ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΗΜΟΤΙΚΑ

372 υπογραφές για νέο Πολιτιστικό Κέντρο στο Χαϊδάρι

Ο κ. Άγγελος Μαρκάκης, κάτοικος  της οδού Νικομηδείας, με τη βοήθεια του
ηθοποιού Λεωνίδα Χρυσομάλη, μάζεψαν υπογραφές από Χαϊδαριώτες, για την ανέγερση νέου Πολιτιστικού Κέντρου στο χώρο του Παλαιού Δημαρχείου, στην οδό Νικομηδείας, τις οποίες κατέθεσαν στην δημοτική αρχή.


Το υπάρχον κτήριο του παλιού Δημαρχείου, στο οποίο στεγάζεται με κατάληψη
η οργάνωση κοινωνικής αλληλεγγύης “Ιστός”. 

Πρόκειται για ένα παλιό σχέδιο για τα πολιτιστικά της πόλης, που όμως βρίσκεται σε κατάσταση ακινησίας, όπως αναφέρει ο Α Μαρκάκης, ο οποίος ξεκίνησε την προσπάθειά του μετά την δημοσίευση σχετικών άρθρων στην εφημερίδα μας. Θεωρεί “μίζερη” λύση την επισκευή ενός κτηρίου που ούτε αισθητική άποψη έχει ούτε πολιτιστικό κέντρο μπορεί να είναι.

Ο Λ. Χρυσομάλης τονίζει ότι το Χαϊδάρι είναι η μόνη πόλη της περιοχής που δεν έχει ούτε μία πολιτιστική υποδομή χτισμένη εξαρχής γι’ αυτό το σκοπό, ώστε να υποστηρίζει με επάρκεια την καλλιτεχνική διδασκαλία, αλλά και την άρτια τεχνικά παρουσίαση εκδηλώσεων.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Κύριε Δήμαρχε, έχουμε πληροφορηθεί ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου, σύμφωνα με το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016, προτίθεται να επισκευάσει το υπάρχον κτίριο του Παλιού Δημαρχείου, αντί να κατασκευάσει στη θέση του παλιού κτιρίου το νέο Π.Κ., όπως έχει σχεδιαστεί εδώ και χρόνια.
Θεωρούμε την απόφασή σας αυτή λανθασμένη, τη στιγμή που το υπάρχον κτίριο του Παλιού Δημαρχείου είναι πολύ μικρό και δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για δράσεις Πολιτισμού και για στέγαση Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου μας.
Πιστεύουμε ότι πρέπει άμεσα να φέρετε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμbούλιο, με πρόταση να κατασκευαστεί το νέο Π.Κ. στο οποίο να συστεγαστούν όλοι οι σύλλογοι του Δήμου που δεν έχουν στέγη και μαζί ο σύλλογος ΙΣΤΟΣ, που σήμερα χρησιμοποιεί το κτήριο.
Θέλουμε ένα Π.Κ. με σύγχρονες προδιαγραφές, όμορφο, λειτουργικό και επαρκές, ικανό να ενοποιήσει και να πολλαπλασιάσει τη δυναμική των πολιτιστικών φορέων του Δήμου και της πόλης.
(Το κείμενο υπέγραψαν 372 Χαϊδαριώτες.)
Πιο κάτω παραθέτουμε άρθρο του Α. Μαρκάκη και δήλωση
του Λ. Χρυσομάλη.

Για το Πολιτιστικό Κέντρο στη γειτονιά μαςΟνομάζομαι Άγγελος Μαρκάκης, είμαι φοιτητής και μένω δίπλα στο Παλιό Δημαρχείο, στην οδό Νικομήδειας. Εδώ και αρκετό καιρό με απασχολεί η ακινησία σχετικά με το ζήτημα του Πολιτιστικού Κέντρου που επρόκειτο να δημιουργηθεί στη γειτονιά μας. Γι’ αυτό διάβασα με ενδαφέρον το άρθρο σας σχετικά με αυτό, στην ηλεκτρονική σας σελίδα. Με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρακολούθησα την ολοκληρωμένη πρόταση γύρω από τα πολιτιστικά πράγματα της πόλης του κ. Σούκη, προέδρου των Ηπειρωτών, με άξονα το Κέντρο αυτό, όπως και του κ. Τσιώρα, του Συλλόγου Θεσσαλών.

Μετά αυτά, με μερικούς φίλους πήραμε μια πρωτοβουλία να στείλουμε ανοικτή επιστολή προς τον δήμαρχο, με την οποία ζητάμε να γίνει το νέο Π.Κ. Ζητήσαμε από γνωστούς και φίλους να συνυπογράψουν την επιστολή αυτή και πραγματικά εκπλαγήκαμε με την καθολική σύμφωνη γνώμη για να γίνει αυτός ο νέος χώρος πολιτισμού. Αρκεί να σας αναφέρω ότι μέσα σε λίγες ώρες μαζεύτηκαν εκατοντάδες υπογραφές και μόνο 1 άτομο εξέφρασε αντίθετη άποψη.

Μου προξενεί πολύ μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ο δήμαρχος πρότεινε να προχωρήσει η επισκευή του παλιού κτιρίου, δηλαδή μια “μίζερη” λύση με μεγάλο κόστος. Το θεωρώ ίσως το πιο άσχημο δημόσιο κτήριο στην πόλη και υποβαθμίζει τη γειτονιά μας. Πέραν αυτού το κτήριο του Παλιού Δημαρχείου δεν είναι χώρος κατάλληλος για πολιτιστικό κέντρο.

Αναφέρθηκαν παλιότερα κάποιοι σε “τσιμεντοποίηση”, αλλά ζούμε στην πιο πράσινη περιοχή της πόλης. Δίπλα μας είναι η μεγάλη πλατεία της Παναγίτσας, η πλατεία της οδού Περραιβού και βέβαια το μεγάλος άλσος του Διομήδειου.

Η οργάνωση “ΙΣΤΟΣ, που σήμερα χρησιμοποιεί το κτίριο μέσω κατάληψης, θα πρέπει να δεχτεί να συστεγαστεί και αυτός στο νέο Π.Κ. Διαπιστώνω ότι ο ΙΣΤΟΣ έχει αξιόλογες πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις, όμως πρέπει όλοι να εξυπηρετούνται και όχι μεμονωμένα ένας σύλλογος. Θεωρώ ότι ο Πολιτισμός δεν έχει ταμπέλες και θα πρέπει σε όλους να δίνονται οι ίδιες δυνατότητες.


Άγγελος Μαρκάκης


Ούτε ένα αληθινό κέντρο πολιτισμού!


Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Λεωνίδας Χρυσομάλης, που έχει εργαστεί για χρόνια στον χώρο του πολιτισμού στην πόλη μας, δήλωσε στην εφημερίδα μας πως όταν διαπίστωσε ότι κάποιοι μαζεύουν υπογραφές για την ανέγερση Π.Κ. δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχος, διότι το Χαϊδάρι είναι ίσως ο μοναδικός Δήμος της ευρύτερης περιοχής που δεν έχει ούτε ένα πολιτιστικό εργαστήρι χτισμένο εξαρχής γι’ αυτό το σκοπό και με τις κατάλληλες προδιαγραφές.

Μάς λέει: “Η πρώην ΝΕΛΕ προοριζόταν για κέντρο διά βίου μάθησης, στο Δάσος λειτουργούμε σε ένα πρώην φροντιστήριο, το Παλατάκι είναι ανεπανάληπτο, αλλά δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να λειτουργεί εντατικά. Τι μένει; Τίποτε! Πώς γίνονται τα μαθήματα; Κουτσά στραβά! Δεν έχουμε καμία αίθουσα με σωστή ακουστική, ικανή να φιλοξενήσει χωρίς παρατράγουδα μια καλλιτεχνική – θεατρική παράσταση. Μεγάλη ένδεια σε κατάλληλους χώρους και μεγάλα έξοδα για νοίκια σε ακατάλληλους! Γιατί να μην χτιστεί το Π.Κ.;”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

 

Ο Δήμος ζήτησε το “Παλαιό Δημαρχείο” από την ΕΤΑΔ. Σκέψεις για την αξιοποίησή του και τον πολιτισμό στο Χαϊδάρι

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button