ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΗΜΟΤΙΚΑ

Γ. Θεοτοκάς: “Πείτε όλη την αλήθεια για τα 3,5 εκατ. αποθεματικό του Δήμου”

Ο κ. Γιάννης Θεοτοκάς, άμισθος σύμβουλος για τα οικονομικά της διοίκησης Μαραβέλια, μάς έστειλε το ενημερωτικό σημείωμα που ακολουθεί, με αφορμή την δημοσίευση του άρθρου μας Ψάχνοντας μια καλή τοποθέτηση… Κομπόδεμα 3,5 εκατ. ευρώ έχει ο Δήμος Χαϊδαρίου. Ο κ. Θεοτοκάς, επικαλούμενος στοιχεία και πίνακες που είχε συντάξει στο τέλος της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής, διατυπώνει την άποψη ότι μεγάλο μέρος του σημαντικού αποθεματικού που διαθέτει ο Δήμος Χαϊδαρίου οφείλεται στη διαχείριση της διοίκησης Μαραβέλια.

Μάς γράφει ο κ. Θεοτοκάς:

Σε συνέχεια του άρθρου
σας για τα Ταμειακά διαθέσιμα των 3,5 εκατ. θα θέλαμε να συγχαρούμε τόσο τον κο Μοσχονά όσο και τη Διοίκηση του Δήμου γι’ αυτό το θετικό
αποτέλεσμα. Πλην όμως, όπως μπορεί να διαπιστώσει πολύ εύκολα κάποιος από τα επισυναπτόμενα, αυτό οφείλεται κατά περίπου 2/3 στην προηγούμενη διοίκηση Μαραβέλια. Το κείμενο και τους πίνακες που ακολουθούν είχα ετοιμάσει σαν οικονομικό απολογισμό και είχα παρουσιάσει τόσο 
στα
μέλη της Οικονομικής Επιτροπής όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πιθανώς
κάποιοι από τους τότε επικεφαλής παρατάξεων να ξέχασαν ότι έλαβαν και
αντίγραφο.

Στην ερώτησή σας “αν το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ αποτελεί κληρονομιά της διοίκησης Μαραβέλια”, κάποιος θα περίμενε από τον κο Μοσχονά, ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων, να απαντήσει σύμφωνα με τα απαιτούμενα της θέσης του και όχι της πολιτικής του… Κρίμα ..
 

Γιάννης Θεοτοκάς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
2007-2014

Το σημαντικότερο επίτευγμα του Δημάρχου Δημήτρη Μαραβέλια και της Διοίκησης του Δήμου είναι ότι κατόρθωσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δραματικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, τολμώντας διαρθρωτικές παρεμβάσεις, μειώνοντας τα έξοδα και ενισχύοντας την ευελιξία των οργανωτικών δομών, μακριά από τον δρόμο του λαϊκισμού και της παροχολογίας.

Παρ’όλη την μείωση των εσόδων από τις κρατικές επιχορηγήσεις, που την τελευταία 5ετία ξεπέρασε το 60% (ΠΙΝΑΚΑΣ 1), ο Δήμος Χαϊδαρίου κατόρθωσε να μειώσει τα Λειτουργικά έξοδα κατά 40% (ΠΙΝΑΚΑΣ 2).Οι συγχωνεύσεις των Νομικών Προσώπων (ΔΑΟΧ, Πνευματικό Κέντρο, Δημοτική Επιχείρηση), μείωσαν τα συνολικά έξοδα κατά τουλάχιστον €3.0 εκατ. ετησίως, παρέχοντας τις ίδιες (εάν όχι καλύτερες υπηρεσίες) Κοινωνικής Μέριμνας,Αθλητισμού και Πολιτισμού, παρ’όλες τιςαρχικές  αντιδράσεις.

Παράλληλα, η συνεπής αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων (το 2006 ήταν άνω των € 10.0 εκατ) και η επιτυχής αναδιαπραγμάτευση με ευνοϊκότερους όρους, οδήγησε στην μείωση του συνολικού δανεισμού στα 5.2 εκατ., δηλαδή στα μισά απ’ ό,τι αρχικά παρέλαβε. Επιπροσθέτως δημιουργήθηκαν και σημαντικά οφέλη ταμειακής ρευστότητας, λόγω της επιτευχθείσας αναδιαπραγμάτευσης που προβλεπει περίοδο χάριτος («πάγωμα») για τουλάχιστον 2 ακόμη χρόνια ( έως και το 2015).

Το 2013 η προσήλωση στο νοικοκύρεμα και η αποτελεσματικότητα της Διοίκησης και Στελεχών των Οικονομικών Υπηρεσιών αξιοποίησε την ευκαιρία για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μέσω έκτακτης επιχορήγησης (ΥΠΕΣΔΑ) ολοκληρώνοντας σε χρόνο ρεκόρ τις διαδικασίες με αποτέλεσμα την εκταμίευση του ποσού των € 9.5 εκατ., αποπληρώνοντας το 90% των οφειλών προς προμηθευτές προηγούμενων ετών. Παράλληλα, έχει ληφθεί μέριμνα ούτως ώστε το υπόλοιπο 10% να πληρωθεί εντός του 1ου τριμήνου του 2014.

Ως επιστέγασμα όλων των παραπάνω ενεργειών, ο Δήμος Χαϊδαρίου το 2014 απαλλαγμένος από το 50% των χρεών του σε σχέση με το 2007 ( ΠΙΝΑΚΑΣ 3), κατατάσσεται μεταξύ των πιο εύρωστων οικονομικά Δήμων της Χώρας.

Σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου Κρήτης, σχετικά με την «Μεθοδολογία Αξιολόγησης της βιωσιμότητας των Ο.Τ.Α», όσον αφορά τους δείκτες «οικονομικής ευρωστίας» ο Δήμος Χαϊδαρίου από  1.3 το 2007 βελτιώθηκε στα επίπεδα του 3.2  για το 2013 και 2014, ενώ ο μέσος όρος του δείγματος 364 Δήμων της Χώρας δεν ξεπερνά το 1.4, κατατάσσοντας την επίδοση του Δήμου Χαϊδαρίου μεταξύ των καλύτερων.

Όπως δείχνει ο ΠΙΝΑΚΑΣ 4 το τελικό αποτέλεσμα της παραπάνω 7χρονης προσπάθειας, παρ’ όλες τις αντιξοότητες της οικονομικής κρίσης, αποφέρει πλεόνασμα άνω των € 3.0 εκατ. για την χρήση του 2013 έχοντας θεμελιώσει γερά την μελλοντική βιωσιμότητα και ευρωστία των οικονομικών του Δήμου.

 

 


 

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button