ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Στο Χαϊδάρι διδάσκει πια ο Τάσος Χαλκιάς, που καταστράφηκε για το θέατρο

Στο Χαϊδάρι διδάσκει πια ο Τάσος Χαλκιάς, που καταστράφηκε για το θέατρο 1

«Επένδυσα στο θέατρο όλα μου τα χρήματα και τα έχασα όλα», εξομολογείται ο Τάσος Χαλκιάς στη Real Life, ζώντας καθημερινά με τον κίνδυνο να βρεθεί για χρέη ακόμη και στη φυλακή. Ο δημοφιλής Χαϊδαριώτης ηθοποιός περνάει δύσκολες ώρες και είδε το όνειρο μιας ζωής, τη δραματική σχολή “Πρώτη Πράξη” να χάνεται. Τώρα πια η σχολή του στεγάζεται στη Στέγη Πολιτισμού του Δήμου μας.

Οι φίλοι του στο Χαϊδάρι γνωρίζουν ότι έμεινε πάντα απλός άνθρωπος, παρά τη μεγάλη δημοσιότητα στη χρυσή εποχή των ελληνικών σήριαλ, κυρίως στη δεκαετία του 1990. Όμως το πάθος του για το θέατρο το πλήρωσε ακριβά. Επένδυσε στην “Πρώτη Πράξη” που άνοιξε το 2008 στον Κολωνό όλα του τα χρήματα, με το όνειρο να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκού επιπέδου σχολή υποκριτικής, αλλά η οικονομική κρίση έπληξε σκληρά την προσπάθειά του. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τάσος Χαλκιάς χάνει χρήματα σε θεατρικές επιχειρήσεις. Το ίδιο συνέβη και πριν μερικά χρόνια στην προσπάθειά του να στήσει το θέατρο “Σταθμός”, στην Αθήνα.
Για το πώς έφθασε ως εδώ, απαντά: «Είχα τη λόξα να επενδύω όσα χρήματα έβγαζα στην τέχνη μου, και εκεί τα έχασα. Δεν κράτησα ποτέ χρήματα για προσωπική μου πολυτέλεια. Τα απαραίτητα είχα πάντα. Σπίτι δικό μου δεν έχω. Έκανα δύο παιδιά τα οποία βρήκαν το δρόμο τους χωρίς την παραμικρή δική μου παρέμβαση». Ο δημοφλής ηθοποιός μένει στο ενοίκιο, στην περιοχή της Αστυθέας. Τώρα περιμένει να βγει στη σύνταξη, η οποία, όπως λέει θα του δώσει μία ανάσα, αφού θα μπορεί τουλάχιστον να πληρώνει το ενοίκιό του.
Θέατρικές σπουδές με έδρα το Χαϊδάρι
Παρά τις περιπέτειές του, ο ηθοποιός συνεχίζει να αγωνίζεται και να ονειρεύεται μέσα από το θέατρο, μεταφέροντας μάλιστα την έδρα των προσπαθειών του στο Χαϊδάρι, στη Στέγη Πολιτισμού του Δήμου, που βρίσκεται στην Αστυθέα.
Στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, λοιπόν, ζήτησε από τον Δήμο Χαϊδαρίου να εγκαταστήσει στο θεατράκι της Στέγης Πολιτισμού σχολή υποκριτικής, προκειμένου να ολοκληρώσουν το Γ΄ έτος των σπουδών τους οχτώ μαθητές τής “Πρώτης Πράξης” και να πάρουν πτυχίο.
Η πρότασή του, που έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν να μεταφέρει στην πόλη μας τη σπουδαία υλικοτεχνική υποδομή της “Πρώτης Πράξης” (βεστιάριο, φωτισμούς, θεατρική σκηνή κτλ.) με σκοπό να αναμορφώσει την αίθουσα εκδηλώσεων σε κανονική θεατρική σκηνή και να στεγάσει, όπως αναφέραμε, τους μαθητές του Γ΄ έτους της σχολής του, ώστε να μπορούν να δώσουν εξετάσεις πτυχίου. Η ανταπόδοση στον Δήμο θα είναι ότι ο θεατρικός εξοπλισμός θα του χαριστεί και θα μείνει περιουσία του, ενώ θα ανεβάσει στην πόλη και δύο τουλάχιστον παραστάσεις με μαθητές του και μία μόνος του, μέσα στο 2013. Ήδη έχει διαμορφωθεί μια πλήρης θεατρική σκηνή, την οποία ο Δήμος δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποκτήσει, ειδικά αυτή την περιόδο των ισχνών αγελάδων.
Η εγκατάσταση του σπουδαίου ηθοποιού στη Στέγη Πολιτισμού δεν ήταν χωρίς αντιστάσεις, κυρίως από συνδικαλιστικά στελέχη του Δήμου, που φοβούνταν ότι ένα ιδιώτης θέλει να αρπάξει τις δημοτικές υποδομές. Το “Χαϊδάρι Σήμερα”, αντίθετα βλέπει μια καλή ευκαιρία για τον Δήμο μας να επενδύσει πάνω στη φήμη, την καλλιτεχνική αξία και την θεατρική εμπειρία του Τάσου Χαλικιά, ώστε  να δημιουργήσει μια σπουδαία Δημοτική Δραματική Σχολή, όπως έχουν η Αγία βαρβάρα και η Πετρούπολη. Αρκεί, φυσικά, να το θέλει και ο ίδιος.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button