ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

“Μάχη των τραπεζοκαθισμάτων” στο Χαϊδάρι. Αγανακτισμένοι δημότες, οργισμένοι καταστηματάρχες

Εκρηκτικό μείγμα μοιάζει να είναι για την πόλη μας το θέμα της χρήσης δημοτικού χώρου από τα μαγαζιά. Από τη μια μεριά δημότες διαμαρτύρονται για “επέκταση” των τραπεζοκαθισμάτων, κυρίως στην Στρατάρχη Καραϊσκάκη και την πλατεία του Δάσους, αλλά και για παράνομες κατασκευές. Από την άλλη οι μαγαζάτορες αντιδρούν με το επιχείρημα ότι οι υπέρογκες τιμές, με τις οποίες τους νοικιάζει τον χώρο του ο Δήμος, “δεν βγαίνουν”. Η δημοτική αρχή, από τη μεριά της, δεν δείχνει διάθεση να μειώσει τα τέλη χρήσης δημοτικού χώρου για να μην χάσει έσοδα, τα οποία όμως εισπράττει με ιδιαίτερη δυσκολία, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να συμμαζέψει όσους το “παραξηλώνουν” απλώνοντας τραπέζια έξω από τα όρια που δικαιούνται.

"Μάχη των τραπεζοκαθισμάτων" στο Χαϊδάρι. Αγανακτισμένοι δημότες, οργισμένοι καταστηματάρχες 3

Ο θαυμάσιος, πευκόφυτος πεζόδρομος της Στρατάρχη Καραϊσκάκη σφύζει από ζωή, ειδικά το σαββατοκύριακο. Τα καταστήματα που τον εκμεταλλεύονται προσφέρουν ωραίο περιβάλλον και δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας, όμως… και οι πεζοί έχουν τα δικαιώματά τους. Και, δυστυχώς, αισθάνονται ότι αυτά καταπατώνται από τις υπερβολικές απαιτήσεις μερικών μαγαζιών για χώρο, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας βγαίνουν για να απολαύσουν τον περίπατό τους.

Και οι μαγαζάτορες όμως παραπονούνται διότι, ενώ πληρώνουν πανάκριβα δημοτικά τέλη, δεν παίρνουν πίσω φροντισμένο και καθαρό περιβάλλον από τον Δήμο. Ενδεικτικά, οι καταστηματάρχες του πεζόδρομου του Δάσους εδώ και χρόνια επισημαίνουν ότι οι πλάκες είναι σπασμένες, χωρίς ούτε μια στοιχειώδη ανακαίνιση επί δεκαετίες, τα συντριβάνια και τα παρτέρια είναι εστίες μόλυνσης αντί στολίδια, οι κάδοι μυρίζουν μέσα στη μύτη των πελατών τους κτλ. Ας μη μιλήσουμε για προσεγμένους κήπους και λουλούδια στους υπόλοιπους κεντρικούς, κοινόχρηστους χώρους…

Διαμαρτυρία για αυθαίρετη κατάληψη του πεζόδρομου της Καραϊσκάκη

Υπάρχουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των οργάνων του Δήμου που δεν υλοποιούνται; Αυτό αναρωτήθηκε δημότισσα, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, με αντικείμενο της απορίας της την διαχείριση του δημόσιου χώρου στην οδό Στρατάρχη Καραϊσκάκη.  

Όλγα Καρρά

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η κάτοικος της περιοχής κ. Όλγα Καρρά παρουσίασε “από πρώτο χέρι” τα προβλήματα από την αυθαίρετη κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων. Όπως είπε, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, θέμα που το έχει συζητήσει με τις δημοτικές παρατάξεις.  

Επικαλούμενη την ιδιότητά της ως δικηγόρου, δήλωσε πως πρέπει άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να προβούν σε αποξήλωση κάθε παράνομης κατασκευής. Να εφαρμόσουν νόμους και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις άδειες των καταστημάτων, όπου αναγράφεται συγκεκριμένος αριθμός τραπεζοκαθισμάτων. 
 
Τόνισε ακόμα πως είναι κοινό μυστικό στην πόλη μας πως αρκετοί οι επιχειρηματίες του κλάδου όχι μόνο δεν πληρώνουν στον Δήμο τα αντίστοιχα τέλη για τα οποία έχουν την άδεια, αλλά καταλαμβάνουν και χώρο που δεν τους ανήκει. 
 
«Ο πεζόδρομος είναι για να περπατάει ο κόσμος. Είναι για να τον απολαμβάνουμε εμείς. Το τραγικότερο είναι ότι από την οδό Πλαστήρα και προς την πλατεία Ηρώων, ο παράδρομος έχει αποκλειστεί και δεν μπορεί να περάσει ούτε ένα
ασθενοφόρο», είπε η κ. Καρρά. 
 
Τέλος ζήτησε να εφαρμοστούν όλες οι σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση που διαπιστώσει πως δεν εφαρμόζονται, η κ. Καρρά είναι αποφασισμένη να στείλει ένα εξώδικο στο Δήμο με κοινοποίηση στο Αστυνομικό Τμήμα και την Εισαγγελία, όποτε θα καταλογιστούν ευθύνες.  
 
Η. Βαρυτιμιάδης: “Αναγκαστήκαμε να οριοθετήσουμε τον χώρο”
 
Για «χάραξη επιχειρηματικών ορίων», έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Ηλίας Βαρυτιμιάδης. Όπως είπε ο Δήμος αναγκάστηκε να κάνει οριοθέτηση του χώρου που επιτρέπεται να καταλαμβάνει το κάθε μαγαζί, ανεξαρτήτως αν είναι νοικιασμένο ή ξενοίκιαστο. Ως παράδειγμα ανέφερε πολυσύχναστο ψητοπωλείο στον πεζόδρομο, όπου τοποθέτησαν προστατευτικά και έκαναν οριοθέτηση, ώστε να μένει ανοικτός διάδρομος για να περνά ο κόσμος. Κλείνοντας όμως ο αντιδήμαρχος τόνισε πως ένας σιδεράς δεν επαρκεί για τις δουλειές που έχει ο Δήμος και λεφτά δεν υπάρχουν για να προσληφθεί και άλλος.
 
Μ. Σελέκος: “Παλεύουμε με τα θηρία!”
 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος ανέφερε πως η κ. Καρρά εμφανίστηκε για πρώτη
φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να ξέρει αν έχει συζητηθεί ή όχι το θέμα που βάζει. Για το
κλείσιμο του παράδρομου είπε πως δεν έγινε επί των ημερών της σημερινής δημοτικής αρχής, αλλά πολύ  παλαιότερα.
Έκρινε πως η κ. Καρρά θα πρεπε να είχε κάνει από τότε ένα εξώδικο. 

Ο δήμαρχος, θέλοντας “να ευλογήσει τα γένια του”, τόνισε πως εκτός από την παράταξή του, που βρισκόταν από παλιά αντιμέτωπη με όλα αυτά τα θηρία, που τους απειλούσαν και τους εκβίαζαν, δεν υπήρχαν άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι από τις εκάστοτε πλειοψηφίες, να βάλουν φρένο σε αυτή την αλόγιστη χρήση στην Καραϊσκάκη. 
 
Ερχόμενος στο σήμερα, δήλωσε πως ξεκίνησαν την οριοθέτηση των χώρων. Ακόμα έχουν συζητήσει ποιες παρεμβάσεις θα κάνουν για την αποξήλωση κάποιων  στοιχείων που έχουν μπει αυθαίρετα (λ.χ πανιά). Τέλος ο δήμαρχος έκρινε πως η Αστυνομία όχι μόνο δεν κάνει παρεμβάσεις, αλλά δηλώνει αδυναμία να  προστατέψει τον πεζόδρομο από τα αυτοκίνητα που μπαίνουν επάνω και τον καταλαμβάνουν. Η Τροχαία μόνο μια φορά έκοψε κλήσεις, παρά τα τηλέφωνα που έγιναν προς αυτή. 
 
Από την άλλη, έχει καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία. Πιστεύει λοιπόν ο δήμαρχος πως δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός για να μπορέσει να εφαρμόσει το αυτονόητο. 
 
Τέλος θεώρησε πως δεν μπορούν να μπουν μπάρες για να κλείσουν οι παράδρομοι, γιατί υπάρχουν ιδιοκτήτες σπιτιών, ενώ παράλληλα θα πρέπει και γίνεται εφοδιασμός των καταστημάτων. «Αν ξαναλειτουργήσει η Δημοτική Αστυνομία ή βρούμε άλλους τρόπους, θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα», κατέληξε ο δήμαρχος.
Πανάκριβα τα δημοτικά τέλη στο Χαϊδάρι
"Μάχη των τραπεζοκαθισμάτων" στο Χαϊδάρι. Αγανακτισμένοι δημότες, οργισμένοι καταστηματάρχες 5
Έως και τέσσερις φορές (!) ακριβότερα πληρώνει ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Στρ. Καραϊσκάκη τον δημοτικό χώρο, σε σχέση με τους καλύτερους δρόμους του Αιγάλεω. Κάνουμε τη σύγκριση αυτή, διότι τα υπέρογκα δημοτικά τέλη όχι μόνο επιβαρύνουν τις τιμές στην πόλη μας, αλλά και βάζουν σε “πειρασμό” τους επαγγελματίες να βγουν έξω από τα όριά τους, όταν έχουν πολύ κόσμο. Χώρια που δύσκολα πληρώνονται…
 
Ας δούμε αναλυτικά: 
 
Σύμφωνα με επίσημα στοιχειά του Τμήματος Εσόδων του Δήμου Χαϊδαρίου, τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων στην πόλη μας, διαμορφώνονται σε τέσσερις ζώνες. Συγκεκριμένα:
– Στην οδό Καραϊσκάκη (από Κερασούντος έως Δαβάκη) η τιμή είναι 81,03 ευρώ ανά τ.μ. 
– Στο υπόλοιπο τμήμα της Καραϊσκάκη, στην Αγωνιστών Στρατοπέδου και στον πεζόδρομο της Ηρώων Πολυτεχνείου στο Δάσος 72,57 ευρώ. 
– Στην οδό Κύπρου (από Ιερά Οδό έως Πλατεία Φλέμινγκ) και στην Πλατεία Λαού 38,38 ευρώ. 
– Σε όλες τις υπόλοιπες οδούς η τιμή είναι 10,94 ευρώ. 

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών Παναγιώτης Μοσχονάς μας είπε πως η σημερινή δημοτική αρχή δεν προτίθεται, προς το παρόν, να μειώσει το συγκεκριμένο τέλος. Θεώρησε μάλιστα πως αν ένα κατάστημα μαζικής εστίασης δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το τέλος, μειώνει τα τραπεζοκαθίσματά του
στο ύπαιθρο. 

Σε σχόλιό μας για τον παραλογισμό της νομοθεσίας, που επιβάλλει στον επιτηδευματία να πληρώνει για δωδεκάμηνο χρήσης και όχι ανάλογα
με τη τον χρόνο που την κάνει, δηλαδή στους καλοκαιρινούς μήνες, ο αντιδήμαρχος μάς τόνισε πως αυτό ισχύει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο στη χώρα μας.
 
Τι γίνεται όμως στο γειτονικό Αιγάλεω; Απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης – Διασκέδασης Αιγάλεω, κ. Αντώνη Τιρτιράκη, ο οποίος μας πληροφόρησε πως στα “Λαδάδικα της Αθήνας”, δηλαδή στην οδό Αγίας Λαύρας, όπου τα φαγάδικα είναι κάθε βράδυ γεμάτα κόσμο, η τιμή κυμαίνεται μόνο στα 20 ευρώ ανά τ.μ. Στους υπόλοιπους δρόμους της γειτονικής πόλης, οι τιμές παρουσιάζουν μικρές αυξομειώσεις. 
 
 
“Υπέρογκα τέλη, ελάχιστα ανταποδοτικά…”
 
Επιχειρηματίας από το Δάσος μας, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, παραπονέθηκε στην εφημερίδα μας ότι το τέλος που πληρώνει στον Δήμο είναι πολύ υψηλό, τη στιγμή που η πλατεία και ο πεζόδρομος είναι σε πολύ κακή κατάσταση.
Αυτό έχει ως συνέπεια να μην έλκει αρκετή πελατεία. Έκρινε μάλιστα πως επιχειρήσεις που βγάζουν τραπέζια για τρεις μήνες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τη συγκεκριμένη υποχρέωση, σε αντίθεση με κάποιες άλλες που καταφέρνουν να λειτουργούν έξω το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου με σόμπες κτλ. 
 
Άλλος επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται στην Καραϊσκάκη και επίσης θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, μας ανέφερε πως η τιμή της χρήσης κοινοχρήστων χώρων είναι ίδια με την περυσινή και δεν παζαρεύτηκε. «Δεν ξέρω πώς μπορεί να αντιδράσει ο νέος Σύλλογός μας. Η Καραϊσκάκη είναι πολύ ακριβή. Δεν βγαίνουμε, γι’ αυτό χρωστάμε», μας ανέφερε χαρακτηριστικά. Έκλεισε ρίχνοντας μομφή στους συναδέλφους του, λέγοντας ότι δεν οργανώθηκαν στον νεοσύστατο Επαγγελματικό Εμπορικό Σύλλογο, ώστε να διεκδικήσουν πιο πειστικά όσα πρέπει από τον Δήμο. 
 
Το “Χαϊδάρι Σήμερα” επικοινώνησε τηλεφωνικά και με το πρώτο σε σταυρούς εκλεγμένο μέλος του νέου Επαγγελματικού Συλλόγου Χαϊδαρίου, κ. Ανδρέα Καραγιάννη. Στην ερώτησή μας αν ο Σύλλογος σκοπεύει να διεκδικήσει μείωση του συγκεκριμένου τέλους, μάς είπε πως δεν έχει άποψη για το θέμα.
 
Γιώργος Παπαπαναγιώτου
 
 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button