ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑ

Τα 6 οφέλη μιας ισορροπημένης διατροφής – Γράφει η Ξανθή Βασιλείου, διαιτολόγος διατροφολόγος

Βασιλείου Ξανθή
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ΙΑΖΩ-ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ

Η αλήθεια είναι πως ακούγοντας τη λέξη διατροφή, ο κάθε ένας μπορεί να ακούει κάτι διαφορετικό, βάσει των ερεθισμάτων και βιωμάτων του. Σε κάθε περίπτωση όσο διαφοροποιημένα και αν είναι αυτά τα κομμάτια της ζωής, υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένος και δεν χρήζει αμφισβήτησης.

Πάμε να διερευνήσουμε λοιπόν τι λέει η επιστήμη για τον όρο «διατροφή» και ποια είναι τα οφέλη της.

Η διατροφή λοιπόν είναι η διαδικασία, με την οποία ο οργανισμός προσλαμβάνει, επεξεργάζεται και χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές, για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες και να διατηρήσει την καλή του υγεία. Περιλαμβάνει την επιλογή, την κατανάλωση και την αφομοίωση τροφών που παρέχουν τα απαραίτητα συστατικά όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και νερό.

Μια ισορροπημένη διατροφή έχει πολλούς και σημαντικούς λόγους για τους οποίους αξίζει να την ακολουθήσει κανείς. Ας δούμε μερικούς από αυτούς.

1. Σωματική Υγεία: Μια ισορροπημένη διατροφή βοηθά στη σωστή λειτουργία του οργανισμού, στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στην πρόληψη ή τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και η υπέρταση. Επίσης ενισχύει την ικανότητα του σώματος να ανταποκρίνεται στις καθημερινές δραστηριότητες, χωρίς υπερβολική κούραση ή πόνο.

2. Ενέργεια και Αντοχή: Η ισορροπημένη διατροφή παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα ώστε να έχει ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, να διατηρεί την αντοχή του και να αποδίδει καλύτερα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Είναι η «καύσιμη ύλη» του οργανισμού για να λειτουργεί αποδοτικά και να έχει αντοχή στις φυσικές και ψυχικές προκλήσεις.

3. Ψυχική Υγεία: Οι τροφές που επιλέγονται στην καθημερινότητα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η ισορροπημένη διατροφή βοηθά στη διαχείριση του άγχους, της κόπωσης ,στη βελτίωση της συγκέντρωσης και την πρόληψη καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Για παράδειγμα, πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως τα ω3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B και η βιταμίνη D φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στην ψυχική υγεία.

Ταυτόχρονα, η πρόσληψη προϊόντων ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, έχοντας σημαντικά οφέλη στη διάθεση.

4. Πρόληψη Γήρανσης: Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, βοηθούν στη μείωση των κυτταρικών φθορών και στην προστασία του οργανισμού από τις φλεγμονές. Σε αυτή την κατηγορία της πρόληψης, εμπεριέχονται τα ω3 λιπαρά οξέα, οι πρωτεΐνες, πολλές βιταμίνες και μέταλλα, η καλή ενυδάτωση και οι πολυφαινόλες. Στον αντίποδα βρίσκονται τα επεξεργασμένα τρόφιμα και η ζάχαρη.

5. Καλή Πέψη: Η κατανάλωση φυτικών ινών και «καλών»  λιπαρών συμβάλλει στην καλύτερη πέψη του στομάχου. Η πρόσληψη προβιοτικών-πρεβιοτικών, η καλή ενυδάτωση, η μειωμένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών καθώς και η μικρή και συχνή κατανάλωση γευμάτων προάγουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

6. Βελτίωση Ύπνου: Μερικές τροφές, όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης ή οι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, βοηθούν στην καλύτερη ποιότητα του. Επίσης, η τρυπτοφάνη, η μελατονίνη, και η βιταμίνη D μπορούν να προάγουν έναν πιο ήρεμο και αναζωογονητικό ύπνο.

Αντίθετα, η καφεΐνη και η ζάχαρη προκαλούν έντονες αυξομειώσεις στο αίμα, διαταράσσοντας τον. Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται και το αλκοόλ και τα  «κακά λιπαρά». Μπορούν είτε να προκαλέσουν διαταραχές στο πεπτικό σύστημα, όταν καταναλωθούν κοντά στην ώρα του ύπνου, όπως φουσκώματα ή καούρες, είτε να προκαλέσουν αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εν κατακλείδι, η ισορροπημένη διατροφή δεν είναι μόνο σημαντική για την υγεία, αλλά και για την ποιότητα της καθημερινότητας, τη διάθεσή και τη γενικότερη ευεξία.

Είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που καλούμαστε να διαχειριστούμε στην καθημερινότητα μας, για να προάγουμε τη φροντίδα μας.

 Ας μην ξεχνάμε άλλωστε και τα λόγια του Ιπποκράτη που έλεγε ότι «Η τροφή είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου είναι η τροφή σου».

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x