Γιώργος Ζαρκάδας: 19.300 μόρια και πάθος για τεχνολογία – startups
Ο νεαρός συμπολίτης μας Γιώργος Ζαρκάδας πέτυχε μια πολύ υψηλή επίδοση στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Είναι ο ίδιος μαθητής που πριν από τρία χρόνια είχε ξαναπαρουσιαστεί από την εφημερίδα μας, διότι είχε διακριθεί στην Μαθηματική Ολυμπιάδα.
Κάπως έτσι ξεκίνησε η συζήτηση με την οικογένεια του Γιώργου, που ευχαρίστησε το “Χαϊδάρι Σήμερα” μας διότι εκείνη η δημοσίευση έγινε η αφορμή να κερδίσει μια ολική υποτροφία στα Εκπαιδευτήρια Νέα Παιδεία και να συνεχίσει από ένα δυνατό σχολείο τη λυκειακή του εκπαίδευση και να κάνει το άλμα προς την ακαδημαϊκή ζωή.
Στις Πανελλήνιες συγκέντρωσε 19.300 μόρια, βαθμός που κρίνεται εξαιρετικά υψηλός με δεδομένο ότι φέτος καταργήθηκαν οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων. Διαγωνίστηκε στο 4ο επιστημονικό πεδίο, Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής. Έγραψε 19,6 στο ΑΕΠΠ, 20 στο ΑΟΘ, 20 στα Μαθηματικά και 17,6 στην Έκθεση.
Ρωτήσαμε τον Γιώργο Ζαρκάδα για τον τρόπο που εργάστηκε, ιδιαίτερα σε μια τόσο “περίεργη” χρονιά. “Αν και πιστεύω ότι για να πετύχει κανείς “θέλει πρόγραμμα”, εγώ δυστυχώς δεν μπόρεσα να διαβάσω συστηματικά και για πολλές ώρες, με εξαίρεση τις τελευταίες εβδομάδες των Πανελληνίων. Πέρναγα διάφορες φάσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Μπορεί τη μία μέρα να διάβαζα 3-4 ώρες, την άλλη μέρα καθόλου. Γενικά πρέπει να διαβάζεις με όρεξη, όχι απολύτως καταναγκαστικά και να προσπαθείς να καταλάβεις στο 100% το περιεχόμενο. Μετά τις εξετάσεις η αλήθεια είναι πως δεν είχα άγχος, ήξερα ότι περνάω όπου θέλω.”.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αρκετές φορές κατέφευγε για διάβασμα στη Βιβλιοθήκη του Δήμου: “Κάτι που οργάνωσε το διάβασμά μου κάποιες μέρες ήταν η βιβλιοθήκη του Δήμου και συνιστώ σε όποιον δυσκολεύεται να αφιερώσει πολλές ώρες στη δουλειά ή το διάβασμα να αξιοποιεί τέτοια εναλλακτικά περιβάλλοντα, που έχουν ένα ιδιαίτερο κλίμα συγκέντρωσης. Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω και το Δήμο, που επέκτεινε το ωράριο της βιβλιοθήκης“.
Το πάθος του είναι η τεχνολογία: “Μου αρέσει και μαθαίνω ήδη πολλά πράγματα γύρω από την τεχνολογία, τις startups και τις επενδύσεις και η σχολή μου θα είναι σχετική με αυτά”.
Ο Γιώργος, λοιπόν, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, αφήνοντας πίσω του ένα κομμάτι της ζωής του, το σχολείο της πόλης του: “Όσον αφορά το Χαϊδάρι, είτε δούμε τα αποτελέσματα των πανελληνίων είτε άλλα καθημερινά παραδείγματα επιτυχίας, καταλαβαίνουμε πως είναι μια περιοχή που έχει εξαιρετικούς καθηγητές και πανέξυπνους, ικανούς μαθητές και μελλοντικούς φοιτητές. Ωστόσο, πραγματικά πιστεύω πως οι Πανελλήνιες είναι μόνο η αρχή και σίγουρα όχι το τέλος.”