Δήμος Περιστερίου: Σημαντική έρευνα για τα παιδιά κατά της διάρκεια της καραντίνας
Σε έρευνα του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής, Αθλητισμού και Πρόνοιας (ΟΠΑΑΠ) του Δήμου Περιστερίου, σχετικά με τις ασχολίες, τις αντιδράσεις και τα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν στα παιδιά κατά της διάρκεια της καραντίνας, καταγράφηκαν σημαντικά αποτελέσματα που αποτελούν κριτήριο για την διαμόρφωση των παιδαγωγικών προγραμμάτων, αλλά και βασικό στοιχείο για την προετοιμασία μας σε μια νέα πιθανή αντίστοιχη κατάσταση lockdown.
Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 405 γονείς. Στην συντριπτική πλειοψηφία (99,3%) οι ερωτώμενοι ήταν γονείς των οποίων το παιδί/τα παιδιά ήταν εγγεγραμμένο/α σε κάποιον από τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Περιστερίου, την τρέχουσα σχολική περίοδο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν ότι τα παιδιά στην πλειοψηφία τους (47,9%) απασχολούνταν παίζοντας με τα παιχνίδια τους. Λιγότερες απαντήσεις καταγράφηκαν για τις λοιπές κατηγορίες, όπως διάβασμα ιστοριών, εξιστόρηση παραμυθιών, παιχνίδι με το κινητό κ.λπ. Από τις απατήσεις που δόθηκαν γίνεται έκδηλη η πρώτιστη ανάγκη του παιδιού προσχολικής ηλικίας για ελεύθερο παιχνίδι, δημιουργικότητα και φαντασία.
Αναφορικά με τα βίντεο που δημιουργούσαν και αναρτούσαν οι παιδαγωγοί στην επίσημη σελίδα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών του Δήμου Περιστερίου (στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook), οι γονείς απάντησαν ότι αυτά αρέσουν στα παιδιά, από πάρα πολύ, μέχρι αρκετά.
Τα παραμύθια και οι κατασκευές είναι τα δημοφιλέστερα βίντεο με ποσοστά 36,3% και 22,5% αντίστοιχα, γεγονός που αποδεικνύει ότι πράγματι, οι παιδαγωγοί δημιουργούν βίντεο τα οποία ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στα ενδιαφέροντα και στις ανάγκες των παιδιών.
Οι πολίτες ενημερώνονται για τις νέες δράσεις συνηθέστερα, από τη σελίδα μας στο Facebook (53,8%), αλλά και τηλεφωνικά από τις παιδαγωγούς (25,4%). Αναφορικά με τον τεχνολογικό εξοπλισμό αξιοποιούν περισσότερο το κινητό τηλέφωνο (39,3%), αλλά και φορητό υπολογιστή (27,4%), τάμπλετ (17,8%) και σταθερό υπολογιστή (11,6%). Φαίνεται πως οι συμμετέχοντες στην έρευνα επιλέγουν τόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και την άμεση τηλεφωνική ανθρώπινη επαφή προκειμένου να διατηρήσουν την επαφή τους με τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Περιστερίου.
Ακόμη, αναφορικά με τις απόψεις τους για την επικοινωνία τους με το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών οι γονείς εκφράζονται απόλυτα θετικά, ενώ καταγράφεται η επιθυμία τους για πιο εξειδικευμένες οδηγίες και συμβουλές.
Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάστηκε και διεξήχθη η τηλεημερίδα με θέμα «Τα μικρά παιδιά στην εποχή της πανδημίας». Παράλληλα, διενεργείται σχεδιασμός για διεξαγωγή νέων τηλεημερίδων που αφορούν καίρια θέματα παιδιατρικής, ψυχολογίας κ.ά. κατόπιν προτροπής των γονέων και των παιδαγωγών των παιδικών σταθμών του Δήμου Περιστερίου.