“Δεν θυμάμαι τον συνδυασμό του χρηματοκιβωτίου μου” – Δεκάδες αστυνομικοί στο κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων αλβανών εγκληματιών
Οι αστυνομικοί που είχαν εισβάλει στο γραφείο του Διοικητή Τμήματος Ασφαλείας Ασπροπύργου, με “δεμένες” πληροφορίες πως εκεί θα βρουν το “κομπόδεμα” του αξιωματικού, έκοψαν το χρηματοκιβώτιο με τροχό, όταν αυτός τους είπε ότι δεν θυμάται τον κωδικό. Βρήκαν μέσα 320.000 ευρώ. Του πέρασαν χειροπέδες και τον πήγαν στη ΓΑΔΑ.
Εκεί βρίσκονταν ήδη και άλλοι δέκα αστυνομικοί, μέλη του κυκλώματος, ενλω έπεται και συνέχεια. Επίσης συνελήφθησαν 20 δημόσιο υπάλληλοι, υπάλληλοι Τοπικής Αυτοδιοίκησης ένας δικηγόρος και κάποιοι ιδιώτες, που διεκπεραίωναν την γραφειοκρατία των παράνομων ελληνοποιήσεων.
Ο Υπουργός Εσωτερικών βρέθηκε το πρωί στο «Εσωτερικών Υποθέσεων» για να ενημερωθεί.
Το χρονικό της υπόθεσης
Πολύμηνες έρευνες φαίνεται πως οδήγησαν τους αστυνομικούς του Εσωτερικών Υποθέσεων στο γραφείο του Αστυνόμου Α, Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ασπροπύργου, καθώς και σε άλλες περιοχές για τον εντοπισμό εμπλεκόμενων ατόμων στην υπόθεση.
Οι αστυνομικοί σε ανύποπτο χρόνο εισέβαλαν στο γραφείο του και τον πίεσαν να τους δείξει το χρηματοκιβώτιο. Αυτός αρχικά φέρεται να αρνήθηκε την ύπαρξή του, όμως στη συνέχεια λύγισε και τους το επέδειξε. Οι αστυνομικοί ακολούθως του ζήτησαν να παραδώσει και τον κωδικό. Ο Διοικητής ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν τον συνδυασμό, έτσι οι αστυνομικοί αποφάσισαν το ανοίξουν με τροχό. Για το χρηματικό μεγάλο ποσό που βρέθηκε στο εσωτερικό του, ισχυρίστηκε ότι ήταν συγγενικού προσώπου του και το είχε εκεί για ασφάλεια.
Άμεσα για την υπόθεση ενημερώθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της δικογραφίας.
Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, πρόκειται για μία ογκωδέστατη δικογραφία που περιλαμβάνει δεκάδες άτομα, εκ των οποίων τουλάχιστον 30 είναι αστυνομικοί.
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 20 άτομα, εκ των οποίων 10 είναι αστυνομικοί που υπηρετούν ως επί το πλείστον σε τμήματα ασφαλείας ή γραφεία διαβατηρίων κυρίως της Δυτικής Αττικής, αλλά έχουν γίνει έφοδοι και σε άλλα τμήματα της Αττικής.
Στους υπόλοιπους συλληφθέντες συμπεριλαμβάνονται ένας δικηγόρος, δύο υπάλληλοι τοπικής αυτοδιοίκησης και οι άλλοι ιδιώτες.
“Ξέπλυμα” σκληρών εγκληματιών
Το κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων είχε αναλάβει εργολαβικά το «ξέπλυμα» της ταυτότητας γνωστών κακοποιών αλβανικής καταγωγής. Οι πρώτες πληροφορίες που διέρρευσαν από την δικογραφία ανεβάζουν την τιμή για την αλλαγή ονόματος και έκδοση πλαστών πιστοποιητικών ακόμη στις 40.000 ευρώ ανά περίπτωση. Μάλιστα τα ονόματα που χρησιμοποιούσαν για να αλλάξουν την ταυτότητα αλβανών βαρυποινιτών ανήκαν σε έλληνες ομογενείς από την Ρωσία και τον Καύκασο.
Επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την υπόθεση
Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανάρτησε στον διαδικτυακό ιστότοπό του, την εξής ανακοίνωση:
«Μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν πρωινές και απογευματινές ώρες της 30–11–2021, εντός των ορίων του αυτοφώρου 20 άτομα μεταξύ των οποίων: εννέα εν ενεργεία αστυνομικοί (εκ των οποίων ένας αξιωματικός), ένας Πολιτικός Υπάλληλος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μία Υπάλληλος Ληξιαρχείου Ο.Τ.Α, ένας δικηγόρος και οκτώ πολίτες. Συνολικά, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες, στην εγκληματική οργάνωση υπάρχουν στοιχεία ότι εμπλέκονται 34 αστυνομικοί.
Από τις μέχρι στιγμής έρευνες της Υπηρεσίας και τη συνδυαστική αξιολόγηση των συλλεχθέντων αποδεικτικών στοιχείων έχει προκύψει, ότι τουλάχιστον από 26–04–2013 έως και 30–11–2021, είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη κυρίως από Έλληνες, παλιννοστούντες πρώην χωρών Ε.Σ.Σ.Δ., αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους. Το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργατών και δραστηριοποιούνταν στην έκδοση γνησίων (τυπικά) ελληνικών δελτίων ταυτότητας, ελληνικών διαβατηρίων και διπλωμάτων οδήγησης σε αλλοδαπούς υπηκόους με βαρύ ποινικό μητρώο επιδιώκοντας την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.
Παράλληλα, διευκόλυναν την παράνομη παραμονή στη χώρα των αλλοδαπών υπηκόων, που απολάμβαναν όλα τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, όπως έκδοσης αριθμού φορολογικού μητρώου, αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, παραπλανώντας τις αρμόδιες δημόσιες Αρχές και Υπηρεσίες, δυσχεραίνοντας ταυτόχρονα τυχόν έρευνες των Αστυνομικών Αρχών που θα αποσκοπούσαν στον εντοπισμό και τη σύλληψη ορισμένων εξ’ αυτών (με βεβαρυμμένο ποινικό παρελθόν) και επιπλέον διευκολύνοντας την έξοδό τους από την Ελλάδα προς άλλες Χώρες, ιδιαιτέρως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν (SCHENGEN), όπου και ορισμένοι κάτοχοι των «πλαστών» εγγράφων συνελήφθησαν.
Ο τρόπος δράσης («modus operandi») της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία ήταν ιεραρχικώς δομημένη, πολυμελής, πολύπλοκη και καθόλου τυχαία, με διακριτούς και αλληλένδετους των μελών της ρόλους, με το κάθε μέλος να υποτάσσεται στη βούληση της ολότητας (Διευθύνοντα – εγκέφαλο της οργάνωσης), μη δυνάμενο να εφαρμόσει μόνο του το σχέδιό του, καθιστώντας κοινωνούς και τα λοιπά μέλη και επιδιώκοντας τον κοινό εγκληματικό σκοπό σχετικά με την έκδοση δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων έλληνα πολίτη, κυρίως σε αλλοδαπούς αλλά και σε ημεδαπούς είτε με τη χρήση ψευδών στοιχείων μη υπαρκτών ατόμων, είτε με τη χρήση στοιχείων ομογενών, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό και είχαν πλήρη άγνοια των ενεργειών της οργάνωσης, είτε με τη χρήση στοιχείων υπαρκτών ημεδαπών, κατόπιν προηγηθείσας ψευδούς δήλωσης απώλειας προηγούμενου νομίμως εκδοθέντος δελτίου ταυτότητας, είτε με τη χρήση των πραγματικών τους στοιχείων ταυτότητας, μέσω παράνομης κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.
Με τη χρήση των ανωτέρω, οι ενδιαφερόμενοι επετύγχαναν κατά περίπτωση, την ελεύθερη παραμονή και κίνηση τους στη Χώρα, την απόκρυψη τυχόν ποινικού τους παρελθόντος, την απρόσκοπτη έξοδό τους από τη Χώρα και την ελεύθερη κίνηση και διαμονή σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν (SCHENGEN), την έκδοση αδειών οδήγησης, την κατάρτιση νέων ή τη χρήση υπαρκτών φορολογικών μητρώων και την κατ’ επέκταση σύσταση εταιρειών και επιχειρήσεων και τη σύναψη συμβάσεων και συμβολαίων οιασδήποτε μορφής.
Για την έκδοση κάθε εγγράφου, ο ενδιαφερόμενος κατέβαλε χρηματικό ποσό ύψους τουλάχιστον 30.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν κατασχεθεί πάνω από 600.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, υπολογίζεται ότι το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση, ανέρχεται σε τουλάχιστον 5.000.000 ευρώ».