ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση / Ρόζα Λούξεμπουργκ: Επαναστάτρια – Βοτανολόγος – Φυσιολάτρης

Εκδήλωση
Τετάρτη 6 Μαρτίου, Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, Θησείο

Συνοπτική παρουσίαση: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται τεκμηριωμένα, η άλλη πλευρά της επαναστάτριας Ρόζας Λούξεμπουργκ, αυτής της Βοτανολόγου και της παθιασμένης με τη φύση.

Στην εκδήλωση και στην προβολή της “’άλλης πλευράς” της Ρ.Λ. συμμετέχουν οι: Κώστας Φωτεινάκης (Πρόεδρος των ΦτΦ και ερευνητής ), Παναγιώτης Διον. Δημόπουλος,  (καθηγητής Βοτανικής & Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών), Νίκος Οικονομίδης (ζωγράφος, δημιούργησε την προσωπογραφία της Ρ.Λ), Κερασία Σαμαρά (ηθοποιός, σκηνοθέτης), Γιώργος Κομπογιάννης (πιανίστας, ενορχηστρωτής, συνθέτης), Βαγγέλης Βαζάκας (ηθοποιός), Ζωγραφιά Μεντεσίδου (ηθοποιός),  Πηνελόπη Σκαλκώτου (ηθοποιός), Άλκηστις Βίτσα (Γεωπόνος), Φοίβος Ζαντές (Φοιτητής Φιλοσοφικής, Ποιητής). Την μετάφραση του ποιήματος του Μπέρτολντ Μπρέχτ “Μπαλάντα για το πνιγμένο κορίτσι” έκανε ειδικά για την εκδήλωση ο  Ιωάννης Αποστολόπουλος (ποιητής.

ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ
Επαναστάτρια  Βοτανολόγος  Φυσιολάτρης
Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 | 19:00 – 20:30
Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη – Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης. Θησείο, Τ.Κ. 11851, Μετρό: Κεραμεικός

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ανάδειξης της άγνωστης πλευράς της επαναστάτριας Ρόζας Λούξεμπουργκ, αυτής της βοτανολόγου και της παθιασμένης με τη φύση.

Η  επιστημονική, πολιτική, κοινωνική, οικολογική (θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς με σύγχρονους πολιτικούς όρους) πλευρά της επαναστάτριας Ρόζας Λούξεμπουργκ, χάνεται (ή δεν διακρίνεται ευκρινώς) μέσα στο μεγάλο συγγραφικό της έργο, και καλύπτεται από άλλα σπουδαία γεγονότα όπως η αποχώρησή της από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας και η συμμετοχή της στη δημιουργία του  Σπάρτακου και του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, στην κριτική της Ρώσικης Επανάστασης, στις πολύχρονες φυλακίσεις της και τέλος από τη δολοφονία της.

Είσοδος ελεύθερη.
Διοργάνωση: ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Με την υποστήριξη: Εκδόσεις ΕΜΒΡΥΟ – pressenza INTERNATIONAL PRESS AGENCY
Προσωπογραφία: Η Ρόζα Λούξεμπουργκ ήταν και Βοτανολόγος. Έργο του ζωγράφου Νίκου Οικονομίδη

Τραγούδι: Κερασία Σαμαρά, Πιάνο: Γιώργος Κομπογιάννης
Έρευνα –  Συντονισμός: Κώστας Φωτεινάκης
Παρουσιάζουν: Άλκηστις Βίτσα, Φοίβος Ζαντές, Κώστας Φωτεινάκης

Μπαλάντα για το πνιγμένο κορίτσι –  Η Ρόζα δεν έχει δολοφονηθεί, ζει…: Βαγγέλης Βαζάκας

Η κραυγή της Ρόζας και γράμματα από τη φυλακή για τη φύση: Μια δραματουργική σύνθεση της Ζωγραφιάς Μεντεσίδου και της Πηνελόπης Σκαλκώτου.

To Βοτανολόγιο (herbarium) της Ρόζας Λούξεμπουργκ. Μια ιστορία αγάπης των φυτών. Παρουσίαση του  Παναγιώτη Διον. Δημόπουλου,  καθηγητή Βοτανικής & Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών.

Γράμματα από τη φυλακή, για τα πουλιά, τα φυτά και τα ζώα (ενδεικτικά – αποσπάσματα)

 “…τα φυλλοκάρδια μου το ξέρουν πως ανήκω περισσότερο στα πουλιά παρά στους «συντρόφους» μου…”

“…τις ορχιδέες τις γνωρίζω γενικά καλά. Στο θαυμαστό κήπο της Φρανκφούρτης  ήταν μια ολόκληρη πτέρυγα γεμάτη μ’ αυτές και τότε, μετά από τη δίκη μου, που με είχαν καταδικάσει ένα χρόνο, τις μελέτησα επιμελώς για πολλές μέρες…”

“…Σόνιτσκα, το πάχος του βουβαλίσιου πετσιού έχει γίνει παροιμία για την αντοχή του, κι όμως είχε σκιστεί… ω, φτωχό μου βουβάλι, φτωχό αγαπημένο μου αδέλφι, είμαστε κι οι δυό αδύναμοι και βουβοί, ενωμένοι κι οι δυό μεσ’ στον πόνο, την αδυναμία και τη νοσταλγία…” (για την κακοποίηση των ζώων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο)

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button