ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Απάντηση Ντηνιακού για τη Δημοτική Αστυνομία στο Χαϊδάρι

Η ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας εκλαμβάνεται από τους πολίτες του Χαϊδαρίου σαν ένα μέσο “τάξης” στην πόλη, απέναντι στις πάσης φύσεως αυθαιρεσίες και μικροπαρανομίες που δυσκολεύουν τη ζωή όλων.

Στο πρόσφατο άρθρο μας “Το Χαϊδάρι έμεινε χωρίς Δημοτική Αστυνομία” απευθύναμε στην προηγούμενη δημοτική αρχή το ερώτημα γιατί δεν υποβλήθηκε πέρυσι τέτοια εποχή αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών για να προσληφθούν δημοτικοί αστυνομικοί και από τον Δήμο Χαϊδαρίου.

Ειδικότερα, το ερώτημα τέθηκε ως εξής: Δεν έχει ακόμη διασαφηνιστεί από τα στελέχη της προηγούμενης δημοτικής αρχής τι ακριβώς έχει συμβεί. Τότε είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι η Δημοτική Αστυνομία ήταν πολιτική επιλογή της διοίκησης Ντηνιακού. Καλό είναι να διασαφηνιστεί αν ήταν πολιτική απόφαση η μη υποβολή αιτήματος ή αν συντρέχουν άλλοι διαδικαστικοί λόγοι.

Το θέμα της μη επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας συζητήθηκε στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο μετά από γραπτό αίτημα που έθεσε ο επικεφαλής των Πολιτών σε Δράση, Βασίλης Τσίτσος.

Σήμερα η παράταξη “Χαϊδάρι Ξανά” του Βαγγέλη Ντηνιακού έστειλε απάντηση στην εφημερίδα μας, στην οποία επισημαίνει ότι η Δημοτική Αστυνομία ήταν στις προγραμματικές δεσμεύσεις της διοίκησής του, αλλά δεν κατέστη δυνατή η υλοποίησή της με τον “νόμο Βορίδη” όχι γιατί υπήρξε ολιγωρία, αλλά διότι δεν πληρούνταν από τον Δήμο μας, όπως και από άλλους, οι προϋποθέσεις του νόμου.

Ολόκληρη η απάντηση:

Η Δημοτική Αστυνομία ήταν από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Χωρίς όμως νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης καμία επανασύσταση αυτής δεν μπορούσε να γίνει. Αφού το Δεκέμβριο του 2022 ψηφίστηκε τελικά το σχετικό νομοσχέδιο όπου αναφέρονταν και τα προαπαιτούμενα για τη σύσταση αυτής, προχωρήσαμε άμεσα στην εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, μεταξύ των οποίων και στην τροποποίηση του Οργανισμού του Δήμου, ώστε να προβλέπεται και το αντίστοιχο τμήμα.

Δεν υπήρξε κάποια ολιγωρία από την πλευρά του Δήμου, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο κύριος Σελέκος στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Όταν το Υπουργείο κάλεσε τους Δήμους να υποβάλουν αιτήματα προσλήψεων για την σχετική προκήρυξη, ο Δήμος Χαϊδαρίου- όπως και πολλοί άλλοι- π.χ Περιστερίου (που δεν έχει Δημοτική Αστυνομία)- δεν πληρούσαν ακόμα τις προϋποθέσεις του νέου νόμου. Πρόκειται κυρίως για Δήμους που δεν είχαν επανασυστήσει τη Δημοτική τους Αστυνομία το 2015, αν και τους είχε δοθεί η σχετική δυνατότητα.

“Κλειδί” ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου

Όπως φαίνεται λοιπόν από την παραπάνω απάντηση το πρόβλημα ήταν διαδικαστικό και “κλειδί” ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (οργανόγραμμα) του Δήμου, ο οποίος δεν προέβλεπε την υπηρεσία αυτή, μετά την κατάργησή της το 2013, αλλά και διότι δεν ανασυστήθηκε το 2015, όταν δόθηκε σχετική δυνατότητα στους Δήμους (τότε δέχτηκε να επιστρέψει μόνο ο ένας από τους 5 υπαλλήλους που είχαν απολυθεί). Δεν διαθέτει ούτε το Περιστέρι, όπως από λάθος αναφέραμε.

Ψάχνοντας στο αρχείο της εφημερίδας μας βρήκαμε ότι τον Οκτώβριο του 2020, σε άρθρο μας με τον τίτλο Δήμος Χαϊδαρίου: Από “μεγάλος ασθενής” μηχανή προόδου για την πόλη είχαμε προτείνει την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στην επικείμενη τροποποίηση του Οργανισμού του Δήμου.

Γράφαμε τότε:

Σε επίπεδο υπηρεσιών υποστήριξης μπορεί να παραμείνουν οι κλασικές διευθύνσεις όπως του Ανθρώπινου Δυναμικού. Αλλά πρέπει να επιδιωχθεί οπωσδήποτε η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, που θα ελέγχει κάθε είδους αυθαιρεσία. Για παράδειγμα, υπάρχει ένας αυστηρός Κανονισμός Καθαριότητας, αλλά κανένας για να επιβλέψει και να επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Το αποτέλεσμα είναι ορατό σε όλους…

Ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαϊδαρίου ψηφίστηκε το 2021, δηλαδή πριν τον νόμο 5003/2022 για τη Δημοτική Αστυνομία. Πιθανόν δεν μπορούσε να ενταχθεί το 2021 στον Οργανισμό η Δημοτική Αστυνομία -δεν γνωρίζουμε τη νομική διοικητική διάσταση του θέματος αυτού, ας μας διαφωτίσουν οι γνώστες.

Δεν υπήρχε ακόμη νομοθετική πρόβλεψη

Σε νεότερη επικοινωνία του με την εφημερίδα μας σχετικά με την τελευταία παρατήρησή μας, ο Β. Ντηνιακός αναφέρει:

Το είχαμε πει και τότε με αφορμή τον οργανισμό: Εφόσον δεν υπήρχε νομοθετική πρόβλεψη ακόμα, ήταν άνευ αντικειμένου να μπει δημοτική αστυνομία (και πώς θα μπει, βάσει ποιων διατάξεων κλπ). Άρα και να έμπαινε κάτι μπορεί να έλειπε και να χρειαζόταν αναδιατύπωση βάσει του νέου νόμου. Το χειρότερο όμως είναι ότι έπρεπε -για κάτι που δεν υπήρχε ακόμα- να δεσμευτεί πίστωση περίπου 200.000 ευρώ τον χρόνο. Τέλος αυτό που λέει ο Μ. Σελέκος δεν ισχύει. Ήταν 3 τα άτομα που ήταν να έρθουν το 2015 όχι 1 -σίγουρα υπάρχει στα πρακτικά. Και από την εμπειρία μου, όταν ανέλαβα είχα 3 περιπτώσεις δημοτικών αστυνομικών που ήθελαν να έρθουν Χαϊδάρι, αν υπήρχε η υπηρεσία. Κάνεις την αρχή για να μη χαθεί, προχωράς και βλέπεις.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button