ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χαϊδάρι: 4 σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα ψάχνουν ημερομηνίες έναρξης

Τέσσερα ζωτικής σημασίας έργα για την πόλη μας έχουν μείνει στάσιμα, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες υλοποίησής τους από το κράτος και την Περιφέρεια Αττικής. Το μεγαλύτερο μάλιστα από αυτά, στη Λ. Αθηνών, ξεκίνησε και σταμάτησε σχεδόν αμέσως, λόγω… αστοχίας της μελέτης! Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε το “Χαϊδάρι Σήμερα”, υπάρχουν ελπίδες ότι οι μπουλντόζες θα “βάλουν μπροστά τις μηχανές”.

Για αυτά τα σημαντικά αυτά έργα, η εφημερίδα μας ζήτησε και πήρε πληροφορίες από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής. Σε γενικές γραμμές γραφειοκρατικά εμπόδια, ατέλειες στις μελέτες, αλλά και το συνηθισμένο στα ελληνικά πολιτικά πράγματα “μούδιασμα” λόγω εκλογών, κράτησαν πίσω τις διαδικασίες.

Αντιπλημμυρικό Λ. Αθηνών

Σε αναμονή έγκρισης της συμπληρωματικής σύμβασης από το Εκλεκτικό Συνέδριο, βρίσκεται το μεγάλο αντιπλημμυρικό της Λεωφόρου Αθηνών. Όπως μάθαμε, λόγω αλλαγής όδευσης του αγωγού, υπάρχει τροποποίηση της μελέτης σε συνδυασμό με σχετικό ανακεφαλαιωτικό πίνακα.

Το συγκεκριμένο έργο με μήκος αγωγού ομβρίων, 1.486 μέτρα και συνολικό προϋπολογισμό 3.566.015 ευρώ, αποτελεί το μεγαλύτερο αντιπλημμυρικό στη Δυτική Αθήνα. Ο αγωγός θα ξεκινάει από την οδό Πατριάρχου Σεργίου στο Περιστέρι και θα φτάνει μέχρι την οδό Πύλου στο Δάσος. Αναμένεται να «θωρακίσει» την ευρύτερη περιοχή, κυρίως το ανατολικό και κεντρικό Χαϊδάρι (Πύλου, Ιερού Λόχου, Κορυτσάς κτλ.), απαλλάσσοντας χιλιάδες πολίτες από την ανασφάλεια και τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.

Οι εργασίες κατασκευής του συγκεκριμένου έργου διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2018, διότι λίγες μέρες αφότου ξεκίνησε, στο ύψος του Κάμπινγκ σκόνταψε πάνω σε έναν… αχαρτογράφητο υπόνομο της ΕΥΔΑΠ. Η μελέτη αποδείχτηκε ανεπαρκής και έτσι χρειάστηκε η τροποποίησή της, με αποτέλεσμα ακόμη να ψάχνουμε την ημερομηνία επανέναρξής του. Η λύση που προκρίθηκε ήταν να μεταφερθεί η κατασκευή από την δεξιά λωρίδα ανόδου της Λ. Αθηνών στην αριστερή, δίπλα στη νησίδα. Αυτό όμως απαιτούσε νέες μελέτες και εγκρίσεις, που οδήγησαν στο βαλτωμα του έργου…

Δάσος και Κάτω Αφαία

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μικρό αντιπλημμυρικό του ΒΔ Δάσους (οδός Αθανασίου Διάκου) οδεύει προς δημοπράτηση. Η μελέτη τού έργου, όπως κατατέθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, βρίσκεται στη διαδικασία έλεγχου από την Περιφέρεια Αττικής και πλέον οι διαδικασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Αντίθετα, όπως όλα δείχνουν, θα καθυστερήσει η δημοπράτηση του έργου αντιπλημμυρικής θωράκισης περιοχής Κάτω Αφαίας-Σκαραμαγκά. Ο βασικός λόγος –σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- είναι πως η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής, που θα το προκηρύξει, ζητάει επιπλέον στοιχεία από τον Δήμο.

Στρατόπεδο: Η πηγή των πλημμυρών

Τέλος, σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κ. Αντώνη Οικονόμου, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και η εκτέλεση των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων περιμετρικά του Στρατοπέδου, με σκοπό την προστασία της γύρω κατοικημένης περιοχής. Στη συνάντηση έγινε λόγος για επικείμενη υλοποίηση του έργου, για το οποίο υπάρχει ήδη μελέτη από τον Δήμο Χαΐδαρίου. Αυτή αντιμετωπίζει σημειακά το πρόβλημα των νερών που μαζεύονται στις δύο πύλες του Στρατοπέδου, με συνέπεια να πλημμυρίζουν οι γύρω δρόμοι (Ρίμινι, Ιερού Λόχου). Το έργο αυτό βρίσκεται σε συνάφεια με το αντιπλημμυρικό της Λ. Αθηνών, που θα συγκεντρώνει όλα αυτά τα νερά και θα τα οδηγεί στον Κηφισό, μέσω του Χαϊδαρορεματος που θα συναντά στο Περιστέρι, λίγο πριν την οδό Θηβών.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσαν πως γνωρίζουν τη συγκεκριμένη μελέτη και πως θα εγκρίνουν οποιαδήποτε ενέργεια ο Δήμος και η Περιφέρεια οριστικοποιήσουν ως λύση.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, υπάρχει σε εξέλιξη μελέτη της Περιφέρειας που αντιμετωπίζει συνολικά το πλημμυρικό πρόβλημα όλης της λεκάνης απορροής του Στρατοπέδου, στις υπωρειες του Ποικίλου, και η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη το επόμενο έτος.

Σχετικά δημοσιεύματα

Ζήσε Μάη μου… για να δεις το μεγάλο αντιπλημμυρικό της Λ. Αθηνών      /        Το χρονοδιάγραμμα για το μεγάλο αντιπλημμυρικό της Λ. Αθηνών        /        Επανεκκίνηση στο αντιπλημμυρικό έργο της Λ. Αθηνών – Πότε και πώς

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button