ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Ώρα να γίνει Ενορία και ο Άγιος Γεώργιος Άνω Δάσους!”

 

Κατοικώ στο Δάσος Χαϊδαρίου τα τελευταία οκτώ χρόνια. Το σπίτι μου βρίσκεται στις παρυφές του Άνω Δάσους και από την αρχή της εγκατάστασής μου θεώρησα ότι ανήκω στην ενορία του Αγίου Γεωργίου και εκκλησιαζόμουν κατά κύριο λόγο εκεί. Είχα έτσι τη δυνατότητα να βλέπω τη σταδιακή εξέλιξη του ναού και τις άοκνες προσπάθειες Επιτρόπων και Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για τη βελτίωσή του τόσο στο εσωτερικό όσο και στον αύλειο χώρο του.

γράφει η Αγγελική Γκανά-Ρηγάκη

Τον τελευταίο χρόνο τοποθετήθηκε ιερέας στον Άγιο Γεώργιο ο πατέρας Παναγιώτης Τζίμας, κάτοικος Χαϊδαρίου και επί χρόνια ιερέας και δάσκαλος στο Χαϊδάρι, πνευματικός πατέρας πολλών Χαϊδαριωτών και όχι μόνο, ο οποίος αγκαλιάστηκε από το εκκλησίασμα και βρήκε μέσα σε αυτό πολλούς συνεργάτες  πρόθυμους να τον βοηθήσουν στο έργο του. Είναι αλήθεια ότι μέσα σε αυτόν τον χρόνο προγραμματίστηκαν και ολοκληρώθηκαν έργα που αναβάθμισαν και τον ναό και τη λειτουργία του. Με πολλές δωρεές πιστών και προσωπική εργασία άλλων 

1. Διαμορφώθηκε το αριστερό κλίτος του ναού σε προσκύνημα του Οσίου Παϊσίου.  2. Κατασκευάστηκε κουβούκλιο έξω και αριστερά της εισόδου για το άναμμα των κεριών, προκειμένου να προστατευτούν από τον καπνό οι αγιογραφίες του ναού.    3. Κατασκευάστηκε πτυσσόμενη εξέδρα για όσες τελετές προβλέπονται να γίνονται στον εξωτερικό χώρο του ναού.                                                                                              4. Διαμορφώθηκε το υπόγειο του ναού σε Πνευματικό Κέντρο, όπου κάθε Κυριακή μετά τη Θεία Λειτουργία γίνεται συγκέντρωση των πιστών και ο ιερέας διαλέγεται μαζί τους πάνω στην ερμηνεία των Ευαγγελικών Περικοπών.

Επίσης η Εκκλησία είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά πρωί και απόγευμα, γίνονται Λειτουργίες επιπλέον της Κυριακής, Μυστήρια, όπως Γάμοι και Βαπτίσεις, καθημερινός Εσπερινός, Προσευχή στον Άγιο Φανούριο κάθε Δευτέρα απόγευμα, ενώ κάθε Τετάρτη μετά τον Εσπερινό πραγματοποιείται Αγιογραφικός Κύκλος όπου επιχειρείται ερμηνεία των κειμένων της Αγίας Γραφής. 

Υπάρχει Φιλόπτωχο Ταμείο και εθελόντριες κυρίες που βοηθούν καθημερινά άπορους συμπολίτες μας και κάθε Σάββατο πρωί λειτουργεί Κατηχητικό. Επίσης στο ναό γίνονται αγρυπνίες σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ προγραμματίζονται ομιλίες από πνευματικούς ανθρώπους και οργανώνονται επισκέψεις και προσκυνήματα σε μοναστήρια ή άλλους τόπους θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Κι όμως ο Άγιος Γεώργιος δεν είναι ακόμη ενορία!!! Αποτελεί παρεκκλήσι της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας.  Μπορεί μέχρι προ τινος να μην υπήρχαν οι προϋποθέσεις, όπως ειπώθηκε, όμως τώρα έχουν ωριμάσει! Γνωρίζω ότι η Μητρόπολη έχει σύμφωνη γνώμη, ο Δήμος δεν έχει αντίρρηση σε αυτό, το συνεχώς αυξανόμενο εκκλησίασμα το επιθυμεί.

Ώρα λοιπόν να γίνει ενορία και ο Άγιος Γεώργιος Άνω Δάσους Χαϊδαρίου και να συγκεντρωθούν οι 600 υπογραφές που  απαιτούνται για τον λόγο αυτό! Ώρα επομένως να κινηθούν και οι ενδιαφερόμενοι, από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο μέχρι τον κάθε πολίτη, προς την κατεύθυνση αυτή. Προσωπικά δηλώνω πρόθυμη να βοηθήσω στη σύνταξη όποιου σχετικού κειμένου χρειαστεί και στη συγκέντρωση των υπογραφών.

Για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο  των ιδρυτών του ναού, για να εκπληρωθεί η επιθυμία  των κατοίκων του Άνω Δάσους Χαϊδαρίου, αλλά και για να επιτευχθεί ο στόχος όλων αυτών που προσπαθούν για την αναβάθμιση του ναού! Ευχή που ενώνεται με αυτή για τη Νέα Χρονιά, καθώς βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του νέου έτους, για «Καλή Χρονιά και Ευλογημένη για όλον τον κόσμο, Ικεσίαις του Μεγαλομάρτυρος και Τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου»!!! Αμήν!!!

* Φιλόλογος, κάτοικος Άνω Δάσους Χαϊδαρίου

Παρόμοια Άρθρα

Ένα Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button