Ανακύκλωση ή “ειδικό τέλος ταφής”; – Προειδοποιήσεις – φωτιά από την Κομισιόν
Τρεις προειδοποιήσεις – φωτιά από την Κομισιόν
Ειδικό τέλος ταφής
Οι αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ήχησαν σαν καμπανάκι προς τους δημάρχους.
Αναφέρθηκε σε τρία έγγραφα της Ε.Ε.:
α) προειδοποιητική επιστολή για παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με αφορμή στοιχεία του Οκτωβρίου του 2014 για ανεπεξέργαστη υγειονομική ταφή απορριμμάτων (προσοχή: όχι για ανεξέλεγκτες χωματερές, για τις οποίες η χώρα έχει πληρώσει αδρά πρόστιμα),
β) έγκαιρη προειδοποίηση για εφαρμογή του τέλους ταφής και του κανόνα «πληρώνω όσο πετάω» ήδη από το 2018,
γ) προειδοποίηση για απώλεια πόρων ΕΣΠΑ που θα χρηματοδοτούσαν δράσεις ανακύκλωσης των ελληνικών ΟΤΑ. Σε όλες τις χρηματοδοτήσεις της επόμενης προγραμματικής περιόδου, θα μπαίνουν ως προαίρεση η διαλογή στην πηγή, η χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων, η χωριστή διαλογή οργανικών, σε ποσοστό ανά ΟΤΑ και θα παρακολουθείται υποχρεωτικά η απόδοση κάθε ΟΤΑ στην ανακύκλωση.
Ταφή και Πράσινα Σημεία
Αν και για το πρώτο έγγραφο ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε χθες στα ευρωπαϊκά όργανα αποτρέποντας τυχόν παραπομπή, για τις δύο υπόλοιπες προειδοποιήσεις τόνισε σε αυστηρό ύφος ότι «δεν έχω πρόθεση να συμβάλω με κανέναν τρόπο στην επιβολή νέων προστίμων στη χώρα».
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε, σήμερα στην Ελλάδα η ταφή απορριμμάτων ξεπερνά το 80%. Αντιθέτως, ο νέος στόχος που έχει θέσει η Ε.Ε. «ρίχνει» την ταφή στο 10% και ανεβάζει την επαναχρησιμοποίηση στο 65%. Χαρακτηριστικός είναι ο νέος στόχος για ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών στο 95% έως το 2025.
Προκειμένου να προχωρήσουν τα Πράσινα Σημεία (όπου οι πολίτες μπορούν να αφήνουν ανακυκλώσιμα και ογκώδη απορρίμματα), με τροπολογία του υπουργείου (θα κατατεθεί πιθανότατα και σήμερα) θα «ελαφρύνουν» οι όροι χωροθέτησής τους: θα μπορούν να χωροθετούνται και εκτός σχεδίου πόλης και σε έκταση μικρότερη των 1.000 τ.μ.
Οσον αφορά τον καφέ κάδο (οργανικά απορρίμματα) και το σκέλος της κομποστοποίησης, ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε ξεχωριστό χρηματοδοτικό εργαλείο για την προμήθειά τους από τους δήμους, μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, κατά την αρχική προκήρυξη του μέτρου χρηματοδότησης Πράσινων Σημείων και κομποστοποίησης, μόλις τέσσερις δήμοι της Αττικής ανταποκρίθηκαν υποβάλλοντας αιτήσεις (Αιγάλεω, Γλυφάδας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Ν. Σμύρνης).
Απασχολημένοι με τις εκλογές…
Υπήρξε πάντως αυτοκριτική από πλευράς δημάρχων. «Ντροπή μας όπως έχουμε χειριστεί το θέμα της ανακύκλωσης μέχρι τώρα. Οφείλουμε να τρέξουμε», σημείωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ (και πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής) Γ. Ιωακειμίδης, συμφωνώντας με την άποψη του αναπληρωτή υπουργού ότι από δω και στο εξής πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση σε επίπεδο δημάρχων και όχι μόνο κατώτερων στελεχών των δήμων.
Το ερώτημα όμως είναι τι μπορεί να «τρέξει» μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς το ενδιαφέρον των πολιτικών ηγεσιών των δήμων θα είναι στραμμένο στον προεκλογικό τους αγώνα.
Οπως και να ’χει, από πλευράς Υπουργείου είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πρόθεση να χαθεί χρόνος. Τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η κοινή υπουργική απόφαση για την τιμολογιακή πολιτική της διαχείρισης απορριμμάτων, με κίνητρα για ανακύκλωση και αντικίνητρα για την ταφή, αν και εξετάζεται η μετάθεση της επιβολής περιβαλλοντικής εισφοράς κατά ένα εξάμηνο, δηλαδή αντί για 1η Ιουλίου να εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2020.