ΙΣΤΟΡΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ένα σπασμένο κεραμίδι που βρέθηκε στο Ποικίλο γεννά πλήθος ιστορικά ερωτήματα

Τασσος Λύτρας 

Εχω ξαναγράψει για το μονοπάτι της Ζαβερδέλλας στο Ποικίλο όρος. Φέτος σκέφτηκα να ξαναπάω μήπως και εντοπίσω τη συνέχεια της διαδρομής του στις δυτικές υπώρειες του βουνού.

Πάνω στο παληό μονοπάτι ένα κομμάτι από κεραμίδι τράβηξε την προσοχή μου. Περίεργο κεραμίδι. Δεν ανήκει στην εποχή μας. Επιπλέον δεν υπάρχει κανένα ερείπιο εκεί που να δικαιολογεί την ύπαρξή του.

Για τον προσδιορισμό της ηλικίας του απευθύνθηκα σε ανθρώπους που γνωρίζουν και μετά από λίγες ημέρες μου έστειλαν την απάντηση: 15ος – 16ος αιώνας μ.Χ. Η χρονολόγηση αυτή μας πάει πίσω στην τελευταία περίοδο της Φραγκοκρατίας στην Αττική και στην πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Από τις αρχές του 15ου αιώνα μ.Χ. χαμηλότερα στην ομώνυμη κοιλάδα και κατά πάσα πιθανότητα στη θέση που και σήμερα φέρει το τοπωνύμιο “Πηγάδι Ζαβερδέλλας” άκμασε το αρβανίτικο χωριό “Ζαβερδέλλα” που σήμερα ακούγεται ως περίεργη ονομασία της περιοχής.

Ένα σπασμένο κεραμίδι που βρέθηκε στο Ποικίλο γεννά πλήθος ιστορικά ερωτήματα 3
Στη θέση αυτή, όπου μόλις διακρίνεται το μονοπάτι της Ζαβερδέλλα (στο κάτω μέρος της φωτογραφίας), βρέθηκε το κεραμίδι του 15ου – 16ου αι. μ.Χ. Στο βάθος ο ορεινός όγκος της Πάρνηθας.
Ποικίλο όρος – Οκτώβρης 2023.

Κατασκεύαζαν άραγε και κεραμίδια εκεί; Μήπως στη θέση Κοκκινιά, που βρίσκεται στην κοιλάδα, υπήρχε κατάλληλο χώμα για αγγεία; Και μήπως κάποιος, την εποχή εκείνη, ενώ μετέφερε με το μουλάρι του φορτίο κεραμίδια που θα τόχε παραγγείλει ένας από τους Φλωρεντινούς άρχοντες της Αθήνας, είχε πάνω στο μονοπάτι ατύχημα, γλύστρισε το μουλάρι και τούσπασαν τα κεραμίδια; Είναι βέβαιο ότι δεν θα το μάθουμε αλλά αυτή είναι μία πιθανή μαρτυρία του κεραμιδιού που έτυχε να βρεθεί στο δρόμο μας.

Γεννιώνται όμως και άλλα ερωτήματα. Πόσο παληό είναι το μονοπάτι της Ζαβερδέλλας; Η ύπαρξη αρχαίων ερειπίων στη διαδρομή του φανερώνει χρήση από την αρχαιότητα; Το πιθανότερο. Ο γερμανός αρχαιολόγος Milchoffer (δεν τον ξέρετε) υποστήριξε ότι στη θέση του μεσαιωνικού χωριού της Ζαβερδέλλας, κατά την αρχαιότητα υπήρχε ο δήμος των Πηλήκων, που η κύρια απασχόληση των κατοίκων του ήταν η μεταλλουργία και δη η κατασκευή πολεμικών κρανών τουτέστιν πηλήκιων.

Και ως να μην έφταναν αυτά τα ερωτήματα, έρχεται ένας σύγχρονος ελβετός αρχαιολόγος ο S. Fachard και, σε πρόσφατη δημοσίευσή του, διατυπώνει την άποψη ότι το μονοπάτι της Ζαβερδέλλας (αυτός δεν το ονομάζει έτσι) είχε συνεχή χρήση από την αρχαιότητα, για όσους κινούνταν πεζή ή με γαϊδούρια και μουλάρια, συνδέοντας την Αθήνα με το οροπέδιο των Σκούρτων και την Οινόη (αφού περνούσε από ενδιάμεσους δήμους) κι έπειτα από εκεί με την Βοιωτία, επειδή ήταν συντομότερος από τις κεντρικές αμαξήλατες οδούς που παρέκαμπταν το Ποικίλο όρος από τα βόρεια και το τείχος του Δέματος.

Ίσως να έχει ενδιαφέρον ότι εντοπίσαμε την συνέχεια του δρόμου αυτού στο ύψωμα της Κάστριζας, βόρεια του οχυρού Lager. Γι’ αυτό όμως στην επόμενη ανάρτηση.

Ένα σπασμένο κεραμίδι που βρέθηκε στο Ποικίλο γεννά πλήθος ιστορικά ερωτήματα 5
Κομμάτι από κεραμίδι του 15ου-16ου αι. μ.Χ. στην θέση που βρέθηκε πάνω στο μονοπάτι της Ζαβερδέλλας. Διακρίνεται η εφυάλωση της εξωτερικής επιφάνειας τεχνική που εισήχθηκε στην κεραμοποιία την βυζαντινή περίοδο.
Ένα σπασμένο κεραμίδι που βρέθηκε στο Ποικίλο γεννά πλήθος ιστορικά ερωτήματα 7
Τομή του κεραμιδιού που βρέθηκε στο μονοπάτι της Ζαβερδέλλας. Χαρακτηριστική είναι η πρόσμειξη του πηλού με θρύμματα από λίθους για μεγαλύτερη αντοχή του υλικού.
Ένα σπασμένο κεραμίδι που βρέθηκε στο Ποικίλο γεννά πλήθος ιστορικά ερωτήματα 9
Τμήμα του μονοπατιού της Ζαβερδέλλας στην δυτική πλευρά του Ποικίλου όρους ενώ κατηφορίζει προς την ομώνυμη κοιλάδα. Η φωτογραφία είναι του 2020, ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά που έκαψε τμήμα του πευκοδάσους από την περιφερειακή Αιγάλεω μέχρι την Πετρούπολη. Το μονοπάτι είχε πλάτος 2 περίπου μέτρα και περισσότερο, ακολουθούσε δε ομαλές κλίσεις για να περνούν φορτωμένα ζώα. Σήμερα η βλάστηση έχει πάλι κλείσει το μονοπάτι και διακρίνεται με δυσκολία. Ποικίλο όρος – Νοέμβριος 2020.
Ένα σπασμένο κεραμίδι που βρέθηκε στο Ποικίλο γεννά πλήθος ιστορικά ερωτήματα 11
Σκαρίφημα του ελβετού αρχαιολόγου S. Fachard όπου αποτυπώνεται το μονοπάτι της Ζαβερδέλλας ως τμήμα αρχαίας οδού που συνέδεε την Αθήνα με τις Θήβες.
Ένα σπασμένο κεραμίδι που βρέθηκε στο Ποικίλο γεννά πλήθος ιστορικά ερωτήματα 13
Σκαρίφημα του μονοπατιού της Ζαβερδέλλας, από την είσοδο της Κλεισούρας έως την θέση “Πηγάδι Ζαβερδέλλας”. Με κίτρινη γράμμωση δρόμοι. Με κόκκινη γράμμωση αρχαίες οχυρώσεις (σωζόμενες και κατεστραμμένες). Σε κόκκινο κύκλο αρχαίες φρυκτωρίες και φυλάκια. Με κόκκινα γράμματα αρχαιολογικές θέσεις. Με κίτρινα γράμματα σημερινά τοπωνύμια (που κι αυτά έχουν εισέλθει στους δρόμους της λήθης).
Με μπλε κύκλο η θέση όπου βρέθηκε το κεραμίδι της ανάρτησης.
Ένα σπασμένο κεραμίδι που βρέθηκε στο Ποικίλο γεννά πλήθος ιστορικά ερωτήματα 15
Κατάλοιπα αρχαίων οχυρώσεων στην πορεία του μονοπατιού της Ζαβερδέλλας, 170 περίπου μέτρα βορειοδυτικά του σημερινού πάρκινγκ των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου Πετρούπολης. Ποικίλο όρος – Οκτώβρης 2015.
Ένα σπασμένο κεραμίδι που βρέθηκε στο Ποικίλο γεννά πλήθος ιστορικά ερωτήματα 17
Λιθόκτιστο τμήμα του μονοπατιού της Ζαβερδέλλας στην δυτική πλευρά του Ποικίλου όρους. Ποικίλο όρος – Δεκέμβριος 2020.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button