Έργο – ανάσα: Φεύγουν τα ΚΤΕΛ από τον Κηφισό και πάνε στον Ελαιώνα

κτελ ελαιώνα
Αρχικός σχεδιασμός του ΕΜΠ για τον νέο σταθμό στον Ελαιώνα
Τον Μάρτιο του 2017 αναμένεται να βγει στον «αέρα» ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του ενοποιημένου σταθμού ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα ενώ αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη που έχει αναθέσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η διοίκηση των ΚΤΕΛ.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που θα δώσει «ανάσα» στην Αττική, καθώς θα αποσυμφορήσει κεντρικές αρτηρίες όπως η οδός Λιοσίων, η Λ. Κηφισού αλλά και η Λ. Αλεξάνδρας και οι περιφερειακές οδοί γύρω από την Πλατεία Καραΐσκάκη. Σύμφωνα με το πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών» (Π.Ο.Α.Υ.Σ.) κ. Σ. Φάτσιο το έργο μπαίνει στην τελική ευθεία ενώ αρχές Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει και στην ανάθεση οικονομοτεχνικής μελέτης προκειμένου στις αρχές του χρόνου να είναι όλα έτοιμα για την δημοπράτηση του νέου σταθμού. Παράλληλα, με αγωνία αναμένει και ο κατασκευαστικός κλάδος την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, καθώς στο παρελθόν είχαν επιδείξει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο έργο μεγάλες εταιρείες του χώρου.
«Πρόκειται για έργο αναφορά για την πόλη της Αθήνας γιατί θα μειώσει σημαντικά το κυκλοφοριακό στη Λιοσίων και τον Κηφισό όπου είναι οι δύο σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων σήμερα» είπε μιλώντας στην «ΗτΣ» ο κ. Φάτσιος.
Παράλληλα ανέφερε ότι το έργο θα αποτελέσει «δεξαμενή» για περίπου 40.000 επιβάτες ημερησίως για το μετρό που ήδη έχει κατασκευάσει σταθμό στην περιοχή. «Στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη κατασκευή του έργου» είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται μέσω ΚΤΕΛ περίπου 15 εκατ. μετακινήσεις επιβατών με τον σταθμό του Κηφισού να εξυπηρετεί το καλοκαίρι ακόμα και 30.000 ημερήσιες μετακινήσεις!
Πριν προκηρυχθεί το έργο, θα υπογραφεί σύμβαση παραχώρησης του χώρου μεταξύ Αττικό Μετρό και ΚΤΕΛ. Το οικόπεδο ανήκει στο Μετρό, τα ΚΤΕΛ θα το μισθώσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, περίπου 30 – 40 χρόνια.
Το έργο περιλαμβάνει:
• 38.500 τετραγωνικά μέτρα για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων για τα ΚΤΕΛ.
• 1.500 τετραγωνικά μέτρα χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
•  11.000 τετραγωνικά μέτρα για εμπορική χρήση όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν mini market, ξενώνες, μαγαζιά κλ,π
• 29.000 τετραγωνικά μέτρα ελεύθεροι χώροι, πράσινο
• 480 θέσεις στάθμευσης ΙΧ από τις οποίες οι 200 θα διατεθούν αποκλειστικά για τους επιβάτες του μετρό.
• Κατασκευή υπόγειας επέκτασης του Αμαξοστασίου του μετρό.
Χρηματοδότηση
Το έργο έχει προταθεί για ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ.
Το κατασκευαστικό κόστος εκτιμάται στα 90 εκατ., τα οποία μπορούν να εξευρεθούν, είτε από την ΕτΕΠ και το «πακέτο Γιούνκερ», είτε από δανεισμό των ΚΤΕΛ, είτε από την κοινοπραξία εταιρειών που θα αναλάβουν την κατασκευή του.
Το project, περιλαμβάνει έναν νέο Κεντρικό Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων, που θα αναπτυχθεί σε μια έκταση 66,4 στρεμμάτων η οποία ανήκει στην Αττικό Μετρό Α.Ε.
Ολες οι γραμμές
Ο σταθμός θα εξυπηρετεί όλες της υπεραστικές γραμμές των λεωφορείων, ενώ παράλληλα θα υπάρξει πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση και διεθνών λεωφορειακών γραμμών. Ακόμη βάσει σχεδιασμού προβλέπεται να υπάρξει η δυνατότητα κατασκευής και άλλων εγκαταστάσεων, όπως εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης και καφέ, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, καθώς ακόμα και μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης.
Στην έκθεση ένταξης του έργου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Επιπλέον, οι διεθνείς σταθμοί/γραμμές λεωφορείων έχουν εξαπλωθεί στο κέντρο της πόλης της Αθήνας, με αποτέλεσμα μια σειρά από μειονεκτήματα τόσο για τους επιβάτες όσο και για την πόλη, όπως η παροχή χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών, η ανυπαρξία ανταποκρίσεων μεταξύ των μέσων μεταφοράς, οι μη οργανωμένες υπηρεσίες και η αυξημένη κίνηση στις περιοχές γύρω από τους σταθμούς. Ο νέος σταθμός θα αποτελέσει ένα κομβικό σημείο συνδυασμένων μεταφορών, συμπεριλαμβανομένου του σταθμό του ?Ελαιώνα?, των τερματικών σταθμών αστικών λεωφορείων, των χώρων στάθμευσης και των σταθμών μετεπιβίβασης ταξί, καθώς και των διεθνών λεωφορειακών γραμμών».
Και συνεχίζει: «Πρόκειται για ένα έργο μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος, με στόχο την ανάπτυξη ενός φιλικού προς το περιβάλλον τερματικού σταθμού υψηλής αισθητικής, ο οποίος θα παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε περίπου με 13 εκατ. επιβάτες ετησίως, καθώς και άριστη οργάνωση των μετεπιβιβάσεων από και προς όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως επίσης και απευθείας συνδέσεις με το αεροδρόμιο, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τη σύνδεση με τις γείτονες χώρες και συνεισφέροντας στην αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθήνας».
Η διάρκεια του έργου εκτιμάται στους 36 μήνες και ως εκ τούτο η λειτουργία του προβλέπεται για το 2020. Η κατασκευή και λειτουργία του έργου θα πρέπει να αναληφθούν από Φορέα Ειδικού Σκοπού (SPV), ενώ οι πηγές εσόδων περιλαμβάνουν την εμπορική εκμετάλλευση ολόκληρων των εγκαταστάσεων. «Ο φορέας υλοποίησης έχει υποβάλει ή προτίθεται να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης από την Ε.Ε. ή την ΕΤΕπ σχετικά με το εν λόγω έργο» καταγράφει χαρακτηριστικά η έκθεση, ενέργεια που όπως αναφέρουν οι γνώστες του θέματος θα γίνει τις προσεχείς ημέρες.
Σύμφωνα με την Κομισιόν το έργο θεωρείται υψίστης σημασίας για τον νομό Αττικής, ο οποίος σήμερα εξυπηρετείται από δύο υπεραστικούς σταθμούς λεωφορείων οι οποίοι λειτουργούν σε επίπεδα πάνω από τις χωρητικές τους ικανότητες, ενώ η πρόσβαση σε αυτούς επιτυγχάνεται με αυτοκίνητο, ταξί ή αστικά λεωφορεία.
Υψηλοί στόχοι
Αλλάζει η εικόνα της πόλης
Το έργο της μεταφοράς και ενοποίησης όλων των ΚΤΕΛ που σήμερα είναι διάσπαρτα στην Αθήνα προβλέπεται και μέσα από το Νέο Ρυθμιστικό της πόλης.
Η δημιουργία του νέου σταθμού και η παύση των υφιστάμενων υποδομών ΚΤΕΛ θα σημάνει την μεταφορά για τις δραστηριότητες των υπεραστικών λεωφορειακών γραμμών στον σταθμό του Ελαιώνα, κάνοντας την διαμεταφορά των επιβατών προς το αεροδρόμιο, το λιμάνι και το κέντρο της Αθήνας ιδιαίτερα εύκολη, καθώς ο σταθμός θα βρίσκεται δίπλα στον σταθμό Μετρό ΕΛΑΙΩΝΑΣ της γραμμής 3.
Με το έργο αυτό θα αλλάξει ο τρόπος μετακίνησης από και προς την Αθήνα μέσω των ΚΤΕΛ καθώς οι επιβάτες με την χρήση του δικτύου του Μετρό και των άλλων μέσων θα μπορεί με ένα μικρό κόστος να έχει άμεση πρόσβαση στον Τερματικό Σταθμό των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα ενώ σε «απόσταση βολής» θα βρίσκεται ο ομώνυμος σταθμός Μετρό.
Το έργο έχει υψηλούς στόχους όπως:
– Να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό των υπεραστικών λεωφορείων επιτρέποντας κατά τρόπο οργανωμένο τις μετεπιβιβάσεις από όλα τα αστικά μέσα μεταφοράς (Μετρό, λεωφορεία, ΙΧ, Ταξί)
– Να σχεδιασθεί αρχιτεκτονικά ένα έργο με υψηλό επίπεδο αισθητικής, αποτελώντας τοπόσημο για την περιοχή και πόλο έλξης εμπορικών ή άλλων δραστηριοτήτων
– Να κινητοποιήσει και να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ανάπτυξη ή ολοκλήρωση των δικτύων αστικής υποδομής (π.χ. τοπικό οδικό δίκτυο, δίκτυα κοινής ωφέλειας) που λείπουν στην περιοχή αυτή του Ελαιώνα
– Να συμβάλει σημαντικά στην πολεοδομική αναδιάρθρωση της περιοχής που σήμερα είναι κυρίως βιομηχανικού – χονδρεμπορικού χαρακτήρα, σε περιοχή με σύγχρονες επιχειρήσεις τριτογενούς κυρίως τομέα.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ