ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ζήσε Μάη μου… για να δεις το μεγάλο αντιπλημμυρικό της Λ. Αθηνών

Από διακοπή σε διακοπή οδηγείται το υπό κατασκευή μεγάλο αντιπλημμυρικό της Λ. Αθηνών. Το άκρως σημαντικό έργο, που αφορά την θωράκιση του Χαϊδαρίου, για μία ακόμη φορά «σκόνταψε» πάνω στις ελλιπείς μελέτες και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το “Χαϊδάρι Σήμερα” αναζήτησε φρέσκες ειδήσεις για την τύχη του.

Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018, μετά από 12 χρόνια καθυστέρηση! Στόχος είναι να κατασκευαστεί ένας μεγάλος συλλεκτήρας ομβρίων υδάτων, στην ουσία ένα υπόγειο ποτάμι κάτω από την Λεωφόρο, όσο μια λωρίδα κυκλοφορίας. Εκτείνεται από τα σύνορα του Χαϊδαρίου με το Αιγάλεω έως την οδό Πύλου, στο Δάσος Χαϊδαρίου.

Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής προέβλεπε να φτάσει σε 18 μήνες να φτάσει στο ύψος της οδού Πύλου στο Δάσος και ενδιάμεσα να συγκεντρώνει τα βρόχινα νερά από διάφορα σημεία (Φαβιέρου, Ιερού Λόχου, ανατολικό Δάσος). Δηλαδή σήμερα στα μέσα Ιουλίου του 2019, θα έπρε να βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, κοντά στο Δάσος. Δυστυχώς, πριν περάσουν λίγες εβδομάδες εργασιών αφότου ξεκίνησε, στο ύψος του Κάμπινγκ, τον Μάρτιο του 2018 το έργο σταμάτησε, αφού σκόνταψε πάνω σε έναν… αχαρτογράφητο υπόνομο της ΕΥΔΑΠ. Η μελέτη αποδείχτηκε ανεπαρκής και έτσι χρειάστηκε τροποποίησή της, χωρίς να είναι γνωστό πότε θα ξεκινήσει και πάλι.

Η λύση που προκρίθηκε για το μεγάλο αντιπλημμυρικό της Λ. Αθηνών είναι να μεταφερθεί η κατασκευή από την δεξιά λωρίδα ανόδου της Λ. Αθηνών στην αριστερή, δίπλα στη νησίδα. Αυτό όμως απαιτεί νέες μελέτες και εγκρίσεις…

«Απαραίτητη η νέα έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο»

Επειδή εδώ και μήνες δεν υπάρχουν νέα, Το «Χαϊδάρι Σήμερα» επικοινώνησε με την Περιφέρεια Αττικής και μίλησε με τον αντιπεριφερειαρχη Οικονομικών κ. Χρήστο Καραμάνο.

– Κύριε αντιπεριφερειάρχα, σε ποια φάση βρίσκεται το αντιπλημμυρικό έργο της Λεωφόρου Αθηνών;
Υπάρχει η ανάγκη αλλαγής του σχεδιασμού. Για να γίνει αυτό χρειάζεται έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Είμαστε στη φάση αναμονής, προκειμένου να εγκριθεί η τροποποίηση του σχεδίου.
– Αυτή η διαδικασία πόσο χρόνο απαιτεί;
Λογικά είναι θέμα λίγων εβδομάδων.

Ας ελπίσουμε ότι το “λίγων εβδομάδων” θα τηρηθεί και -κυρίως- ότι δεν θα προκύψουν νέες δυσκολίες. Ενδεικτικά, μία εκκρεμότητα είναι και η έγκριση της νέας κυκλοφοριακής μελέτης για τη λειτουργία της Λ. Αθηνών όσο διαρκούν οι εργασίες. Αυτή πρέπει να εγκριθεί από τους Δήμους Περιστερίου και Χαϊδαρίου και την προηγούμενη φορά χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου… 

Ευτυχώς δεν έχουμε θρηνήσει θύματα

Η σημασία του αντιπλημμυρικού έργου της Λεωφόρου Αθηνών είναι μεγάλη για το Χαϊδάρι. Θα συγκεντρώνει τα νερά που κατεβαίνουν από το Ποικίλο Όρος και θα τα διοχετεύει στον Κηφισό. Τώρα υπάρχουν αντιπλημμυρικοί αγωγοί που συλλέγουν νερά από το Δάσος και το βουνό (πχ κάτω από την οδό Πύλου και την Ιερού Λόχου), αλλά στη συνέχεια δεν υπάρχει αγωγός για να τα δεχτεί και έτσι κυλούν επιφανειακά στη Λεωφόρο και περνούν στο πέραν της Λεωφόρου Χαϊδάρι, από την οδό Κορυτσάς, προκαλώντας πλημμύρες και υλικές καταστροφές! Ορισμένες φορέςτο φαινόμενο παρουσιάζεται με μεγάλη ένταση, όπως το 2013 και το 2014. Η καλή τύχη έχει βοηθήσει να μην έχουμε θύματα.
Στο μεταξύ όπως δήλωσε στο «Χαϊδάρι Σήμερα» ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, πριν από περίπου δέκα ημέρες απέστειλε επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής. Αναφέρεται στη στασιμότητα όλων των αντιπλημμυρικών έργων της πόλης και ζητάει να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες.

Σχετικά δημοσιεύματα: Το χρονοδιάγραμμα για το μεγάλο αντιπλημμυρικό της Λ. Αθηνών         /          Πνίγηκε σε… αχαρτογράφητο υπόνομο της Λ. Αθηνών το μεγάλο αντιπλημμυρικό για το Χαϊδάρι!              /          Ας οπλιστούμε με υπομονή – Έναρξη του σωτήριου αντιπλημμυρικού έργου της Λ. Αθηνών

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button