Υπόγειοι κάδοι: Μπορούν να “δώσουν ανάσα” σε κεντρικούς δρόμους του Χαϊδαρίου;

Η εικόνα κάδων σκουπιδιών στη σειρά, στο κέντρο της πόλης μας, είναι αναχρονιστική. Υποβαθμίζει τον όμορφο πεζόδρομο της Στρατάρχη Καραϊσκάκη, αλλά και της πλατείας του Δάσους και της Αγωνιστών Στρατοπέδου, όπου οι δημότες δικαιούνται να απολαύσουν τη βόλτα τους. Ταυτόχρονα κάνει ανυπόφορη και την παραμονή σε καταστήματα, που κατά τα άλλα πληρώνουν αδρά δημοτικά τέλη (σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια διακρίνει κανείς την ασύδοτη συμπεριφορά των ίδιων των καταστηματαρχών, που πετούν ό,τι νά ‘ναι, όπου νά ‘ναι, όποτε να ‘ναι) .
Το κείμενο αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2012. Το αναδημοσιεύουμε με μικρή επικαιροποίηση, σαν συμβολή στον δημόσιο διάλογο για την διαχείριση των σκουπιδιών στο Χαϊδάρι. Θα ήταν χρήσιμη στη συζήτηση η συμβολή των ειδικών.
Καλαμάτα, υπόγειος κάδος

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση προτείνονται διάφορες άλλες λύσεις. Σαν αυτή της φωτογραφίας, που προέρχεται από την Καλαμάτα: Πρόκειται για καλαίσθητο υπόγειο κάδο, που χωρά 4 – 5 φορές περισσότερα σκουπίδια από τον συνηθισμένο. Είναι καθαρός, άοσμος και αδειάζει εύκολα (και με λιγότερες εργατοώρες). Αναμφισβήτητα αναβαθμίζει την εικόνα του αστικού περιβάλλοντος και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Τέτοιοι κάδοι έχουν ήδη τοποθετηθεί σε πολλές ελληνικές πόλεις, σε κεντρικά σημεία, με καλά αποτελέσματα.

Στο Χαϊδάρι έγινε το 2014 η πιλοτική ανάπτυξη λίγων τέτοιων κάδων (πχ. Καραϊσκάκη και Κερασούντος, οδός Κολοκοτρώνη κτλ) αλλά ποτέ δεν είδαμε μια επίσημη αποτίμηση της λειτουργίας τους από την Υπηρεσία Καθαριότητας. Δηλαδή τι πρόσφεραν ή πού τελικά “πάσχει” το θέμα και δεν προχωρήσαμε πιο κάτω.
Παλατάκι, 2014, τοποθέτηση υπόγειων κάδων
Τοποθέτηση υπόγειου κάδου σε πλατεία του Δήμου Κοζάνης.
Όλα αυτά, φυσικά, προϋποθέτουν την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων με εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας.