ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Άστοχη η ανακοίνωση του νοσοκομείου Χαλκίδας για τον διανομέα που πέθανε

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτήρισε εντελώς άστοχη την ανακοίνωση του νοσοκομείου Χαλκίδας, που αναφέρεται στο επάγγελμα του 46χρονου διανομέα που έχασε τη ζωή του από θερμοπληξία και δήλωσε ότι την καταδικάζει.  Παράλληλα έσπευσε να διευκρινίσει ότι η ανακοίνωση δεν αμφισβητεί το λόγο που πέθανε ο 46χρονος και τόνισε ότι έχει ήδη επιληφθεί της υπόθεσης ο εισαγγελέας και η πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βρεθούν αυτοί που ευθύνονται.

Το θέμα έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να παραμένει ακόμα στη θέση της η διοίκηση του νοσοκομείου της Χαλκίδας μετά την απάνθρωπη ανακοίνωση που έβγαλε ότι ο εργαζόμενος δεν ήταν διανομέας, για να καλύψουν την αδήλωτη εργασία. «Είναι δείγμα απανθρωπιάς αυτή η ανακοίνωση απέναντι σε έναν εργαζόμενο που έχασε τη ζωή του κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Η διοίκηση του νοσοκομείου Χαλκίδας πρέπει να μην είναι αύριο στη θέση της. Διαφορετικά δίνετε πολιτική νομιμοποίηση στην απανθρωπιά», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος.

Η απάντηση Χρυσοχοΐδη

«Το ανακοινωθέν της Χαλκίδας λέει σαφώς από τι πέθανε ο άνθρωπος. Ότι πέθανε από θερμοπληξία. Η ανακοίνωση του νοσοκομείου δεν αμφισβητεί το λόγο για τον οποίο πέθανε αυτός ο άνθρωπος. Πέθανε στη κυριολεξία στο δρόμο, γιατί ως εργαζόμενος, ό,τι δουλειά έκανε –τελικώς αποδείχτηκε ότι ήταν εργαζόμενος κάπου- υπέστη αυτή τη βλάβη», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε:

«Μην πάμε όμως να αποδώσουμε στο νοσοκομείο ότι είπε κάτι διαφορετικό για την αιτία θανάτου. Έκανε μία αστοχία εντελώς, ήταν πλήρης αστοχία που αναφέρθηκε στο επάγγελμα αυτού του ανθρώπου και αυτό πραγματικά είναι απαράδεκτο, το αποδοκιμάζω, αλλά το επαναλαμβάνω και το ακούτε από το στόμα του υπεύθυνου υπουργού: ο άνθρωπος αυτός πέθανε από θερμοπληξία. Από εκεί και πέρα, ο εισαγγελέας θα βρει ποιος είναι υπεύθυνος, αν ο εργοδότης του έχει ευθύνες ή και όποιοι άλλοι συνέβαλαν ώστε αυτός ο άνθρωπος εκείνη την ώρα να βρίσκεται στο δρόμο. Συμπάσχω με την οικογένεια του ανθρώπου. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ως πολιτεία για να ανευρεθούν οι υπεύθυνοι».

Η αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση για τα μεικτά πληρώματα στο ΕΚΑΒ

Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ολοκληρώθηκε η επεξεργασία σε πρώτη ανάγνωση, του νομοσχεδίου για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τα μεικτά πληρώματα στο ΕΚΑΒ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση σκόπιμα δεν ενισχύει το ΕΚΑΒ με μόνιμο και εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό και προσφεύγει στη λύση της επάνδρωσης των ασθενοφόρων με μεικτά πληρώματα οδηγών, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, του Πυροσβεστικού Σώματος και των ΟΤΑ.

Την ερχόμενη Τετάρτη 25 Ιουλίου, θα συνεχιστεί σε β’ ανάγνωση η συζήτηση του νομοσχεδίου και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 26 Ιουλίου με την ψήφισή του. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του από τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε ότι το καταψηφίζει, επιφυλάχθηκαν για την ολομέλεια.

Η απάντηση στα «μπαλώματα»

Αντικρούοντας τις αιτιάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης περί «μπαλωμάτων», «πρόχειρων και αποσπασματικών λύσεων» και για «εμμονή της κυβέρνησης στην απαξίωση της δημόσιας υγείας με την άρνηση της να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις», ο κ. Χρυσοχοΐδης αντέτεινε ότι η ΠΝΠ, δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ, αλλά προσπαθεί να καλύψει άμεσες, έκτακτες και επείγουσες ανάγκες, κυρίως στα νησιά και τις ορεινές περιοχές, όπου υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις.

«Η νέα Βουλή έπρεπε να ρυθμίσει άμεσα τη συγκρότηση των νέων πληρωμάτων των ασθενοφόρων στα νησιά, ώστε να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν αυτή την περίοδο. Είναι κατανοητές οι ενστάσεις και οι απόψεις. Βεβαίως και δεν λύνουμε το πρόβλημα οριστικά και αμετάκλητα. Όμως αυτά τα νησιά δεν είχαν πληρώματα για να καλύψουν αυτό το διάστημα τις έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν. Κανείς δεν απαντά στο ερώτημα αν εμείς ως κυβέρνηση, έπρεπε να παραμείνουμε αδρανείς, και να μην τις καλύψουμε έστω και προσωρινά» ανέφερε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:  «Υπάρχει ζήτημα κάλυψης αναγκών. Η χώρα κάνει ένα άλμα οικονομικό προς τα εμπρός. Βελτιώνει τις συνθήκες σε όλα τα επίπεδα, αλλά δεν μπορεί να αυξηθούν από τη μια μέρα στην άλλη τα άλματα. Ας προσγειωθούμε και ας μιλήσουμε ουσιαστικά.

«Προκηρύξαμε 250 θέσεις με διετείς συμβάσεις για το ΕΚΑΒ και η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Παρασκευή. Περιμένω και πιστεύω ότι θα καλυφθούν.  Δεν υποστήριξα ότι η ΠΝΠ λύνει οριστικά το θέμα. Πήραμε όμως μια γενναία απόφαση να σταλούν στα νησιά ασθενοφόρα με μεικτά πληρώματα τα οποία θα σώσουν ζωές. Δεν κάνουμε θεωρία όταν ασκούμε τη διοίκηση. Εμείς παίρνουμε μέτρα για να σώζουμε ζωές», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει παρόμοια διάταξη για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ ενώ τώρα αντιδρά, και τον κατηγόρησε για τοξικό και αφοριστικό λόγο, ο οποίος όπως είπε, καταδικάστηκε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Αντιπαράθεση και για τα εμβόλια

Την έντονη αντίδραση του κ. Χρυσοχοΐδη προκάλεσαν οι αμφισβητήσεις και οι κατηγορίες βουλευτών από την «Ελληνική Λύση» και της «Νίκη» για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της πανδημίας, κάνοντας λόγο για πρωτοφανείς αντιεπιστημονικές απόψεις, καλώντας τους να τις απευθύνουν στα κομματικά τους ακροατήρια και όχι στη Βουλή.

«Την προπαγάνδα σας αυτή για τα εμβόλια να την κάνετε στα κομματικά σας ακροατήρια. Από την Αμερική, την Κίνα μέχρι την Αλάσκα, τη Ρωσία μέχρι την Ισλανδία, σε όλο τον κόσμο, όλοι οι άνθρωποι προσπάθησαν να εμβολιαστούν. Η ανθρωπότητα ευτυχώς βρήκε λύσεις και καταπολέμησε τη πανδημία και δεν έχει διάθεση να αμφισβητήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα που έσωσε δισεκατομμύρια ζωές. Αυτά που λέτε είναι ασέβεια στο θάνατο νέων ανθρώπων που έφυγαν ανεμβολίαστοι. Αφήστε τα λοιπόν αυτά. Να τα πείτε στις κομματικές σας συγκεντρώσεις», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button