ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χάος και στα σχολεία από τη βροχόπτωση, επικίνδυνες καταστάσεις για τους μαθητές

Μπλακ άουτ προκάλεσαν τα νερά που μπήκαν
στο 2ο Δημοτικό Σχολείο.
Χάος και στα σχολεία της πόλης προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση της 22ης Φεβρουαρίου. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% τα σχολικά κτήρια του Χαϊδαρίου αντιμετώπισαν μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα. Κακοτεχνίες, έλλειψη συντήρησης και ελέγχων μετέτρεψαν σε λίμνες αίθουσες και διαδρόμους (ακόμη και μπλακ άουτ σημειώθηκε από τα νερά!), απειλώντας την ασφάλεια των παιδιών. Η ανταπόκριση του Δήμου ήταν εξαιρετικά αργή -ή και ανύπαρκτη-, με αποτέλεσμα να βρεθούν οι διευθύνσεις των σχολείων μπροστά σε προβλήματα που δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν. Όλα συνηγορούν ότι εκείνη την ημέρα δεν έπρεπε να λειτουργήσουν τα σχολεία στην πόλη.
Σταχυολογούμε ορισμένα από τα προβλήματα, όπως μάς τα μετέδωσαν οι αναγνώστες μας (δεν πρόκειται για πλήρη καταγραφή).
  • Όλα σχεδόν τα νηπιαγωγεία έβαλαν νερό. Το 12ο Νηπιαγωγείο (οδός Λακωνίας) στάθηκε αδύνατο να λειτουργήσει.
  • Στο 3ο Δημοτικό πλημμύρισαν το αμφιθέατρο και τα γραφεία λόγω εισροής υδάτων από την οδό Κορυτσάς (στο ίδιο σημείο πλημμύρισε το μηχανοστάσιο του Κολυμβητηρίου, όπου οι ζημιές ενδεχομένως να αποδειχτούν πολύ μεγάλες). Νερά μπήκαν και στο 9ο Δημοτικό (οδός Κολοκοτρώνη).
  • Στο 2ο Δημοτικό (Ιερά Οδός) σημειώθηκε μπλακ άουτ, καθώς τα νερά έμπαιναν από παντού. Οι δάσκαλοι του σχολείου θορυβήθηκαν, καθώς δεν γνώριζαν πόσο επικίνδυνη μπορεί να εξελιχτεί η κατάσταση και προσπάθησαν να ζητήσουν συνδρομή από τον Δήμο και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης, ωστόσο δεν πήγε κανείς να δει τι συμβαίνει και έδιωξαν τα παιδιά. Στο 8ο Δημοτικό (Ηρώων Πολυτεχνείου) τα φραγμένα λούκια γέμισαν το σχολείο και μετά την αγωνιώδη προσπάθεια των δασκάλων ήρθαν 2 υδραυλικοί του Δήμου γύρω στις 10 πμ.
Και άλλων σχολείων οι διευθύνσεις ζήτησαν να μάθουν τι πρέπει να κάνουν, καθώς τα νερά καθιστούσαν επικίνδυνη την παρουσία των μαθητών, ωστόσο δεν πήραν επίσημη απάντηση από καμιά ανώτερη αρχή. Συγκάλεσε άραγε ο δήμαρχος το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για να εκτιμήσουν την κατάσταση στα σχολεία;   Έστειλαν μήνυμα στην Περιφέρεια για τα σοβαρότατα προβλήματα που υπήρχαν, ώστε να δοθεί εντολή να παραμείνουν κλειστά; Πολύ περισσότερο, αφού ακόμα και η πρόσβαση σε πολλά από αυτά ήταν επικίνδυνη για τους μαθητές.
Το έντονο καιρικό φαινόμενο αποκάλυψε κακοτεχνίες και καθοριστική έλλειψη προληπτικής φροντίδας από τον Δήμο. Όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, ούτε τα στοιχειώδη δεν είχαν γίνει, δηλαδή να καθαριστούν τα λούκια και να αποκατασταθούν τα φθαρμένα κουφώματα. Μήπως περιμένει ο Δήμος Χαϊδαρίου ότι οι διευθύνσεις των Νηπιαγωγείων, για παράδειγμα, θα συντηρήσουν μόνες τους τα σχολικά κτήρια, τη στιγμή που τα 1.000 ευρώ το χρόνο που λαμβάνουν δεν αρκούν ούτε για τους λογαριασμούς του ρεύματος;
Να τι δήλωσε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ο κ. Δημήτρης Τσουκάλης πρόεδρος των δασκάλων της πόλης: “Κάποιος πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ούτε η στοιχειώδης φροντίδα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Τη στιγμή αυτή εκτελούνται έργα αισθητικής αναβάθμισης των σχολείων, ύψους 1.000.000 ευρώ (!) και πάμε και για δεύτερο εκατομμύριο, τη στιγμή που τα σχολεία είναι αθωράκιστα. Προτού πας στο παντεσπάνι, πρέπει να εξασφαλίσεις το ψωμί, δηλαδή την ασφαλή για τους μαθητές και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων”.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button