ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Ο Δήμος ζήτησε το “Παλαιό Δημαρχείο” από την ΕΤΑΔ. Σκέψεις για την αξιοποίησή του και τον πολιτισμό στο Χαϊδάρι

Επιτέλους ο Δήμος Χαϊδαρίου προχώρησε στην υποβολή αιτήματος προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την παραχώρηση του Παλαιού Δημαρχείου, όπως αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο. Είχε προηγηθεί μια πολύμηνη απραξία σε αυτόν τομέα, η οποία αίρεται με την εξέλιξη αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, το Δ.Σ. της ΕΤΑΔ θα εξετάσει στο αμέσως επόμενο διάστημα το αίτημα και θα αποφασίσει οριστικά -όλοι θέλουν να πιστεύουν θετικά.

Το κτήριο, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κουμουνδούρου και Νικομηδείας, στον Προφήτη Ηλία. Το ακίνητο παραχωρήθηκε το 1965 από το Υπουργείο Οικονομικών στον Δήμο Χαϊδαρίου και έγινε το πρώτο Δημαρχείο της πόλης. Σύμφωνα με το τότε παραχωρητήριο, καθορίστηκε ως τίμημα το ποσό των 100.000 δρχ., το οποίο συμφωνήθηκε να εξοφληθεί σε 10 εξαμηνιαίες δόσεις προς το Υπουργείο Οικονομικών. Όμως αυτές δεν εξοφλήθηκαν (βεβαιωμένη με έγγραφα είναι η καταβολή μόνο μιας δόσης). Έτσι το Δημόσιο πήρε πίσω το κτήριο. Ωστόσο, σύμφωνα με το εισηγητικό του Δημοτικού Συμβουλίου, με βεβαιότητα μπορεί να ειπωθεί ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου το έχει στη νομή και στην κατοχή του επί 51 έτη, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις του για τη διατήρηση και την ύπαρξη του κτιρίου. Με βάση αυτό το σκεπτικό η δημοτική αρχή αποφάσισε να υποβάλει το αίτημα προς την ΕΤΑΔ, για την παραχώρηση του ακινήτου στο Δήμο μας.

Στο σκεπτικό του Δημοτικού Συμβουλίου (17 Φεβρουαρίου) αναφέρεται σαν σκοπός της παραχώρησης αυτής η αξιοποίηση του ακινήτου με την ανακατασκευή του υπάρχοντος κτιρίου με προϋπολογισμό 350.000 €. Ωστόσο, αξίζει να ξοδευτούν τόσα χρήματα για ένα κτήριο 200 περίπου τετραγωνικών, που δεν μπορεί να καλύψει ανάγκες του Δήμου, όπως η λειτουργία πολιτιστικών τμημάτων και η στέγαση συλλόγων; Η Στέγη Πολιτισμού στην οδό Κολοκοτρώνη, που πιστεύαμε ότι μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες, αποδείχτηκε ανεπαρκής. Πιο κάτω ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών, Δημήτρης Σούκης διατυπώνει μια πιο σφαιρική πρόταση για τα πολιτιστικά του Δήμου μας, με άξονα τις δυνατότητες που δίνει η ανέγερση νέου Πολιτιστικού Κέντρου στον χώρο αυτό.


Ας “το δούμε” πάλι

Πριν από μερικές μέρες, η εφημερίδα μας διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να εξεταστεί και πάλι η ανέγερση στον χώρο του Παλαιού Δημαρχείου το νέο Πολιτιστικού Κέντρου, όπως είχε σχεδιαστεί το 2012 και πιο πριν (Ένδεια έργων, άπνοια αποφάσεων), στο πλαίσιο της ολοκληρωτικής απουσίας οποιουδήποτε αναπτυξιακού έργου στην πόλη μας, επί χρόνια. Γράψαμε χαρακτηριστικά: “Για την μελαγχολική ένδεια έργων και σημαντικών παρεμβάσεων στον Δήμο μας, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει σε άλλες γειτονικές μας πόλεις ακόμη και στις μέρες της κρίσης, έχουμε γράψει αρκετές φορές. Με ανάλογη απογοήτευση έχουν σχολιάσει επανειλημμένα τα δημοσιεύματα αυτά οι συμπολίτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης… Αν κάτι μπορεί να πάρει σάρκα και οστά σε ορατό χρόνο είναι έργα “ώριμα”, για τα οποία δηλαδή υπάρχουν έτοιμες μελέτες ή -ορισμένα- ήδη έχουν ενταχθεί σε προγράμματα αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το (πολύ) μεγάλο έργο των κόμβων Σκαραμαγκά. Υπάρχει και το έργο κατασκευής του νέου Πολιτιστικού Κέντρου στην θέση του Παλιού Δημαρχείου, πάνω από την Παναγίτσα. Η μελέτη του είναι διαθέσιμη, υπάρχει χρηματοδότηση, συζητιέται από εποχής Κ. Ντηνιακού”.

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δεκέμβρη του 2014, όταν συζητήθηκε για πολλοστή το θέμα, ο Μ. Σελέκος εμφανίστηκε υπέρμαχος της ανέγερσης του νέου Πολιτιστικού Κέντρου. Υπό την σημερινή κατάσταση πλήρους “άπνοιας” έργων, αξίζει να επανεξετάσουμε την περίπτωση αυτού του κτηρίου. Η τωρινή λειτουργία του σαν χώρος φιλοξενίας ποικίλων δραστηριοτήτων της δραστήριας Κοινωνικής Οργάνωσης “Ιστός”, θα μπορούσε να είναι το πρότυπο και για την μελλοντική του λειτουργία. Δηλαδή να είναι χώρος δραστηριοποίησης -πέρα από καλλιτεχνικά τμήματα του Δήμου- και αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων, όπως ο “Ιστός” με ποικίλη δράση, καλλιτεχνική, κοινωνική κτλ. όπως και των εθνικοτοπικών συλλόγων της πόλης, που παρουσιάζουν σπουδαίο έργο και ζητούν βοήθεια, κυρίως στέγη και χώρο ανάπτυξης των τμημάτων τους, από τον Δήμο.

Δ. Σούκης: Ενοποίηση πολιτιστικής ζωής

Πριν λίγες μέρες, ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, κατά τη διάρκεια του χορού των Ηπειρωτών, υποσχέθηκε ότι θα εξασφαλίσει χώρο στέγασης σε συλλόγους που δεν έχουν έδρα ή επιδότηση ενοικίου από τον Δήμο. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη τι εννοούσε, γι’ αυτό “Χαϊδάρι Σήμερα” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ηπειρωτών Χαϊδαρίου, κ. Δημήτρη Σούκη, για να ζητήσει τη γνώμη του σχετικά με το ζήτημα αυτό. Σημειωτέον ότι ο Δ. Σούκης έχει υπάρξει πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χαϊδαρίου, επί δημαρχίας Ντηνιακού. Αφού μάς είπε ότι αρκετοί σύλλογοι “έχουν πρεσάρει” επανειλημμένα τον δήμαρχο για την εξασφάλιση στέγης (σε μερικούς άλλους πληρώνει το ενοίκιο), ανέπτυξε την άποψη πως η δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου στο Παλαιό Δημαρχείο μπορεί να είναι συνολική λύση και βήμα προς τα εμπρός.

Μάς ανέπτυξε το σχέδιο του Κυριάκου Ντηνιακού  για τη δημιουργία τεσσάρων σταθερών – ιδιόκτητων χώρων πολιτισμού, που να καλύπτουν όλο το Χαϊδάρι. Οι δύο υπήρχαν (Παλατάκι, Στέγη Πολιτισμού) και οι δύο έπρεπε να ανεγερθούν (Παλαιό Δημαρχείο και ένας στο Δάσος). Πέρα από αυτό, ο Δ. Σούκης πιστεύει ότι η μεταφορά του γραφείου του Πνευματικού Κέντρου από το παλατάκι στο υπόγειο του Δημαρχείου είναι λάθος. “Η λειτουργία του “αρχηγείου” του Πολιτισμού στο Παλατάκι δίνει κύρος στον θεσμό, αλλά και δεν αφήνει στην αχρηστία το πολύτιμο κτήριο”, λέει ο κ. Σούκης.

Ως προς την στέγαση των συλλόγων, υποστηρίζει ότι όχι μόνο δεν χωράνε οι “άστεγοι” στην Στέγη Πολιτισμού, αλλά βάζει και μια επιπλέον ενδιαφέρουσα διάσταση: “Η λειτουργία από κοινού όλων των συλλόγων, στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο του Παλαιού Δημαρχείου και η συνύπαρξή τους θα φέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα ενοποίηση της πολιτιστικής ζωής της πόλης. Θα υπάρξει μια άμιλλα δημιουργίας, όπως και κοινές δράσεις. Όχι μόνο θα έχει ο καθένας σύλλογος το γραφείο του, αλλά σκεφτείτε τη δυνατότητα λειτουργίας ενός Πολιτιστικού Καφενείου Συλλόγων, κοινής αίθουσας συσκέψεων, καθώς και κατάλληλης αίθουσας εκδηλώσεων επί τόπου!”, μάς λέει.

Ο Δ. Σούκης βάζει και την οικονομική διάσταση: “Τώρα ο Δήμος επιβαρύνεται με νοίκια που πληρώνει για κάποιους συλλόγους, ενώ άλλοι αδικούνται και δεν έχουν ανάλογη βοήθεια. Αυτά μπορούν να διορθωθούν με το νέο Πολιτιστικό Κέντρο. Θα υπάρχει ακόμη η δυνατότητα κοινής εξυπηρέτησης με τηλέφωνο, φαξ κτλ.
Συμπερασματικά, θα κερδίσει πολλά ο πολιτισμός και οι φορείς του.”


Κατάθεση απόψεων

Σχετικά με τον ιστορικό χαρακτήρα του κτηρίου (πρώτο Δημαρχείο της πόλης και έδρα γερμανικής διοίκησης επί Κατοχής) η λειτουργία του χώρου σαν δημοτικό πολιτιστικό κέντρο τιμά αυτή την ιστορία. Θα μπορούσε να αποκτήσει το κατάλληλο όνομα και να στεγάσει μια έκθεση από το παρελθόν της πόλης. Πχ. η θαυμάσια Συλλογή Ιγγλέση, θα έχει εδώ μια εξαιρετική θέση, αν και όποτε την παραχωρήσει ο Γιάννης.

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” είναι ανοιχτό στη δημοσίευση σκέψεων και προβληματισμού σχετικά με το θέμα που βάζει. Επίσης, πιστεύει ότι αξίζει να συζητηθεί και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι είναι ακόμη διαθέσιμη η χρηματοδότηση του νέου Πολιτιστικού Κέντρου από την Περιφέρεια Αττικής ή και να ζητηθεί πάλι.


Μ.Χ.
  

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button