Καταδικάζοντας ομόφωνα την Ελλάδα για σωρεία παραβιάσεων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην υπόθεση Σιδηρόπουλος – Παπακώστας κατά Ελλάδος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γελοιοποίησε, εμμέσως πλην σαφώς, στο σκεπτικό του το ελληνικό δικαστικό σύστημα.
Οι δύο προσφεύγοντες, είχαν συλληφθεί ξεχωριστά από την αστυνομία τις νύχτες της 13ης και 14ης Αυγούστου 2002 για διάφορες παραβάσεις οδικής κυκλοφορίας και οδηγήθηκαν για «ανάκριση» στο αστυνομικό τμήμα Ασπροπύργου.
Εκεί, όπως επιβεβαιώθηκε και από ιατροδικαστικές εξετάσεις, οι Σιδηρόπουλος-Παπακώστας, υποβλήθηκαν από τον αστυνομικό C.E σε …ηλεκτροσόκ, σε διάφορα μέρη του σώματος τους.
Απευθύνθηκαν στα ελληνικά δικαστήρια που, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης του ΕΔΑΔ, καταδίκασαν τον αστυνομικό για βασανισμό των
Σιδηρόπουλου- Παπακώστα και του επέβαλλαν πενταετή ποινή φυλάκισης.
Ω του θαύματος, όμως, τα ίδια δικαστήρια μετέτρεψαν την ποινή του βασανιστή-αστυνομικού, σε πρόστιμο πέντε ευρώ ανά ημέρα κράτησης, πληρωτέο σε 36 δόσεις!
Στην σημερινή απόφαση του τμήματος1 στην υπόθεση Σιδηρόπουλος και Παπακώστας κατά Ελλάδας (αίτηση όχι. 33349/10), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ομόφωνα ότι υπήρξαν:
- παραβίαση του άρθρου 3 (απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, παραβίαση του Άρθρου 6 § 1 (δικαίωμα ακρόασης εντός εύλογου χρόνου) λόγω του μήκους της διαδικασίας και
- παραβίαση του άρθρου 13 (δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής) εξαιτίας της απουσίας αποτελεσματικής προσφυγής μέσου για να διαμαρτυρηθούν οι προσφεύγοντες για τη διάρκεια της διαδικασίας.
Το Δικαστήριο διαπίστωσε ειδικότερα ότι το ποινικό και δικαστικό σύστημα αποδείχθηκε χωρίς αυστηρότητα και ανίκανο να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα για να εξασφαλίσει την αποτελεσματική πρόληψη, σε παράνομες πράξεις όπως τα βασανιστήρια.
Το Δικαστήριο υπογραμμίζει, ακόμη, ότι η όλη διαδικασία δίωξης κατά του αστυνομικού δεν επέφερε την κατάλληλη αποκατάσταση της παραβίασης του δικαιώματος που κατοχυρώνεται στο άρθρο 3 της Σύμβασης, αφού ο δράστης δεν πλήρωσε για τις συνέπειες των πράξεων του, μιας και ποινικές κυρώσεις που του επιβλήθηκαν ήταν προκλητικά δυσανάλογες, σε σχέση με την ζημιά που υπέστησαν οι προσφεύγοντες.
Με βάση την απόφαση του ΕΔΑΔ, η Ελλάδα υποχρεούται να καταβάλει στον κάθε έναν από τους προσφεύγοντες 26.000 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει 2.000 ευρώ, για δικαστικά έξοδα.
Νίκος Ρούσης – Στρασβούργο
Πηγή: reporter.gr