ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δασαρχείο Αιγάλεω: «Ύστατη επιλογή η εξόντωση των αγριόχοιρων στο Δαφνί»

Στη διάρκεια του καλοκαιριού η ηλεκτρονική μας σελίδα είχε διαδοχικές αναφορές στην (καθημερινή σχδεδόν) εμφάνιση αγριογούρουνων στις παρυφές της συνοικίας του Δαφνιού. Πολλοί κάτοικοι τα χαίρονται σαν αισιόδοξο δείγμα αναγέννησης της φύσης και άλλοι τα θεωρούν επικίνδυνα. Κάποιοι τα ταΐζουν τακτικά. Στο ζήτημα εμπλέκεται το Δασαρχείο Αιγάλεω, ο κατεξοχήν αρμόδιος δημόσιος φορέας, το οποίο στα τέλη Ιουλίου αναφέρθηκε σε “συγκρότηση ομάδων δίωξης” των ζώων αυτών. Σταδιακά, λοιπόν, αναπτύχθηκε προβληματισμός σχετικά με το μέλλον τους. Οφείλουμε να πούμε πάντως ότι η πλειοψηφία των πολιτών, όπως εκφράστηκε στις σελίδες μας κοινωνικής δικτύωσης, εκδηλώθηκε σαφώς εναντίον της εξόντωσής τους.

Όλο και πιο κοντινές επαφές

Στο Δαφνί, στην περιοχή του Αγίου Χριστόφορου, εμφανίζονται κατά τις νυκτερινές ώρες 8 αγριογούρουνα, που ζουν στις παρυφές του Ποικίλου Όρους και προέρχονται από την Πάρνηθα. Ο Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος του Δαφνίου «Ο Δαφναίος Απόλλων» προέβη σε αίτημα προς τη Γενική Διεύθυνση Δασών, το Δασαρχείο Αιγάλεω και το Δήμον Χαϊδαρίου για τη λήψη μέτρων διαχείρισης του συγκεκριμένου θέματος. Παράλληλα δόθηκαν οδηγίες στους κατοίκους (να μην τα πλησιάζουν, να μην τα ταΐζουν, να προσέχουν κατά τη νυκτερινή οδήγηση κτλ.). 

Το Δασαρχείο Αιγάλεω με έγγραφό του (28/7) κάλεσε τον Δήμο Χαϊδαρίου να μεριμνήσει για την συστηματική περισυλλογή υπολειμμάτων τροφών, καθώς και να τοποθετήσει προειδοποιητικές πινακίδες σήμανσης στην οδό Κομνηνών. Με το ίδιο έγγραφο ανακοινώθηκε ότι “διερευνάται η συγκρότηση ομάδων δίωξης”, δηλαδή ομάδων κυνηγών. Το Δασαρχείο επικαλείται σχετική Υπουργική Απόφαση του 2019, που αφορά την “Δίωξη ημίαιμων, μη δεσποζόμενων, χοίρων και αγριόχοιρων σε αγροτικές και λοιπές περιοχές”, εξαιτίας του υπερπληθυσμού τους σε περιοχές του Ελλαδικού χώρου. Με βάση αυτήν, εφόσον υπάρχει ειδική επιστημονική ή τεχνική αιτιολόγηση, η δράση με χρήση κυνηγετικών όπλων μπορεί να υλοποιηθεί και εντός καταφυγίων άγριας ζωής. Η επίβλεψη γίνεται με την υποχρεωτική παρουσία δασικών υπαλλήλων.

Οι “σχέσεις” ανθρώπων και ζώων πάντως στο Δαφνί έγιναν πολύ κοντινές και -όπως πληροφορηθήκαμε από το Δασαρχείο- παιδιά στον προαύλιο χώρο του Αγίου Χριστόφορου παίζουν με μικρά αγριογούρουνα και κάποιοι μεγάλοι τα τάιζαν με καρπούζι.

Μετά από αυτά, το “Χαϊδάρι Σήμερα” ζήτησε από το Δασαρχείο Αιγάλεω πιο εμπεριστατωμένη παρουσίαση της θέσης του απέναντι στο θέμα “αγριογούρουνα στο Δαφνί”.

Ο υπεύθυνος του Γραφείου Θήρας, κ. Νίκος Βλάχος, τονίζει ότι «μπορεί κάποιοι κάτοικοι να είναι αντίθετοι με την εξόντωσή τους, όμως αν προκαλέσουν τροχαίο δυστύχημα ή τραυματίσουν ένα παιδάκι που θα πάει να παίξει μαζί τους, η υπηρεσία μας θα έχει την ευθύνη». Ωστόσο εξήγησε ότι η φράση “συγκρότηση ομάδων δίωξης”, που χρησιμοποιείται σε έγγραφο της υπηρεσίας, δεν σημαίνει αναγκαστικά κυνήγι και θανάτωσή τους. Μας ενημέρωσε ακόμα πως η προαναφερθείσα υπουργική απόφαση, που καθορίζει τη σύσταση και τη λειτουργία των συνεργείων δίωξης χοίρων, έχει λήξει. Έτσι περιμένει την έκδοση της νέας, η οποία θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις και, κατά την εκτίμηση του, πιθανόν θα αλλάξει κάποια δεδομένα.

“Δεν νοείται συμβίωση”

– Κύριε Βλάχο, είναι δυνατή η συμβίωση ανθρώπων και αγριόχοιρων σε μια κατοικημένη περιοχή;

Όχι, γιατί δεν ξέρουμε τη συμπεριφορά αυτών των αγρίων ζώων, που μπορεί να αλλάξει κάθε στιγμή.

– Μήπως πρέπει να γίνει ενημέρωση των κατοίκων για ομαλή συνύπαρξη;

Όχι, ο καθένας στο χώρο του. Να μην ξεχνάμε πως έχουμε και την εμφάνιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που ακόμα δεν έχει φτάσει χαμηλά. Εντοπίστηκε όμως στη Δράμα πέρυσι. Στη Γερμανία είχαμε το πρώτο κρούσμα. Η προτεραιότητά μας θα είναι να απομακρυνθούν.

Ποιο είναι το νόημα της “συγκρότησης ομάδων δίωξης”;

Οι ομάδες κυνηγών, που πιθανότατα θα συγκροτηθούν, δεν θα έχουν ως πρωταρχικό στόχο να «πάρουν τα όπλα». Αντίθετα με συντονισμένες διαδικασίες θα προσπαθήσουν να τα απομακρύνουν από το Δαφνί, προκειμένου να πάνε στην άλλη πλευρά του βουνού. Αυτό θα γίνει με τη βοήθεια σκύλων και με τη σίτιση των αγριόχοιρων σε άλλα σημεία, προκειμένου να αλλάξουν συνήθειες. Δίωξη δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη εξόντωση, αλλά κυρίως “τα διώχνω από το χώρο, τα ταΐζω για να δω που είναι, τα παγιδεύω, τα απομακρύνω”.

Σχετικά με την πρωτοβουλία κατοίκων να τα ταΐζουν;

Με έγγραφό του το Δασαρχείο κάλεσε όλους τους κατοίκους να μην τα ταΐζουν. Ακόμη ζητήσαμε από τον Δήμο να συλλέγει τα σκουπίδια έξω από κάδους και να τοποθετήσει προειδοποιητικές πινακίδες, κυρίως στις οδούς Κομνηνών και Βασιλείου Βουλγαροκτόνου.

Ποια άλλη λύση θα μπορούσε να αναζητηθεί;

Μία καλή ιδέα θα ήταν να εγκλωβιστούν στο Άλσος Δαφνιού. Όμως κάποιοι ασυνείδητοι πολίτες κατέστρεψαν την περίφραξη, προκαλώντας ανοίγματα στα συρματοπλέγματά του. Για αυτό το λόγο ζητάμε χρήματα από την υπηρεσία, με σκοπό μια νέα περίφραξή του.

O… γνωστός φίλος στην τακτική εμφάνιση, Τέρμα Τροίας στο Δαφνί (video Κυριάκος Χατζηπαναγιώτου)

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button