ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

35χρονος από το Χαϊδάρι φέρεται με κεντρικό ρόλο στην COMBAT 18

 

35χρονος Χαϊδαριώτης φέρεται να έχει κεντρικό ρόλο στην ναζιστική οργάνωση COMBAT 18, που εξάρθρωσε η Αντιτρομοκρατική το προηγούμενο διήμερο. Μάλιστα έγινε αστυνομική επιχείρηση στην πόλη μας, στο σπίτι του 35χρονου, που αναφέρεται στοn Τύπο σαν “γιος γνωστού επιχειρηματία από το Χαϊδάρι”.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, οι συλληφθέντες αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη της οργάνωσης COMBACT 18 HELLAS ή ως «Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές» και ανήκουν στον ακροδεξιό-νεοναζιστικό χώρο, ενώ εξετάζονται για περίπου 30 επιθέσεις σε στέκια αντιεξουσιαστών και μεταναστών και σε άλλους χώρους.

Ο 35χρονος «εκτελεστικός πυρήνας» από το Χαϊδάρι φέρεται να αποδέχθηκε την συμμετοχή του σε δύο ενέργειες, λέγοντας πως συνεργός του είναι ένας 20χρονος που κρατούσε τσίλιες και τραβούσε βίντεο. Δήλωσε ότι ο «Τσαμπανίκας» (σσ ο αρχηγός από τα Γιάννενα) απαίτησε την επίθεση στις καταλήψεις “Σινιάλο” και “Άνω-Κάτω Πατησίων”, και ότι επιθυμούσε να απεμπλακεί, αλλά το «Τσαμπανίκας» τον απειλούσε.

Από τους μικρούς διαλόγους που εμπεριέχονται στην δικογραφία, μέρος της οποίας δημοσιοποιεί ο «Ελεύθερος Τύπος», εμφανίζεται η… τάση των δραστών να «κάψουν μετανάστες», κάτι που σύμφωνα με τους αστυνομικούς φέρεται να επιχείρησαν στις 20 Μαΐου 2016 όταν προέβησαν σε εμπρηστική επίθεση στην Στέγη Προσφύγων στην οδό Κάνιγγος 22, όπου κινδύνευσαν μικρά παιδιά. Κάτι αντίστοιχο έγινε στην κατάληψη Στέγης Προσφύγων Νοταρά 26, στις 24 Αυγούστου 2016 και στη βιβλιοθήκη και κοινωνικό παντοπωλείο των κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού στις 17 Απριλίου 2016.

Βαριές κατηγορίες

Σε βάρος των 11 συλληφθέντων ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος. Ειδικότερα απαγγέλθηκαν, κατά περίπτωση, οι εξής κατηγορίες:

  • Διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων (αφορά τους επτά από τους 11 συλληφθέντες)
  • Εμπρησμό
  • Έκρηξη
  • Διακεκριμένη κατοχή εκρηκτικών
  • Οπλοκατοχή σε βαθμό πλημμελήματος.

Ο αρχηγός από τα Γιάννενα

Ο αρχηγός «Αλέξανδρος Τσαμπανίκας», όπως ήταν το ψευδώνυμο του 35χρονου από τα Ιωάννινα, ήθελε να έχει τον πρώτο λόγο στις δράσεις των Ανένταχτων Μαίανδρων Εθνικιστών και των COMBAT 18, αλλά και στις αναρτήσεις βίντεο και κειμένων για τις εμπρηστικές επιθέσεις τους, όπως καταγράφεται στην δικογραφία που σχημάτισαν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ένα «ανώνυμο» τηλεφώνημα στις 8 Φεβρουαρίου 2018 προκάλεσε την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των υπόπτων, που είχαν όπλα και εκρηκτικά, με τους αστυνομικούς να «ακούν» την προετοιμασία του τελευταίου χτυπήματος στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Άνω-Κάτω Πατησίων» στην οδό Νάξου, στις 22 Φεβρουαρίου 2018.  Μάλιστα στην συγκεκριμένη επίθεση γίνεται μνεία στη δικογραφία πως δεν… πήγαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής προκειμένου να σχηματίσουν δικογραφία με αποτέλεσμα να μην βρεθούν πειστήρια…

Στις συνομιλίες εμφανίζεται ο αρχηγικός ρόλος του «Τσαμπ» από τα Ιωάννινα, του 35χρονου «εκτελεστή» από το Χαϊδάρι, του 32χρονου δικηγόρου, ο οποίος είχε τον ρόλο της προώθησης των συμφερόντων της οργάνωσης μέσω της δραστηριοποίησής του σε πολιτικούς φορείς και νομικής βοήθειας και του 22χρονου «αποθηκάριου» της γιάφκας στο Μενίδι. Σε αυτές τις επικοινωνίες γίνονται αναφορές «συνεργασίας» της ομάδας με τα «τρία γράμματα» (ΑΜΕ Ανέντακτοι Μαίανδροι Εθνικιστές), με… τον «Λύκο» της Χρυσής Αυγής.

από το facebook του 35χρονου αρχηγού

Διάλογοι ναζιστών

Τα «ακούσματα» των συνομιλιών των εμπλεκομένων φαίνεται να ξεκινούν στις 31 Οκτωβρίου 2017, με κάποιες από αυτές να προκαλούν εντύπωση.

Χαρακτηριστικές είναι οι παρακάτω:

12 Νοεμβρίου 2017 στις 18:07, ο 35χρονος Χαϊδάρι μιλά με έναν 20χρονο και κανονίζουν δράσεις με τους ΑΜΕ, ενώ λέει πως μιλά με Αλέξανδρο και με τον Λύκο από την Χρυσή Αυγή.

12 Νοεμβρίου 2017, στις 18:27,  ο 35χρονος μιλά με τον 32χρονο δικηγόρο και του λέει ότι η ΑΜΕ έχουν στραβώσει με το σκηνικό και ο δικηγόρος τον ρωτάει σε τι φταίνε αυτοί, με τον 35χρονο να απαντά πως δεν έχουν στραβώσει με αυτούς και ίσα-ίσα τον στηρίζουν.

14 Νοεμβρίου 2017, στις 18:15, ο 35χρονος κάνει αναφορές για κοινές δράσεις του με ΑΜΕ και Χρυσή Αυγή.

5 Δεκεμβρίου 2017, στις 23:42, ο 35χρονος πήγε σε δράση στην Τουρκική Πρεσβεία και προσήχθη στη ΓΑΔΑ, με τον φερόμενο «αρχηγό» να του λέει πως δεν έπρεπε να πάει γιατί σταμπάρεται άδικα. Ο «Αλέξανδρος Τσαμπανίκας» ανησύχησε, γιατί φοβήθηκε μήπως είχαν δει τον 35χρονος από κάποια κάμερα στο Χαϊδάρι, ενώ ο 35χρονος είχε άγχος μην του ανοίξουν το κινητό και δουν όλα αυτά που του είχε στείλει «αρχηγός».

28 Δεκεμβρίου 2017, στις 02:39, ο 35χρονος συνομιλεί με τον «αρχηγό» στα Ιωάννινα, ο οποίος του λέει πως όταν το… κάνει και απομακρύνεται δύο τετράγωνα να του λέει πως είναι εντάξει. Προκύπτει ότι η μεταξύ τους επικοινωνία γίνεται μέσω facebook και messenger.

3 Ιανουαρίου 2018 στις 21:48, ο 35χρονος συνομιλεί με άγνωστο άνδρα, από την οποία προέκυψε ότι οι ΑΜΕ είναι καμιά εικοσαριά και βάζουν γκαζάκια σε αναρχικούς. Ο 35χρονος λέει στον άγνωστο πως είναι σίγουρος πως υπάρχουν ΑΜΕ στα Γιάννενα και ο Αρχηγός τους είναι κάπου από εκεί και είναι Βορειοηπειρώτης. Στη συνέχεια αναφέρει ότι οι ΑΜΕ ποτέ δεν εμφανίζονται ποιοι είναι περιγράφοντας του τον τρόπο που τον προσέγγισαν, ενώ παράλληλα τους χαρακτήρισε τρομοκράτες.

8 Ιανουαρίου 2018 στις 15:14, ο 35χρονος μιλά με έναν 20χρονο, και προκύπτει ότι σχεδιάζουν να πάνε να γράψουν συνθήματα για τη Μακεδονία με τον νεαρό να προτείνει να γράφουν ΑΜΕ και έναν στόχο. Ο 35χρονος του λέει ότι ο… άλλος προτιμάει αρκετά μικρά συνθήματα γιατί θέλει να τα χρησιμοποιήσει σε βίντεο που φτιάχνει για κάλεσμα. Πρότεινε να γράψουν «Μακεδονία γη ελληνική» και «Μακεδονία 21/01».

16 Ιανουαρίου 2018 στις 22:44, ο 35χρονος επικοινωνεί με τον 32χρονο δικηγόρο και του λέει ότι έγραψε σύνθημα των ΑΜΕ σε μια γέφυρα όπως και ένα σύνθημα κοντά στο σπίτι του δικηγόρου που έγραφε: «… το αίμα σκοπιανό και το τούρκικο».

1 Φεβρουαρίου 2018 στις 18:01 ο 35χρονος συνομιλεί με τον δικηγόρο από την οποία προέκυψε ότι δεν θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση με τη Χρυσή Αυγή και τον «Τσαμπανίκα».

Ομολόγησε ο… αρχηγός

Ο 35χρονος «Αλέξανδρος Τσαμπανίκας» από τα Γιάννενα στην απολογία του αποδέχθηκε την ένταξή του στην οργάνωση από το 2010  και μέχρι σήμερα έχει το ρόλο του συντονιστή. Δήλωσε ότι η οργάνωση ΑΜΕ είναι ακέφαλη χωρίς αρχηγό και έχει ένα ρόλο συντονιστή, ο οποίος είναι ο ίδιος. Συντόνιζε το οπτικοακουστικό υλικό που λάμβανε από άτομα του εθνικιστικού χώρου και αποφάσιζε τι θα αναρτηθεί. Διατηρεί δύο προφίλ στο facebook ως «Αλέξανδρος Τσαμπανίκας» και «Αλέξανδρος Τσαμπανίκαρας». Ομολόγησε τις ιστοσελίδες που διαχειρίζεται, αλλά και τις επιθέσεις στο στέκι Σινιάλο, Άνω-Κάτω Πατησίων, στο στέκι προσφύγων στην οδό Νοταρά 26.

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button