρες και αποτελεί μια πύλη στην Ευρώπη. “Κάνουμε μεγάλης κλίμακας διακίνηση φορτίων με επίκεντρο την Ελλάδα” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλλιγέρης. Η Streem Global έχει πλέον ως επόμενο στόχο την επέκταση προς βορρά μέχρι την Κεντρική Ευρώπη ενώ στη χώρα μας αναζητά κυρίως ακίνητα χωρίς αποθήκες καθώς έτσι μπορεί να διαμορφώνει τους χώρους σύμφωνα με τα standards τα οποία έχει θέσει.

Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη επένδυση στον χώρο της πρώην Χαλυβουργίας Ελλάδος, στον Ασπρόπυργο, όπου τα έργα θα ξεκινήσουν το 2025 και σταδιακά όποιες αποθήκες ετοιμάζονται θα παραδίδονται προς χρήση. Η σταδιακή λειτουργία εκτιμάται πως θα ξεκινήσει από το 2026. Αφορά στη μετατροπή του οικοπέδου σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τρένου, πλοίου, φορτηγών – trimodal) με συνολικό κόστος επένδυσης άνω των €300εκ. Το οικόπεδο εκτείνεται σε 291 στρέμματα και περιλαμβάνει τη δημιουργία αποθηκών 180.000 τ.μ. και 20.000 τ.μ. συνοδών χώρων, με δυνατότητα μεταποιητικών δράσεων.

Το έργο πέρασε από την Διυπουργική Επιτροπή κι εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας τον Μάρτιο του 2023. Έχει μέχρι στιγμής ολοκληρωθεί η εξυγίανση του οικοπέδου, καθώς και το γκρέμισμα του παλαιού χαλυβουργείου. Στην παρούσα φάση τρέχει η αδειοδοτική διαδικασία. Το έργο ωριμάζει υπό την εποπτεία της Inventio Edge.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button