ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Το Χαϊδάρι έμεινε χωρίς Δημοτική Αστυνομία

Η ανακοίνωση της προκήρυξης πρόσληψης δημοτικών αστυνομικών από το ΑΣΕΠ ήταν μια ψυχρολουσία για την πόλη μας, διότι ο Δήμος Χαϊδαρίου δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα των Δήμων που θα προσλάβουν προσωπικό.

Κατά τον εν λόγω διαγωνισμό θα στελεχωθούν οι υπηρεσίες 110 δήμων, ενώ πολλοί άλλοι ήδη διαθέτουν την υπηρεσία αυτή. Το Χαϊδάρι έχασε την Δημοτική Αστυνομία του 2013, με την πανελλήνια κατάργησή της ως μνημονιακό μέτρο για την μείωση του προσωπικού του Δημοσίου. Όταν το 2015 επιτράπηκε η επανασύστασή της με την επαναπρόσληψη του προσωπικού που είχε απολυθεί, μόνο ένα από τα πέντε άτομα που την στελέχωναν επανήλθε και αυτό πήρε μετάταξη για τη Σαλαμίνα. Έτσι ενώ διαθέτουν δημοτική αστυνομία γειτονικοί Δήμοι, όπως το Περιστέρι και το Αιγάλεω, στην πόλη μας δεν υφίσταται. Με την παρούσα προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού χάθηκε μία ακόμη ευκαιρία.

Πριν τρεις μέρες στο άρθρο μας ΑΣΕΠ: Βγήκε η προκήρυξη για 1213 μόνιμες θέσεις στη δημοτική αστυνομία σημειώσαμε: Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το Χαϊδάρι δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα του ΦΕΚ για δημιουργούμενες θέσεις Δημοτικής Αστυνομίας. Οι θέσεις που αναφέρονται στο παρόν άρθρο προέκυψαν μετά από αντίστοιχα αιτήματα των δήμων που κλήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών να υποβάλλουν μετά την ψήφιση του νόμου 5003/22 για την αναμόρφωση της δημοτικής αστυνομίας. Έκανε τότε αίτηση ο Δήμος Χαϊδαρίου για πρόσληψη δημοτικών αστυνομικών; Και αν όχι για ποιο λόγο;

Δεν έχει ακόμη διασαφηνιστεί από τα στελέχη της προηγούμενης δημοτικής αρχής τι ακριβώς έχει συμβεί. Τότε είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι η Δημοτική Αστυνομία ήταν πολιτική επιλογή της διοίκησης Ντηνιακού. Καλό είναι να διασαφηνιστεί αν ήταν πολιτική απόφαση η μη υποβολή αιτήματος ή αν συντρέχουν άλλοι διαδικαστικοί λόγοι.

Από τη μεριά του ο Μιχάλης Σελέκος δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι θεωρεί απαραίτητη τη Δημοτική Αστυνομία στην πόλη, μάλιστα εκτιμά ως αναγκαία τη στελέχωσή της με μίνιμουμ 10 άτομα, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στο ρόλο της. Ο νυν δήμαρχος δήλωσε ότι θα κατατεθεί αίτημα στην επόμενη προκήρυξη.

Αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας

Η Δημοτική Αστυνομία είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των δημόσιων χώρων της πόλης, την εξασφάλιση της λειτουργικότητας της, καθώς και για την γενική ασφάλεια των πολιτών. Οι αρμοδιότητες της, σύμφωνα με το νόμο 5003/2022, είναι πάρα πολλές.

Ενδεικτικά ελέγχει:

Την τήρηση των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που αφορούν στην κίνηση, στη στάση και στάθμευση, καθώς και στην ελεγχόμενη στάθμευση οχημάτων.

Την τήρηση των διατάξεων περί επιγραφών και διαφημίσεων, σύμφωνα με το άρθρο.

Την τήρηση των κανόνων περί απαγόρευσης εκπομπών, ρύπων, θορύβων κ.λπ.

Την τήρηση των κανόνων κυκλοφορίας πεζών και την τήρηση της συμπεριφοράς των οδηγών προς τους πεζούς.

Την ηχορύπανση, την κοινή ησυχία και τη λειτουργία μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε δώματα ή υπαίθριους χώρους κτιρίων.

Την τήρηση των υποχρεώσεων για εργασίες και εναπόθεση υλικών στις οδούς, καθώς και στην απαγόρευση κατάληψης τμήματος οδού και πεζόδρομου.

Την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στα ζώα συντροφιάς (ν. 4830/2021, Α΄ 169).

Την τήρηση των διατάξεων που αφορούν την υπαίθρια διαφήμιση, το υπαίθριο εμπόριο και στις λαϊκές αγορές.

Την ύπαρξη οικοδομικών αδειών και λαμβάνει κάθε πρόσφορο μέτρο για την ασφάλεια από τις επικίνδυνες οικοδομές

Την τήρηση των νόμων περί προϊόντων καπνού και αλκοολούχων ποτών,

Το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και λοιπών εμπορικών καταστημάτων και

Τη λειτουργία εποχικών υπαίθριων αγορών και λοιπών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Προστατεύει τη δημοτική περιουσία από πράξεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας,

Εκτελεί τις διοικητικές κυρώσεις σε καταστήματα ή επιχειρήσεις αρμοδιότητας του οικείου δήμου.

Συμμετέχει στην εφαρμογή σχεδίων για την πολιτική προστασία, υποστηρίζοντας το έργο του οικείου Δήμου σε μέτρα και δράσεις πολιτικής προστασίας.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button