ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Επιστολή της Δούρου προς τους δημάρχους για τη διαχείριση απορριμμάτων

Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, χαρακτηρίζει το ρόλο των δήμων κρίσιμο και κομβικό για την διαδικασία υλοποίησης του νέου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, σε επιστολή προς όλους τους δημάρχους από τους οποίους ζητά ενεργοποίηση και ανάληψη των ευθυνών που τους αναλογούν.

Η Δούρου στην επιστολή της, προς τους 66 δημάρχους της Περιφέρειας, υπογραμμίζει την σημασία της δραστηριοποίησης των δήμων, κυρίως στις λεγόμενες soft δράσεις (πρόληψη, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επανάχρηση).

Δράσεις, τις οποίες οφείλουν να αναπτύξουν στην βάση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ), που υπέβαλαν όλοι σχεδόν οι δήμοι (πλην Φυλής και Δάφνης) -κατά το στάδιο του σχεδιασμού- και τα οποία αποτελούν το βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ: Η Δυτική Αττική εξακολουθεί να είναι στο επίκεντρο της διαχείρισης των αποβλήτων

Επισημαίνει ότι η ανυπαρξία προτάσεων χρηματοδότησης σε «Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων» από όλους τους δήμους της Αττικής, «είναι ανεπίτρεπτη».

Σημειώνεται ότι από τους 64 δήμους που υπέβαλλαν ΤΣΔΑ, οι 29 εξ αυτών που καλούνται πλέον να διαχειριστούν το 52% των απορριμμάτων στην πρώτη φάση, της διαλογής στη πηγή, δεν έχουν υποβάλλει τις απαιτούμενες μελέτες για την χρηματοδότηση αυτών των δράσεων.
Η περιφερειάρχης χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτη αυτή την ολιγωρία, διότι όπως σημειώνει «λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στην υλοποίηση του νέου σχεδίου».
Και διευκρινίζει ότι «στην κατεύθυνση αυτή, με αίσθηση ευθύνης, η Περιφέρεια Αττικής είναι έτοιμη να σταθεί αρωγός στις προσπάθειές σας, προκειμένου να διασφαλισθεί τόσο η χρηματοδότηση (μέσω ευρωπαϊκών ή άλλων προγραμμάτων) συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για τις soft δράσεις που επείγουν για να αποτραπεί από την ταφή όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό απορριμμάτων, όσο και η θεσμική, τεχνική θωράκιση υλοποίηση των δράσεων του α΄ βαθμού, για να γίνουν μέρος της καθημερινότητας των δημοτών».
«Απαιτείται σοβαρότητα, συνεργασία και σχέδιο»
Η Δούρου τονίζει ότι «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πραγματικότητα με σοβαρότητα, συνεργασία και σχέδιο».
Διότι η επίτευξη των στόχων του ΠΕΣΔΑ προϋποθέτει την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων και δράσεων από το σύνολο των δήμων της Αττικής, έτσι ώστε να αξιολογηθεί κάθε πρόταση ξεχωριστά, αλλά και όλες μαζί.
Στόχος, σημειώνει είναι η εκπόνηση, με την συμβολή του ΕΔΣΝΑ, ενός ενιαίου, σαφούς, «οδικού χάρτη» υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ.
«Και τούτο μπορούμε να το πράξουμε μόνο με σχέδιο και κοινές δράσεις, προκειμένου να επιτύχουμε μείωση του κόστους και μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η φετινή χρονιά είναι κομβικής σημασίας για το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και το στοίχημα της υλοποίησης της νέας πολιτικής είναι συλλογικό».

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button