“Βόρειο Σέλας”: Πού οφείλεται το εντυπωσιακό φαινόμενο που έγινε ορατό και στην Ελλάδα – Η ανάρτηση Κολυδά
Το σπάνιο φαινόμενο που παραπέμπει στο Βόρειο Σέλας και εμφανίστηκε στην Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Χαλκιδική αλλά και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και των Βαλκανίων εξηγεί με ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς. Συγκεκριμένα, ο Θοδωρής Κολυδάς έγραψε για το σπάνιο φαινόμενο που έγινε ορατό και στη χώρα μας και εξήγησε ότι έγινε από μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα επιπέδου G3 που επηρέασε και την Ευρώπη.
«Μια ισχυρή γεωμαγνητικη καταιγίδα επιπέδου G3 επηρέασε την Ευρώπη προκαλώντας φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία. Περισσότερα σε άρθρο» έγραψε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως σέλας ονομάζεται το εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Συνήθως εμφανίζεται στους Πόλους της Γης. Όταν το φαινόμενο συμβαίνει στο Βόρειο πόλο αποκαλείται Βόρειο σέλας, ενώ αντίστοιχα όταν παρατηρείται στο Νότιο πόλο αποκαλείται Νότιο σέλας.
Μαγικές εικόνες
Το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας χαρίζοντας μαγικές εικόνες.
Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του Northmeteo, το κόκκινο χρώμα που πήρε ο ουρανός «μοιάζει σαν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, αλλά στην πραγματικότητα είναι το Βόρειο Σέλας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, που γίνεται για πρώτη φορά ορατό στην Θεσσαλονίκη εξαιτίας μίας ιδιαίτερα ισχυρής γεωμαγνητικής καταιγίδας (ηλιακή έκλαμψη), που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βόρειο Ημισφαίριο».
Εικόνα από Θεσσαλονίκη:
Το εντυπωσιακό φαινόμενο είναι ορατό και από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και των Βαλκανίων αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης.
Δείτε εικόνα από τις Σέρρες:
Δείτε εικόνα από τη Χαλκιδική:
Γιατί το Βόρειο Σέλας εμφανίστηκε με κόκκινο χρώμα στους ουρανούς
Σύμφωνα με την επιστημονική εξήγηση που δημοσίευσε η σελίδα Forecast Weather Greece, το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλαος οφείλεται σε συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου η οποία κατευθύνεται προς την Γη.
Όταν, όμως, το χρώμα του Βορείου Σέλαος είναι πράσινο, οφείλεται στην σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλό.