“Ο βασιλιάς είναι γυμνός”. Η πλημμύρα στο Χαϊδάρι στις 22 Φεβρουαρίου απέδειξε ότι το κράτος και ο Δήμος είναι ανίκανοι να συνδράμουν τους πολίτες. Όσο περνούν οι μέρες φαίνεται καθαρότερα ο μεγάλος αριθμός των νοικοκυριών που χτυπήθηκαν από τη μανία του νερού, όπως και πολλές υποδομές της πόλης.
Ο συνολικός απολογισμός των ζημιών ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ίδιο αποκαρδιωτικός είναι και ο απολογισμός της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας: έκανε μια τρύπα στο νερό. Από θαύμα δεν είχαμε θύματα…
|
Πλημμύρα στο Χαϊδάρι. “Λίμνη Ρίμινι και Ιερού Λόχου” |
Χωρίς αμφιβολία δεν επρόκειτο για μια συνηθισμένη βροχή. Το πρωί τής 22ης Φεβρουαρίου ξέσπασε μια πραγματική θεομηνία και ήταν αναπόφευκτο πως θα εκδηλώνονταν προβλήματα. Όμως γι’ αυτές ακριβώς τις έκτακτες περιστάσεις υπάρχει το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, με σοβαρότατες αρμοδιότητες στην οργάνωση του δημοτικού μηχανισμού, την ανάπτυξη υποδομών για την αντιμετώπιση κινδύνων, αλλά και ανάληψη δράσης την ώρα της έκτακτης ανάγκης.
Πλημμύρα στο Χαϊδάρι
Δυστυχώς στην πόλη μας παρατηρήθηκε ένα χάος. Δεν αρνούμαστε το ελαφρυντικό, ότι δηλαδή η ΕΜΥ δεν είχε εκδώσει δελτίο επικίνδυνων καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, όσα έγιναν και, κυρίως, όσα δεν έγιναν δείχνουν ότι στο Χαϊδάρι δεν υπήρχε ούτε οργάνωση ούτε πρόληψη ούτε συγκροτημένη δράση για την ασφάλεια του κόσμου. Ο δήμαρχος εστίασε το ενδιφέρον στο “μέτωπο” του κόμβου Ρίμνι – Ιερού Λόχου, χωρίς ομως και πάλι να υπάρχει ουσιαστική παρέμβαση επί ώρες.
Η αντίδραση των υπηρεσιών του Δήμου στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ήταν καθυστερημένη και κατά κανόνα ελλιπής σε μηχανικά μέσα και προσωπικό. Για παράδειγμα, τα περισσότερα σχολεία πλημμύρισαν και οι δάσκαλοι έμειναν χωρίς καθοδήγηση για το τι έπρεπε να κάνουν, ενώ είναι ολοφάνερο ότι δεν έπρεπε καν να ανοίξουν.
Μέγα ζήτημα: Γιατί δεν στάλθηκε από τον Δήμο Χαϊδαρίου ενημέρωση προς την Περιφέρεια Αττικής για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην πόλη, με πιεστικό αίτημα για άμεση παρέμβαση του μηχανισμού της, ώστε να κινητοποιηθούν από εκεί τα αναγκαία μέσα και προσωπικό που έλειπαν από εμάς; Άραγε δεν κατάλαβε εγκαίρως η δημοτική αρχή την έκταση και το μέγεθος του πελώριου προβλήματος ή πήγαν να το κρύψουν κάτω από το χαλί;
Πλημμύρα στο Χαϊδάρι Σύντομη καταγραφή της καταστροφής
Όσα μπόρεσε να καταγράψει το “Χαϊδάρι Σήμερα” δείχνουν ότι η πόλη και οι κάτοικοί της δέχτηκαν ένα ισχυρό πλήγμα, που θα χρειαστεί πολύ χρόνο και τεράστια έξοδα για να επουλωθεί:
Τουλάχιστον 60 σπίτια υπέστησαν ζημιές στις οδούς Ιερού Λόχου, Ρίμινι, Φιλοπάππου, Στέφου, και ακόμη στην Άνω και Κάτω Αφαία. Εκατοντάδες ήταν οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για άντληση υδάτων και απεγκλωβισμούς (βλέπε και Βιβλική καταστροφή στο Χαϊδάρι από τη νεροποντή).
Δρόμοι κυριολεκτικά ξηλώθηκαν και έγιναν ρέματα, κυρίως στην Κάτω Αφαία (βλέπε και Τους παράσυρε το ρέμα. Οδοιπορικό σε Αφαία και Σκαραμαγκά).
Κεντρικοί δρόμοι έγιναν ποταμοί (Λ. Αθηνών) ή λίμνες (κόμβος Ρίμινι). Το Νοσοκομείο Αττικόν παρέμεινε αποκλεισμένο για ώρες (βλέπε και Πλήρης αστοχία τριών τεχνικών έργων ταυτόχρονα! Τα video που δείχνουν την καταστροφή στην οδό Ρίμινι).
Τόνοι μπάζων μεταφέρθηκαν από τα περιαστικά δάση (υλικά σκυρόστρωσης από τα έργα του τρένου) στους αστικούς δρόμους, αλλά και μέσα σε σπίτια.
Οι δασικοί δρόμοι σκάφτηκαν από το νερό και έγιναν αδιάβατοι. Για να λειτουργήσει η πυροπροστασία το καλοκαίρι χρειάζονται εκτεταμένες επισκευές του δικτύου.
Περίπου το 50% των σχολείων έβαλαν νερά (βλέπε και Χάος και στα σχολεία από τη βροχόπτωση, επικίνδυνες καταστάσεις για τους μαθητές).
Επιχειρήσεις πλημμύρισαν και υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημιά, κυρίως πέρξ της Λ. Αθηνών και στην οδό Φωτοπούλου, στον Σκαραμαγκά.
|
Πλημμύρα στο Χαϊδάρι Από πάρκινγκ στην οδό Φλουντζή. Το όχημα σκεπάστηκε από λάσπη μέχρι επάνω. |
|
Πλημμύρα στο Χαϊδάρι Υπόγειο στην Ιερού Λόχου. Εδώ μόνο καταστράφηκαν ολοσχερώς 7 αυτοκίνητα. |
|
Πλημμύρα στο Χαϊδάρι . Οδός Ρίμινι. Τα νερά πέρασαν μέσα από τα σπίτια σαρώνοντας τα πάντα |
Πλημμύρα στο Χαϊδάρι Ανύπαρκτη αντίδραση στο πιο κρίσιμο σημείο
Η σφοδρή βροχόπτωση μετέτρεψε τους δρόμους σε χειμάρρους πριν από τις 5 το πρωί της Παρασκευής. Το πιο επικίνδυνο σημείο της πόλης, δηλαδή ο κόμβος Ρίμινι – Φλουντζή – Ιερού Λόχου από πολύ νωρίς χτυπήθηκε άγρια από τη μανία του νερού. Ήταν ολοφάνερο ότι η πόλη βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου έπρεπε να εφαρμόσει το σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων. Αποδείχτηκε ότι η προετοιμασία ήταν εντελώς ανεπαρκής.
Επομένως, έπρεπε να ζητηθεί η συνδρομή της Περιφέρειας. Περιέργως, η Περιφέρεια ήταν αυτή που “ενόχλησε” γύρω στις 7 το πρωί τον Δήμο και όχι το αντίστροφο (!!!), όπως μάς πληροφόρησε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Παπαντωνίου. Όσο για αίτημα από τον Δήμο για ενεργοποίηση της Περιφέρειας, απλά δεν υπήρξε!!!
Μόνο το σημείο της οδού Ρίμινι, κοντά στο Αττικό Νοσοκομείο εντοπίστηκε ως προβληματικό στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, ίσως εκεί γιατί εστίασαν τα κανάλια. Εκεί βρισκόταν και ο δήμαρχος. Την ίδια ώρα πολλές συνοικίες και γειτονιές σαρώνονταν από τα νερά, χωρίς να υπάρχει καμιά βοήθεια στους πολίτες, που πάλευαν μόνοι τους.
Αλλά και στον κόμβο της Ρίμινι επί 5 ώρες ο καταστροφικός χείμαρρος που κατέβαινε από το βουνό δεν αντιμετωπίστηκε από κανέναν (η ίδια ακριβώς καθυστέρηση υπήρξε και στο “μέτωπο” της Κάτω Αφαίας). Τα φερτά υλικά (πολλά από αυτά ήταν της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου, λένε οι κάτοικοι της Ιερού Λόχου) έφραξαν τα φρεάτια της διασταύρωσης και έτσι το νερό κυλούσε στην επιφάνεια της Ιερού Λόχου αντί στο ρέμα που βρίσκεται από κάτω της, με αποτέλεσμα τις μεγάλες καταστροφές.
Οι πρώτοι φορτωτές στο σημείο αυτό εμφανίστηκαν πέντε και πλέον ώρες μετά την έναρξη της πλημμύρας, δηλαδή στις 10.30 πμ.και ανήκαν σε ιδιώτη που προσκλήθηκε από στέλεχος της δημοτικής αρχής (ενώ έπρεπε κανονικά να υπάρχει ειδική σύμβαση του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας με ιδιώτες εργολάβους για άμεση παροχή των υπηρεσιών τους, αφού ο Δήμος δεν διαθέτει δικά του μηχανικά μέσα).
Μπροστά στα μάτια όλων -και του δημάρχου- το ξέφραγμα των φρεατίων άρχισε στις 10.30, όταν πια ο μεγάλος όγκος του νερού είχε περάσει σαν κατεβασιά από την Ιερού Λόχου. Κι ακόμη, αποδείχτηκε ότι το έργο συγκέντρωσης των υδάτων στο Πάρκο Ιστορικής Μνήμης έχει προφανή αστοχία. Αυτός ακριβώς ο συνδυασμός των τεχνικών λαθών και της αδυναμίας της Πολιτικής Προστασίας να παρέμβη εγκαίρως και δραστικά, προκάλεσαν βαρύτατο οικονομικό χτύπημα σε πολλούς συμπολίτες μας στις οδούς Ρίμινι και Ιερού Λόχου.
Από θαύμα δεν υπήρξαν και τραυματίες, ακόμη και νεκροί. Το “Χαϊδάρι Σήμερα” άκουσε πολλές περιγραφές ανθρώπων που κινδύνεψαν να πνιγούν μέσα στα σπίτια τους. Χαρακτηριστικά είναι όσα μάς είπε η κ. Μαίρη, που κατοικεί στην οδό Ρίμινι:
«Το νερό έμπαινε στο σπίτι από παντού. Έχουμε συνηθίσει τις πλημμύρες εδώ που μένουμε, όμως αυτή τη φορά κατάλαβα ότι τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα. Το νερό ανέβαινε πολύ γρήγορα και νόμισα ότι θα χαθούμε εγώ και η κατάκοιτη μητέρα μου. Την τελευταία στιγμή κατέβηκε από τον επάνω όροφο ένας συγκάτοικος και άνοιξε την απέναντι πόρτα του σπιτιού μου, προς την οδό Νομίμων. Έτσι το νερό περνούσε πια διαμπερώς και γλιτώσαμε από του χάρου τα δόντια.»
Μόλις ξεπέρασε το σοκ η κ. Μαίρη, ρίχτηκε στο ξέφραγμα των φρεατίων που προκάλεσαν το μεγαλύτερο πρόβλημα στον κόμβο.
Όπως φαίνεται από το προηγούμενο παράδειγμα, η μη παρουσία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου αναπληρώθηκε από την δραστηριοποίηση των πολιτών. Δεν υπάρχει όμως καμία δικαιολογία για την απουσία του Δήμου κατά τις κρίσιμες στιγμές. Ο κόμβος της οδού Ρίμινι είναι γνωστό από δεκαετίες ότι αποτελεί άκρως προβληματικό σημείο, επομένως μια στοιχειώδης πρόνοια έπρεπε να στρέψει αμέσως προς τα εκεί τις δυνάμεις.
Όμως και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που ήρθαν για βοήθεια παρέμειναν άπρακτες. Στις εκκλήσεις των δημοτών να αρχίσουν αμέσως την άντληση υδάτων, μήπως γλιτώσει κάτι από τις περιουσίες τους, απαντούσαν ότι φοβούνται μήπως καούν οι αντλίες από τα μπάζα! Μόνο γύρω στις 10 το πρωί πήραν εντολή να ξεκινήσουν την άντληση των υδάτων!
“Φταίει το Στρατόπεδο”
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Δ. Μαραβέλιας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι από το σημείο της πλημμύρας, απέδωσε το πρόβλημα του κόμβου Ρίμινι στο γεγονός ότι δεν έχει γίνει εντός του Στρατοπέδου έργο ανάσχεσης των χειμάρρων που κατεβαίνουν από το βουνό και ότι δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ΥΠΕΚΑ και Δήμου.
Εκείνη τη στιγμή το “Χαϊδάρι Σήμερα” ρώτησε τον δήμαρχο αν έχει κάνει σχετικό αίτημα στο ΥΕΘΑ και αν υπάρχει σχετική αλληλογραφία. Απάντησε χωρίς δισταγμό θετικά. Χρήσιμο θα είναι να δείξει δημόσια τι ακριβώς έχει ζητήσει.
|
Πλημμύρα στο Χαϊδάρι Αν είχαμε φροντίσει, δεν θα γινόταν κανάλι η Ιερού Λόχου και δεν θα μάς έπαιζαν τώρα τα κανάλια… |
“Πολιτική Προστασία” made in Haidari…
Με βάση τον Καλλικράτη, αρμόδιος για τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας σε κάθε Δήμο είναι ο δήμαρχος. Στο Χαϊδάρι ο Δ. Μαραβέλιας όρισε επικεφαλής τον Γιάννη Κέντρη, ο οποίος με τη σειρά του ανέθεσε την ευθύνη στον προϊστάμενο Καθαριότητας Θανάση Μπαρδή.
Πρώτο παράλογο: Με ποιο σκεπτικό ανατίθεται μια καθαρά πολιτική θέση στο υπαλληλικό προσωπικό; Φοβήθηκαν τη μεγάλη ευθύνη; Και πώς είναι δυνατό να αναλάβει την πολιτική ευθύνη (ή να τού αποδοθεί) ένας υπάλληλος;
Δεύτερο παράλογο: Εδώ και 4 χρόνια η Τεχνική Υπηρεσία δεν είναι υπεύθυνη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, παρόλο που αυτή έχει το ειδικευμένο προσωπικό (μηχανικούς κτλ.) γι’ αυτή τη δουλειά! Χαρακτηριστικά, ήταν εντελώς αποκαρδιωτικό το φαινόμενο να μην υπάρχει ούτε ένας μηχανικός του Δήμου επί ώρες στο επικίνδυνο σημείο της οδού Ρίμινι, το πρωί της Παρασκευής, ενώ οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας πάλευαν να βρουν λύσεις, με την καθοδήγηση του κ. Μπαρδή και της αντιδημάρχου Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Καμπόλη.
Από όσα λέχτηκαν, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι το κρίσιμης σημασίας για ζωές και περιουσίες Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χαϊδαρίου έχει απαξιωθεί από την πολιτική ηγεσία της πόλης.
Ο αντιπεριφεριάρχης κ. Παπαντωνίου δήλωσε στο “Χαϊδάρι Σήμερα”, με όσο πιο κομψό τρόπο μπορούσε, ότι το σχέδιο που έχει υποβάλει ο Δήμος μας για την αντιπλημμυρική προστασία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε τέτοιας έκτασης φαινόμενο (αντίθετα σχολίασε θετικά το σχέδιο αντισεισμικής προστασίας, το οποίο προφανώς οφείλεται στην περιπέτεια της πόλης μας το 1999).
Θα ήταν πολύ χρήσιμο να δώσει η δημοτική αρχή στη δημοσιότητα όλα τα σχέδια της Πολιτικής Προστασίας για έκτακτες ανάγκες για να αξιολογηθούν και να διαπιστωθεί αν έχουν ποτέ επικαιροποιηθεί. Ακόμη, να πληροφορήσει την κοινή γνώμη της πόλης αν και πότε έχουν πραγματοποιηθεί ασκήσεις πολιτικής προστασίας, ώστε να εκπαιδευτεί το προσωπικό του Δήμου (και να μην ψάχνει την ώρα τής κρίσης τι πρέπει να κάνει ο καθένας), αλλά και για να διαπιστωθούν τα τρωτά σημεία των σχεδίων. Ημερομηνίες των ασκήσεων, λοιπόν, περιμένουμε…
Με ένα τρακτέρ δουλεύει ο Δήμος!
Τα μηχανικά μέσα που διαθέτει ο Δήμος μας για έκτακτες περιπτώσεις είναι (όλο κι όλο) ένα όχημα JCB και ένας πολύ μικρός φορτωτής. Ουδέποτε οι δημοτικές αρχές του Χαϊδαρίου εκπόνησαν ένα σχέδιο απόκτησης μηχανικών μέσων, χρήσιμων στις καθημερινές εργασίες και πολύτιμων στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ίδια μέσα, θα έπρεπε το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου να έχει συμφωνήσει με ιδιώτες εργολάβους ώστε να τα παρέχουν σε κάθε ανάγκη. Ούτε αυτό είχε προβλεφθεί.
Υπήρχε και τρίτη λύση: Να υποβάλει αίτημα ο Δήμος στην Αντιπεριφέρεια, ώστε αυτή με τη σειρά της να ζητήσει τη βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής. Ούτε αυτή η συνδρομή ζητήθηκε, όπως μάς διαβεβαίωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαντωνίου. Κι όμως το πρόβλημα ήταν πελώριο στο Χαϊδάρι. Η ολιγωρία του δημάρχου είναι προφανέστατη, το ίδιο και τα καταστροφικά αποτελέσματά της.
Η θεομηνία δοκίμασε σκληρά πολλούς συμπολίτες μας. Δοκίμασε όμως και την ικανότητα και την προετοιμασία των μηχανισμών του Δήμου, τις οποίες ώφειλε η δημοτική αρχή να έχει εξοπλίσει με σχέδια, πρόγραμμα δράσης και εξοπλισμό. Το επιεικέστερο σχόλιο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι ότι η προστασία των πολιτών στο Χαϊδάρι δεν θεωρείται σοβαρή υπόθεση. Σ’ αυτό όμως, παιδιαρίσματα δεν χωρούν…
Όπως συνηθίζουν οι Έλληνες πολιτικοί, την επόμενη μέρα της καταστροφής κλιμάκιο με επικεφαλής των δήμαρχο, αντιδημάρχους και μηχανικούς επισκέφθηκαν την Ιερού Λόχου για τα καθιερωμένα “λόγια συμπαράστασης”, αλλά και για να περισώσουν ό,τι είναι δυνατόν από την πολύτιμη “εικόνα” τους. «Βγήκαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή. Τώρα όμως είναι πολύ αργά», σχολίασε κάτοικος της γειτονιάς, που μετράει τις ζημιές του σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
|
Πλημμύρα στο Χαϊδάρι Ακόμη και σήμερα 25 Φεβρουαρίου, 3 ημέρες μετά τη νερποντή, η οδός Πούλιας, κεντρικός δρόμος της κάτω Αφαίας παραμένει αποκλεισμένος από τα μπάζα που κατέβασε ο χείμαρρος. Και μη χειρότερα… |