“Πλην Χαϊδαρίου,
που δεν ζητά“, θα ήταν πληρέστερος ο τίτλος. Δεν το ισχυριζόμαστε καθόλου τυχαία και ιδού:
Τα κατάφερε η Δραπετσώνα, ακολούθησε η Πάτρα, στον δρόμο της δικαίωσης μπήκε η Ελευσίνα, την απαίτησή της έθεσε αποτελεσματικά η Ηγουμενίτσα. Όλες οι πόλεις που αναφέραμε έχουν τρία κοινά σημεία: Πρώτο, ότι διεκδικούσαν από το κράτος την απόδοση παραθαλάσσιων τμημάτων στα όριά τους, για να συνδεθούν με τη θάλασσα. Δεύτερο, ότι έθεσαν το επίσημα αίτημά τους. Τρίτο, ότι τα κατάφεραν ή βρίσκονται στο δρόμο της δικαίωσης.Για την πιο πρόσφατη εξέλιξη αντιγράφουμε από το esyn.gr (2 Ιαν 2017): Η παραχώρηση χερσαίας έκτασης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στον δήμο της πόλης συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας, υπό τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον γενικό γραμματέα Λιμένων, Χρήστο Λαμπρίδη.
Ο Π. Κουρουμπλής επιβεβαίωσε την πολιτική βούληση να παραχωρηθεί η έκταση στον δήμο και ζήτησε να βρεθεί τρόπος ώστε να επισπευσθεί το χρονοβόρο κομμάτι των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι ίδια με αυτή στην περίπτωση του λιμανιού της Πάτρας, η οποία αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματική.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος υπηρεσιακοί παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, ο συντονιστής έργων του ΤΑΙΠΕΔ, Θανάσης Λιάγκος, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Γιάννης Λώλος, και ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, Ανδρέας Νταής, ο οποίος εξήγησε ότι ήδη ο Οργανισμός Λιμένος προχωρεί σε μικρής έκτασης έργα στην υπό παραχώρηση περιοχή, ώστε αυτή να είναι έτοιμη προς χρήση όταν δοθεί στην τοπική κοινωνία.
Θυμίζουμε ότι παραχωρήσεις παραλιακών εκτάσεων που ανήκουν στη χερσαία ζώνη των Οργανισμών Λιμένων, εκτός από τον Δήμο Ηγουμενίτσας, διεκδικεί και ο Δήμος Ελευσίνας, ενώ ήδη έχουν αποδοθεί τέτοιες εκτάσεις στη δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας και στον Δήμο Πάτρας.
Πλην Χαϊδαρίου…
|
Όταν έχεις τέτοιο χαρτί στα χέρια σου, είναι δυνατόν να μην το χρησιμοποιείς; Κλικάρετε πάνω για να διαβάσετε τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας για τον Σκαραμαγκά το 2009. |
Στην ίδια ακριβώς κατάσταση με Δραπετσώνα, Πάτρα, Ελευσίνα, Ηγουμενίτσα, βρίσκεται και το Χαϊδάρι. Είναι παραθαλάσσιος δήμος, αλλά δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα, καθώς αυτή αποκόπηκε λόγω της παράδοσης της παραλίας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά εδώ και αρκετές δεκαετίες. Η κατάσταση επιδεινώθηκε διότι στο τέλος της δεκαετίας του 1990 μπαζώθηκε παράνομα μεγάλη έκταση και δημιουργήθηκε η τεράστια προβλήτα νο 4, δίπλα στο λιμανάκι.Γι’ αυτήν ακριβώς γίνεται συζήτηση εδώ και μερικά χρόνια, με περιεχόμενο την απόδοσή της στην πόλη μας. Ακόμη και ο νυν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε το 2009 ερώτηση στη Βουλή για το δίκαιο αυτό αίτημα, τασσόμενος αναφανδόν υπέρ!
Ωστόσο, τώρα που η παρούσα κυβέρνηση εκδηλώνει σαφή πολιτική βούληση να ικανοποιεί σχετικά αιτήματα τοπικών κοινωνιών, το θέμα στο Χαϊδάρι έχει παγώσει. Ούτε η δημοτική αρχή κινείται ούτε ο Χαϊδαριώτης αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, θυμάται όσα υποστήριζε πριν λίγα χρόνια σαν επικεφαλής δημοτικής κίνησης στην πόλη μας ούτε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με το θέμα ούτε η υπερκινητική δημοτική κίνηση Πολίτες σε Δράση (του ΣΥΡΙΖΑ) κινεί το αίτημα.
Η δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στον Σκαραμαγκά ήταν η χρυσή ευκαιρία για άμεση έναρξη διαδικασιών απόδοσης του χώρου στον Δήμο μας, μόλις ελευθερωθεί από τον σημερινό του ρόλο. Όμως και αυτή η περίπτωση χάνεται αναξιοποίητη.
Πολιτική ανεπάρκεια ή σκοπιμότητα; Πάντως το “Χαϊδάρι Σήμερα” έχει αναδείξει το ζήτημα αυτό πολλές φορές την προηγούμενη χρονιά, αλλά μια σοβαρή απάντηση – τοποθέτηση από δημοτικά και πολιτικά στελέχη δεν έχει πάρει. Και να φανταστεί κανείς ότι διοικούν Δήμο και Κυβέρνηση αριστερές παρατάξεις που μάς “φλομώνουν” στην αγωνιστικότητα και την διεκδικητικότητα. Φούμαρα…
Δείτε όμως και μια ακόμη ολόφρεσκη είδηση που δείχνει ότι το φούμαρο δεν είναι παντού πολιτική άποψη:
Ξεκίνησε η αξιοποίηση της περιοχής των Λιπασμάτων από τον Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας
(από τα naftikachronika.gr, 9 Ιανουαρίου 2017)
Λίγους μήνες μετά την παραχώρηση στο Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας μέρους από την έκταση της περιοχής των Λιπασμάτων, τα μηχανήματα έχουν ήδη ξεκινήσει τις εργασίες ανάπλασης της περιοχής από την πλευρά της Δραπετσώνας. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να παραδώσει το κομμάτι αυτό του χώρου, στους πολίτες, μέχρι το καλοκαίρι.
Μέχρι στιγμής έχουν αποσυρθεί από την περιοχή τόνοι από μπάζα και σκουπίδια, ενώ σύντομα ολοκληρώνονται και οι απαραίτητες χωματουργικές εργασίες. Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένονται οι εργασίες δεντροφύτευσης καθώς και η περαιτέρω διαμόρφωση του χώρου. Το νέο περιβάλλον θα περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων– ένα ανοιχτό θέατρο, αθλητικές υποδομές, παιδική χαρά και αναψυκτήριο. Όλες οι εγκαταστάσεις πρόκειται να είναι προκατασκευασμένες και μεταφερόμενες. Παράλληλα με τις εργασίες, εντός του Ιανουαρίου, ολοκληρώνεται και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το σύνολο της έκτασης των Λιπασμάτων, ο οποίος έχει προκηρυχθεί από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά.
Αναφερόμενος στις εργασίες που πραγματοποιούνται στο χώρο των Λιπασμάτων, ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, δήλωσε ότι «οι αγώνες των κατοίκων της περιοχής δικαιώνονται επιτέλους στη πράξη. Το καλοκαίρι η πόλη θα είναι στα Λιπάσματα. Τους επόμενους μήνες θα ζωντανέψουμε αυτό το κομμάτι του Δήμου μας, που διάφοροι το κρατούσαν μακριά από τους πολίτες και κάποιοι εξακολουθούν να το κρατάνε, γιατί δεν ξεχνάμε ότι τα Λιπάσματα δεν είναι τα 200 μόνο στρέμματα που ανήκουν επιτέλους στο Δήμο, αλλά το σύνολο των 640 στρεμμάτων».
Ταυτόχρονα, ο Χρ. Βρεττάκος υπογράμμισε πως «η υπόλοιπη περιοχή των Λιπασμάτων αφήνεται να ρημάζει από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες, ενώ ένα κομμάτι από αυτό που ανήκει στην OIL ONE χρησιμοποιείται σε βάρος της περιοχής, για τα απόβλητα των πλοίων».
Τέλος, ο δήμαρχος τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ζωή σε αυτό το κομμάτι της πόλης μας, γεγονός που είναι ξεκάθαρο σε όλους. Συνεχίζουμε ώστε τα Λιπάσματα να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι, ώστε να γίνουν πόλος πολιτισμού, χώρος αναψυχής και αθλητισμού, αλλά και μοχλός ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία».
Μενέλαος Χρόνης